Izbor pesmi

Izbor pesmi

KUD Logos, 24. avgust 2018 ― Iz zbirke KRVAVI POT (1933-1935) Realist Nepredstavljiva jesenska svetloba gre čez vaše pogrebne tlakovce, prijatelji, in prestrašeni dan, dan noči, vzdrgeta od dolgá vrhov, od dolgá svobod in srce v vaših priprtih prsih – krvaveči kot statisti stopate naprej.   Kristal Parfum požara in pogorel vrt prvobitnega sveta; vzporedno s svetom je kristal sveta moder […]
Mladost levov in prijateljstvo

Mladost levov in prijateljstvo

ARS Svet kulture, 24. avgust 2018 ― 105. rojstni dan pisatelja Borisa Pahorja, ki je izdal knjigo, posvečeno prijateljstvu z Edvardom Kocbekom Zaradi sodelovanja Radia Slovenija na Nočeh v Stari Ljubljani in prenosa prireditev, današnji Svet Kulture, v katerem bomo obeležili 105. rojstni dan pisatelja Borisa Pahorja, ki je izdal knjigo, posvečeno prijateljstvu z Edvardom Kocbekom in začetku festivala Mladi levi, oddajo predvajamo le na spletu.

1814 – Britanci zavzamejo Washington

Zgodovina na dlani, 24. avgust 2018 24. avgusta leta 1814 so britanske enote po zmagoslavju nad ameriškimi enotami v bitki pri Bladensburgu vstopile v prestolnico ZDA Washington. Med plenjenjem so britanske enote pod poveljstvom generala Roberta Rossa zažgale več pomembnih poslopij ameriške vlade, med drugim tudi Belo hišo in Kapitol. Britanski napad na Washington je sledil … Preberi The post 1814 – Britanci zavzamejo Washington appeared first on Zgodovina na dlani.
Leonard Bernstein /4/ Simfonije religioznosti

Leonard Bernstein /4/ Simfonije religioznosti

ARS Skladatelj tedna, 24. avgust 2018 ― Ob stoletnici skladateljevega rojstva Bernsteinova glasba ima veliko navdušencev in marsikateri njegova dela povezujejo z idejo religioznosti. Toda religiozni naboj navadno pripišejo le znanim Clihshestrskim psalmom in Maši. Tak pogled ne razkriva celovite mešanice glasbe in globokega religioznega nagnjenja. Drugačna srečanja s tistim drugim izraža trojica simfonij, ki vedno bivajo v okolju programske glasbe; taka glasbena govorica namiguje na stvarne dogodke in jih dopolnjuje. Simfonija št. 1 se dotika življenja preroka Jeremije. Druga simfonija orisuje človekovo duševnost v iskanju bivanjske opore. Tretja simfonija, ki gradi na sporazumevanju z Bogom, poslušalca napoti iz zemeljskega sveta in ga nato spet povleče vanj. Oddajo je pripravil Lev Fišer.
Leonard Bernstein /5/ V raziskovanju notranjih svetov

Leonard Bernstein /5/ V raziskovanju notranjih svetov

ARS Skladatelj tedna, 24. avgust 2018 ― Ob stoletnici skladateljevega rojstva V zadnji oddaji cikla Skladatelj tedna, ki so ga v okviru tabora Glasbene mladine Slovenije pripravili udeleženci tečaja glasbene publicistike, obravnavamo Bernsteinova pozna dela. Posvetili se bomo religioznima skladbama: Chichestrskim psalmom, prvi kompoziciji, ki je nastala po udarni tretji simfoniji, in Maši, skladateljevemu najtehtnejšemu delu. Oddajo je pripravila Ina Puntar.
Leonard Bernstein /3/ Ameriški Kandid

