Dokudoc@Gustaf #7

Dokudoc, 14. avgust 2018 ― Mednarodni festival dokumentarnega filma DOKUDOC (29. 8.2. 9. 2018, Sodni stolp, Maribor) letos že sedmo leto. V dvorani Gustaf preddogodek ze tradicionalno. Začetek projekcije ob 21.00 uri.  Prost vstop, vabljeni!  Raving Iran (2016, 84 min)  Anuš in Araš sta v središču teheranske podzemne tehno scene. Utrujena od skrivanja pred policijo ter od svoje karijere, […]
Retrospektivna razstava del Inge Morath

Retrospektivna razstava del Inge Morath

ARS Likovni odmevi, 14. avgust 2018 ― Prva tovrstna predstavitev umetnice pri nas, ki z izborom več kot 200 fotografij prikazuje njen široki ustvarjalni opus V oddaji Likovni odmevi bomo tokrat predstavili retrospektivno razstavo del Inge Morath, ki je na ogled v Umetnostni galeriji Maribor. Gre za prvo tovrstno predstavitev umetnice pri nas, ki z izborom več kot 200 fotografij prikazuje njen široki ustvarjalni opus, projekte od zgodnjih petdesetih let prejšnjega stoletja naprej in serije portretov znanih in manj znanih osebnosti, ki jih je spremljala vse življenje. O delu in življenju Inge Morath in o razstavi v Umetnostni galeriji v Mariboru je Aleksandri Saški Gruden pripovedoval kustos Kurt Kaindl.
Čas prihodnosti: Potovanje na rob sveta

Čas prihodnosti: Potovanje na rob sveta

ARS Čas, prostor in glasba, 14. avgust 2018 ― Predvajali bomo Vortex - Vrtinec za violino in komorni sestav litovske skladateljice  Raminte Šerkšnyté V trinajsti oddaji iz cikla ‘Čas prihodnosti’ bomo predvajali: Vortex  –  Vrtinec za violino in komorni sestav litovske skladateljice  Raminte Šerkšnyté. Solist bo Irvin Arditti, ansambel Gaida bo vodil Vykintas Baltakas. Prvo rapsodijo za klarinet in orkester Clauda Debussyja bo kot solist zaigral Robert Plane, Nacionalnemu orkestru BBC iz Walesa bo dirigiral Tadaaki Otaka. Za oddajo smo izbrali še ciklično skladba Noč Majev mehiškega skladatelja Silvestra Revueltasa. Mehiškemu nacionalnemu simfoničnemu orkestru bo dirigiral Enrique Arturo, Oddajo »Potovanje na rob sveta« je posnel Stane Košmerlj, bral je Ivan Lotrič, pripravil in uredil jo je profesor Pavel Mihelčič.
Gledališki režiser Jernej Lorenci, ponov.

Gledališki režiser Jernej Lorenci, ponov.

ARS Oder, 14. avgust 2018 ― »Meni je najlepše, ko je človek scela na odru; da daje na razpolago sebe, da spusti skozi sebe nek niz dogodkov, neko zgodbo…« Ob izteku gledališke sezone smo pred mikrofon povabili režiserja Jerneja Lorencija. Že dve desetletji režira po vseh slovenskih gledališčih, njegova prepoznavna gledališka poetika se spreminja in razvija, prejel je več domačih in mednarodnih nagrad. O elementih gledališkega ustvarjanja Jerneja Lorencija in je te raziskoval v posameznih ustvarjalnih obdobjih, sta se pogovarjala s Petro Tanko. Vabimo vas k poslušanju!
Ko gre za talent, je glasbe obilo

Ko gre za talent, je glasbe obilo

Odzven, 14. avgust 2018 ― Nacionalni projekt Imago Sloveniae, nastal na pobudo pianista Primoža Lorenca, letos slavi 30-letnico. Zahvaljujoč tej iniciativi, letos znova lahko prisluhnemo množici koncertov v starem mestnem jedru Ljubljane. Eden izmed njih je bil večer nagrajencev tekmovanja TEMSIG, Izaka Hudnika in Jošta Lampreta.
Fundamenti

Fundamenti

ARS Svet kulture, 14. avgust 2018 ― V današnjih utrinkih s Sarajevskega filmskega festivala predstavljamo kratki dokumentarni film Fundamenti Režiser skozi kuhinjsko okno leto dni spremlja zidavo luksuznega hotela. V posneti material se nehote prikradejo drobci razpada njegove zveze, ki zamajejo temelje filma. Tako se glasi opis kratkega dokumentarnega filma Fundamenti, ki ga predstavljamo v današnjih utrinkih s Sarajevskega filmskega festivala. V oddaji pa tudi o ponudbi, ki jo na vrhuncu turistične sezone v Italiji ponujajo slovenska društva.