Leonard Bernstein /3/ Ameriški Kandid

ARS Skladatelj tedna, 24. avgust 2018 ― Ob stoletnici skladateljevega rojstva Želja marsikaterega ameriškega skladatelja, navdušenega nad jazzom in popularno glasbo je bila napisati opero kot tehtno glasbeno delo, ki bi dobilo priložnost na resnejših umetniških odrih. Leonardu Bernsteinu se je leta 1953 tako ponudila priložnost, da bi uglasbil delo, ki ga je predlagala takratna znana libretistka Lillian Heilman. K ideji so jo napeljale družbenopolitične razmere takratnega časa, saj so petdeseta leta prejšnjega stoletja močno zaznamovali odnosi med Združenimi državami Amerike in Sovjetsko zvezo. Različni interesi teh dveh svetovnih velesil so vodili v hladno vojno, propagando, psihološke operacije, vohunstva ter merjenja moči v tehnološkem razvoju, vse to pa je odsevalo predvsem v oboroževanju… Oddajo je pripravila Tina Strnad Fajfar.
Leonard Bernstein /2/ Iz gledališča na filmsko platno in nazaj na koncertne odre

Leonard Bernstein /2/ Iz gledališča na filmsko platno in nazaj na koncertne odre

ARS Skladatelj tedna, 24. avgust 2018 ― Ob stoletnici skladateljevega rojstva V tokratni oddaji bomo skladatelja tedna, Leonarda Bernsteina, predstavili z mojstrovinami, ki so v zlati dobi Hollywooda očarale filmsko občinstvo, skladatelju pa prinesle svetovno slavo in popularnost. Slišali boste odlomke iz Zgodbe z zahodne strani, muzikala, ki ga marsikateri prištevajo k največjim glasbenim stvaritvam, in to ne samo v okviru glasbenega gledališča, temveč vseh glasbenih zvrsti preteklega stoletja. Najprej pa vabimo k spoznavanju glasbe iz skladateljeve edine izvirne filmske partiture za film Elie Kazana Na pristaniški obali ter Treh plesnih epizod iz prvega skladateljevega muzikala V mestu. Oddajo je pripravila Jelena Grazio.
Šum#5 / Nejc Slukan: Ritem (ne)človeštva

Šum#5 / Nejc Slukan: Ritem (ne)človeštva

ŠUM, 24. avgust 2018 ― Ritem (ne)človeštva Nejc Slukan tuc Enakomerni ritem strojev fordistične produkcije dobi svoj glasbeni ekvivalent v repetitivnem ritmu popularne glasbe povojnega dvajsetega stoletja. Z današnjega stališča se zdi pulz Motown popevk izraz nekega samoniklega življenja in telesne spontanosti, saj ga lahko primerjamo z neposrednim prenosom zvoka težke mašinerije v glasbo od konca sedemdesetih dalje, ko so […]
Leonard Bernstein /1/ Ustvarjalec

Leonard Bernstein /1/ Ustvarjalec

ARS Skladatelj tedna, 24. avgust 2018 ― Ob stoletnici skladateljevega rojstva Leonard Bernstein, ki ga številni poznajo predvsem v vlogi dirigenta, se nam bo tokrat predstavil kot skladatelj. Leonard Bernstein, sprva imenovan Louis, seje rodil v mestu Lawrence 25. avgusta leta 1918. Njegovi starši so bili Judje ukrajinskega rodu, ki so že pred njegovim rojstvom emigrirali v Združene države Amerike. Njihova vera je močno vplivala na kulturni in religiozni razvoj osebnosti mladega Bernsteina ter se tudi pozneje izražala v njegovih glasbenih delih. V življenju Bernsteinove družine glasba ni imela pomembne vloge, zanimanje mladega Lennyja je vzbudil šele klavir, ki ga je teta pripeljala v hišo, ko je imel deset let. Začel se je učiti klavir in je zelo hitro napredoval. Kljub očetovemu nasprotovanju glasbeni karieri je diplomiral iz klavirja na Harvardu, ob tem pa veliko nastopal, da si je z zasluženim denarjem lahko plačal študij. V obdobju študija na harvardski univerzi je spoznal skladatelja Aarona Coplanda. Ta je nanj naredil velik vtis, pogosto mu je svetoval in Bernstein ga je imel za svojega edinega učitelja kompozicije… Avtorica oddaje: Teja Turk.  

Muanis Sinanović: Kako je punk preživel in umrl v Zrečah?

Koridor, 24. avgust 2018 ― Pri izletih v ruralno Slovenijo se v meni po pravilu miksata občutka blagega strahu ter enako blagega vznemirjenja. Tako je bilo tudi, ko me je prijatelj povabil na mali festival v svoj okoliš. Izvora strahu ni treba posebej pojasnjevati, navsezadnje je v teh krajih Slovenska nacionalna stranka dobila precej visok odstotek glasov. Vznemirjenje pa je […] The post Muanis Sinanović: Kako je punk preživel in umrl v Zrečah? appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
L.A. Confidential (1997)

L.A. Confidential (1997)

Deseta umetnost, 24. avgust 2018 ― Streljanje v nočnem lokalu in nato preiskava s strani treh izslednikov na noir ulicah Los Angelesa, ki kar kričijo z zatemnjenimi predeli, kriminalno nevarnostjo in barvnim kontrastom. Vsak se dela loti na svojevrsten način, rezultat pa je čudovito delo v moderni kriminalni fikciji. Režiser Curtis Hanson se je v 90. letih prejšnjega stoletja uveljavil kot eden najmočnejših pri upodabljanju srednje meščanske […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    The Meg (2018)  Avengers: Infinity War (2018)  Dial M for Murder (1954)  Nevesta  The Exorcist (1973) Copyright © Deseta umetnost [L.A. Confidential (1997)], All Right Reserved. 2018.
Agi Mishol - pesnica, ki v svet izvaža kakije in svetlo poezijo

Agi Mishol - pesnica, ki v svet izvaža kakije in svetlo poezijo

Misli, 24. avgust 2018 ― Agi Mishol je častna gostja letošnjih Dnevov poezije in vina. Najsrečnejša je obkrožena z drevesi in živalmi ter kakiji, breskvami in granatnimi jabolki, ki jih vzgajata s soprogom. Njena poezija, ki jo piše v hebrejščini in, kot je povedala v pogovoru za STA, včasih kar med vožnjo z avtomobilom, je svetla in duhovita, a hkrati zaznamovana z vojno.
Festival stare glasbe v Radovljici, Dnevi poezije in vina na Ptuju, Festival Mladi levi v Ljubljani …

Festival stare glasbe v Radovljici, Dnevi poezije in vina na Ptuju, Festival Mladi levi v Ljubljani …

ARS Kulturna panorama, 24. avgust 2018 ― Festival stare glasbe v Radovljici, Dnevi poezije in vina na Ptuju, Festival Mladi levi v Ljubljani, razglasitev nagrajenk in nagrajencev Arsovega natečaja za kratko zgodbo, […] Festival stare glasbe v Radovljici, Dnevi poezije in vina na Ptuju, Festival Mladi levi v Ljubljani, razglasitev nagrajenk in nagrajencev Arsovega natečaja za kratko zgodbo, kratek pogovor z nemškim pisateljem, pesnikom in založnikom Michaelom Krügerjem ter zdravica ob 105. rojstnem dnevu Borisa Pahorja – vsemu temu in še čemu bomo posvetili zadnjo avgustovsko Kulturno panoramo.
Umrl pesnik in akademik Ciril Zlobec

Umrl pesnik in akademik Ciril Zlobec

Misli, 24. avgust 2018 ― V 94. letu starosti je umrl pesnik in akademik Ciril Zlobec, je poročal Radio Slovenija. Bil je zadnji še živeči pesnik slavne četverice, ki je po vojni presekala takratno pesniško usmeritev z intimistično zbirko Pesmi štirih. Podpisal je približno 30 zbirk poezije, številna njegova dela so prevedli v tuje jezike. Ukvarjal se je tudi s politiko.

Za začetek festivala Mladi levi odkrito o seksu

SiGledal Novice, 24. avgust 2018 ― V Ljubljani se bo nocoj začel mednarodni festival Mladi levi. Rdeča nit 21. festivala po vrsti bo iskanje meja med prostori osebnega in skupnega. Letošnje predstave bodo razmišljale o tem, kje se začne in konča svoboda oziroma na kateri točki posamezniki ali družba stopimo v polje svobode drugega. Otvoritvena predstava bo spregovorila o seksu.
Načini preživetja