1941 – Podpis Atlantske listine

Zgodovina na dlani, 14. avgust 2018 14. avgusta leta 1941 sta se na britanski bojni ladji »Prince of Wales« v zalivu Placenta na Novi Fundlandiji sestala britanski premier Winston Churchill in ameriški predsednik Franklin Delano Roosevelt ter podpisala Atlantsko listino. V njej sta se zavezala uničenju nacizma in fašizma ter podala osnovo za povezovanje držav v … Preberi The post 1941 – Podpis Atlantske listine appeared first on Zgodovina na dlani.
Pariški bohemi 1889 – 1895

Pariški bohemi 1889 – 1895

ARS Arsov forum, 14. avgust 2018 ― Osebni vpogled Rose Pfäffinger v bohemski krog slikarjev in drugih umetnikov v Münchnu in Parizu konec 19. stoletja, katerega del je bila tudi Ivana Kobilca. V Narodni galeriji je odprta velika retrospektivna razstava del slikarke Ivane Kobilce, ob razstavi je izšel tudi vodnik po razstavi, možno pa je kupiti tudi knjigo z naslovom Pariški bohemi 1889 – 1895, ki jo je izdala Narodna galerija decembra leta 2014. Podnaslov knjige je Avtobiografsko poročilo slikarke Rose Pfäffinger. Delo prinaša osebni vpogled v bohemski krog slikarjev in drugih umetnikov v Münchnu in Parizu konec 19. stoletja, v katerega je sodila tudi Ivana Kobilca in ker smo si o tej slikarki ustvarili določeno podobo in mislili, da marsikaj vemo o njej, njenem življenju in delu, nam je prav ta knjiga z izpovedjo njene prijateljice Rose Pfäffinger razkrila precej neznanih delcev iz njenega življenja, pa tudi o položaju žensk umetnic ob koncu 19 stoletja. Gradivo je zbrala in komentirala Ulrike Wolf – Thomsen, original je izšel pri založbi Ludwig iz Kiela leta 2007. Ko so zaradi obnove zaprli Narodno galerijo, so pred tem med obiskovalci izvedli o najbolj priljubljenem delu iz zbirke in obiskovalci so se določili prav za Ivano Kobilco in njeno sliko Poletje, sliko, ki jo je skupaj s sliko Likarice, ki sta bili sprejeti v pariški salon, leta 1891 pripeljala v Pariz. Danes bomo ponovili oddajo, ki smo jo posneli ob izidu knjige z gosti: urednico knjige, vodjo knjižnice Narodne galerije Matejo Krapež, prevajalko, zgodovinarko Manco G. Renko, ki jo še posebej zanima 19. stoletje in dolgoletnim višjim kustosom Narodne galerije dr Ferdinandom Šerbeljem. Oddajo je pripravila Maja Žel – Nolda.

RAZPIS ZA PROSTO DELOVNO MESTO SCENSKI DELAVEC IV

SLG Celje, 14. avgust 2018 ― Razpisujemo prosto delovni mesto: SCENSKI DELAVEC IV Zahtevana izobrazba: IV tehnična ali druga poklicna izobrazba ustrezne stopnjeTrajanje zaposlitve: določen čas, 1 letoPričetek dela: takojPoskusno delo: 2 mesecaVrsta zaposlitve: polni delovni časUrnik dela: gibljiv-nestalen urnikZahtevane delovni izkušnje: 1 letoZahtevano znanje jezikov: SL - slovenski jezik razumevanje-tekoče, govorjenje-tekoče, pisanje-tekočeZahtevan vozniški izpit kategorije: B, COpis del in nalog:- postavljanje in podiranje scene;- nakladanje in razkladanje scenskih elementov;- pomožna vzdrževalna dela na odru;- postavljanje in nameščanje ostalih elementov;- javljanje napak v delovanju odrskih naprav;- vzdrževalna dela v zavodu;- pomoč pri vzdrževanju odrskih naprav;- manipuliranje z vlaki po navodilu vrviščarja ali odrskega mojstra;- po potrebi nadomeščanje vrviščarja;- pojavljanje na odru pri scenskih spremembah predstav, kadar ne gre za režiran ali kostumiran nastop;- skrb za kulise, zavese, pohištvo in delovno orodje;- čiščenje snega;- manjša popravila scenskih elementov po nalogu nadrejenih in barvanje scene;- sodelovanje pri organizaciji in izvedbi prireditev in dogodkov v organizaciji zavoda;- pomoč pri postavitvi luči, tona in rekvizitov;- vožnja kombija v oddaljenosti do 30 km od gledališča;- opravljanje receptorskih in vratarskih del;- druga pomoč pri rekvizitih;- pomoč pri fizičnih opravilih v gledališču za potrebe marketinga, vzdrževanja in normalnega funkcioniranja zavoda;- vožnja tovornjaka. Druga potrebna dodatna znanja:- točnost;- natančnost; - iniciativnost; - spoštovanje urnika dela; - spoštovanje predpisov o varstvu pri delu; - nošenje predpisanih delovnih oblačil; - samostojnost pri delu.  Sprejemamo vloge po NAVADNI POŠTI ali prek E-POŠTE (tajništvo@slg-ce.si) skupaj z vsemi dokazili o izpolnjevanju pogojev!   Pisno vlogo z življenjepisom in vsemi dokazili o izpolnjevanju pogojev pošljite na naslov:   SLG Celje, Gledališki trg 5, 3000 Celje do vključno 6. OKTOBRA