Načini preživetja

Airbeletrina, 24. avgust 2018 ― V prejšnjem tekstu sem pisal o času nastajanja Norišnice, mojega edinega poskusa pisanja zbirke kratkih zgodb. Danes imam pravzaprav tisti čas, nekje med 2004 in 2006, v precej slabem spominu. Bolezen moje hčerke se je v tistem času gibala okrog vrhunca in s Klaro sva se bala za njeno življenje. Po prejšnjem idiličnem mladoparovskem enoinpolsobnem življenju na Fužinah smo se zdaj trojica preselili v cenovno ugodno in malo večje stanovanje (ki je bilo sesuto, nad hrupno cesto in brez kadilskega balkona) na Šišenski. A če danes preverim datume, se mi je prav takrat na kreativnem področju dogajalo toliko različnih stvari, da s

Tantadruj / Tantadruj

Festival slovenskega filma, 24. avgust 2018 12. september 2018 | 17.00 MONFORT 1994, 96min, barvni         Ciril Kosmač, mojster slovenske besede, je z novelo Tantadruj ustvaril pripoved o norčku Tantadruju, »otroku božjem«, ki mu mati pove, da bo srečen šele, ko bo umrl. Tantadruj se te misli oklene in želi umreti. Išče najrazličnejše načine za smrt, domači župnik […]
1928 Zamet – Rapalska meja in železnica

1928 Zamet – Rapalska meja in železnica

Stare slike (Cerknica), 24. avgust 2018 ― Jugoslovanski in italijanski varuhi rapalske meje so napravili skupno fotografijo v kraju Zamet nad Reko. Na fotografiji je 5 jugoslovanskih financarjev,  2 italijanski vojaki alpinci in 2 italijanska karabinjerja. Ne vemo, kakšen dogodek je botroval skupnemu fotografiranju. Sproščeni vsekakor niso bili. Fotografija je nastala leta 1928. Tedaj je v finančni kontroli v Kastvu služboval kot […]

Tomaž Lapajne Dekleva bere sodobno slovensko dramo

SiGledal Novice, 24. avgust 2018 ― Tomaž Lapajne Dekleva je ustvarjalec na področju sodobnega gledališča (Kolektiv Narobov – Ježkova nagrada 2007), improvizacijskega gledališča (Instant šov, Impro liga), gledališča za otroke in mlade (Gledališče Unikat, Društvo za razvoj gledališča v izobraževanju), uličnega gledališča, klovnovstva (Rdeči noski), sodobnega plesa (En-knap in Andreja Podrzavnik), filma (Televizija Slovenija, Neda Baćić, POP TV, VPK) in radia (Radio Slovenija). Je avtor več knjig in objavljenih oz. uprizorjenih dramskih besedil. Živi v Ljubljani z ženo in s tremi otroki. Štafeto branja sodobne slovenske dramatike je prejel iz rok Maje Dekleva Lapajne. S pomočjo SiGledalovega iskalnika je prebrskal bazo sodobnih slovenskih dramskih besedil in se odločil, da obiskovalcem portala v branje priporoči tekst Grozni Gašper in tarantela Tamare Matevc.

24. avgusta 1898 se je rodil Avgust Černigoj, slikar in grafik

Kamra.si, 24. avgust 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...24. avgusta 1898 se je v Trstu rodil Avgust Černigoj, slovenski slikar in grafik. Umrl je 17. novembra 1985 v Sežani. Obiskoval je osnovno šolo in meščansko šolo v Trstu (1904-1912), nato pa umetnostno obrtno šolo, oddelek za dekorativno slikarstvo (1912-1916). Po izbruhu I. svetovne vojne je bil vpoklican k vojakom. Po vrnitvi v Trst se je začel ukvarjati s slikarstvom in kiparstvom. Od oktobra 1920 do konca septembra 1922 je bil profesor risanja na postojnski gimnaziji. V Bologni je opravil izpit za poučevanje risanja na gimnazijah (1922). Kot ilustrator je sodeloval v tržaški reviji Novi rod. Jeseni 1922 je odšel v München, kjer je najprej obiskoval predavanja na akademiji, potem na umetnostno-obrtni šoli. Tam je spoznal Karmelo Kosovel, sestro Srečka Kosovela. Spomladi 1923 odhaja v Weimar na umetnostno obrtno visoko šolo, Staatliches Bauhaus.

24. avgusta 1942 je umrl Miran Jarc, pesnik, pisatelj, dramatik, publicist in prevajalec

Kamra.si, 24. avgust 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...24. avgusta 1942 je na Pugledu pri Starem Logu umrl Miran Jarc, pesnik, pisatelj, dramatik, publicist in prevajalec. Rodil se je 5. julija 1900 v Črnomlju. V letih 1910/11-1917/18 je obiskoval novomeško gimnazijo. V letih 1918-1922 je študiral slavistiko in romanistiko v Zagrebu in Ljubljani, vendar študija ni dokončal. L. 1923 je opravil enoletni tečaj na Trgovski akademiji v Ljubljani. V l. 1923-1942 je bil bančni uradnik na Kreditni banki v Ljubljani. 

24. avgusta 1929 se je rodil Dominik Smole, dramatik, pisatelj in dramaturg

Kamra.si, 24. avgust 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...24. avgusta 1929 se je v Ljubljani rodil Dominik Smole, dramatik, pisatelj in dramaturg. Umrl je 29. julija 1992 je v Ljubljani. Rodil se je kot drugi sin hišnika Dominika in Ivane, rojene Končan.  Osnovno šolo je obiskoval na Vrtači v letih 1935 in 1939. Šolanje je nadaljeval na klasični gimnaziji v Ljubljani. V šolskem letu 1944/45 je zaradi izključitve, ker naj bi delal za Osvobodilno fronto, ponavljal peti razred. Že takrat je slovel kot predrzen, površen in uporen učenec, kasneje pa so ga opisovali kot nedotakljivega in namrgodenega. Očetov samomor 10. avgusta 1944 ga je močno prizadel. Leta 1947 je maturiral in se zaposlil kot novinar na Radiu Ljubljana, 1951 je delal na izpostavi Radio Slovensko Primorje v Ajdovščini. Po preteku delovnega razmerja septembra 1952 je šel na skoraj enoletno služenje vojaškega roka. Aprila 1954 se je poročil s knjižničarko Zdenko Prek, s katero je imel dva otroka. Med letoma 1957 in 1958 je bil član uredniškega odbora Revije 57. V letih 1959 in 1960 je delal na bencinski črpalki na Viču. Zatem so mu ponudili uredništvo pri novih Perspektivah, kjer je delal od 1960 do 1962. Med letoma 1959 in 1964 je bil član gledališkega sveta Odra 57. Med letoma 1972 in 1976 je bil upravnik in umetniški vodja Slovenskega mladinskega gledališča v Ljubljani, do leta 1980 dramaturg, potem pa je gledališče zapustil in naslednja štiri leta delal kot svobodni umetnik. Leta 1984 je bil tri mesece zaposlen kot dramaturg Drame SNG Ljubljana. Leta 1986 je prejel Prešernovo nagrado za življenjsko delo, ki pa je bila v bistvu nagrada za njegovo Antigono. Med obdobji rednih zaposlitev je živel kot svobodni pisatelj. Marca 1991 je umrl njegov prijatelj, igralec Brane Ivanc, kar ga je osamilo. Sledil mu je čez dobro leto v 63. letu starosti.
Za začetek festivala Mladi levi odkrito o seksu

Za začetek festivala Mladi levi odkrito o seksu

Misli, 24. avgust 2018 ― V Ljubljani se bo nocoj začel mednarodni festival Mladi levi. Rdeča nit 21. festivala po vrsti bo iskanje meja med prostori osebnega in skupnega. Letošnje predstave bodo razmišljale o tem, kje se začne in konča svoboda oziroma na kateri točki posamezniki ali družba stopimo v polje svobode drugega. Otvoritvena predstava bo spregovorila o seksu.
Vzhodno od rajha II: Vnebovzetje

Vzhodno od rajha II: Vnebovzetje

Radio Študent, 24. avgust 2018 ― V Avstrijo sem se odpravil 15. avgusta, na dan Marijinega vnebovzetja. Marija je po mojih informacija do tega datuma sicer že bila v nebesih, zato ne vem, zakaj se ne bi ta ljudski praznik rajši imenoval v-nebo-prihod ali vsaj od-zemlje-odhod. Ali pa praznik Marijinega prihajanja. Ali odhajanja.
še novic