Samostanski Kino Kamfest pod zvezdami

Kamnik.info, 14. avgust 2018 ― Poleg glasbenih večerov, koncertov in predstav, se v času festivala Kamfest odvija tudi letni kino za vse filmske ljubitelje. Platno je postavljeno na samostanu Mekinje, vstop pa je prost. Od 11. do 16. avgusta so večeri rezervirani za kino pod zvezdami. Namreč vsak dan se ob 21. uri na dvorišču Mekinjskega samostana predvaja film. Soproducent ... The post Samostanski Kino Kamfest pod zvezdami appeared first on Kamnik Info.

CFP Membrana – Backdrop (2018)

Membrana, 14. avgust 2018 ― Call for articles & projects: Backdrop Final Call. Deadline for finished contributions is 30 September 2018. Throughout its relatively short cultural history, photographer’s studio backdrop has alongside different props served as a creative and imaginary […] The post CFP Membrana – Backdrop (2018) appeared first on Membrana.
Knjiga božje tolažbe

Knjiga božje tolažbe

KUD Logos, 14. avgust 2018 ― KNJIGA BOŽJE TOLAŽBE[1] Benedictus deus et pater domini nostri Jesu Christi etc. Blagoslovljen Bog in Oče našega Gospoda Jezusa Kristusa itn. (2 Kor 1,3sl.) Plemeniti apostol sveti Pavel govori tele besede: “Blagos­lovljen bodi Bog in Oče našega Gospoda Jezusa Kristusa, Oče usmiljenja in Bog vsakršne tolažbe, ki nas tolaži v vseh naših bridkostih.” Je troje bridkosti, […]
Cenzura/samocenzura

Cenzura/samocenzura

Airbeletrina, 14. avgust 2018 ― Ob dogajanjih v zvezi z dogodki na Poljskem, povezanimi z ukinitvijo sindikata Solidarnošć, sem prejel pismo s pečatom NIE CENZUROWANO. Kaj naj bi te besede pomenile? Menda naj bi sporočile, da v državi, iz katere pismo prihaja, cenzure ni. Toda to lahko tudi pomeni, da so šla vsa pisma, ki nimajo te oznake, skozi cenzuro, kar bi govorilo o selektivnosti uradnih organov, ki nekim državljanom zaupajo, drugim pa tega zaupanja ne izkazujejo. Obenem bi iz tega seveda lahko razbrali, da je šlo prav pismo

14. avgusta 1808 se je rodil Štefan Kočevar, zdravnik in politik

Kamra.si, 14. avgust 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...14. avgusta 1808 se je v Središču ob Dravi rodil Štefan Kočevar, zdravnik in politik. Umrl je 22. februarja 1883 v Celju. Štefan Kočevar je po gimnaziji v Mariboru nadaljeval šolanje na graškem liceju, leta 1829 končal filozofijo, medicino pa leta 1834 na Dunaju. Služboval je v Celju in Podčetrtku, po letu 1851 pa se je v Celju naselil za stalno. Za slovenstvo in slovanstvo se je opredelil že v času študija v Gradcu, vzdrževal stike z Matjašičem, Miklošičem in Cafom, postal pa je tudi velik prijatelj Stanka Vraza in njegovega ilirizma. V prelomnem obdobju okrog leta 1848 si je prizadeval za tesnejšo povezavo med Slovenci in Hrvati, kot slovenski predstavnik sodeloval na novem hrvaško-dalmatinsko-slavonskem saboru, vendar brez večjega uspeha.
11. Črnfest

11. Črnfest

SIGIC - Novice, 14. avgust 2018 ― Črnfest 2018 bo trajal od 16. avgusta do 1. septembra 2018. Klub belokranjskih študentov, Mladinski kulturni klub Bele krajine in Mladinski center BIT so za 11. edicijio festivala v Črnomlju pripravili pestro glasbeno ponudbo.
še novic