SAVINJČANI BEREMO 2018/2019 – zaključno druženje bralcev z Mojco Širok in Eroiko Aromatiko

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 13. maj 2019 ― Bralno gibanje v projektu Savinjčani beremo združuje bralce šestih občin Spodnje Savinjske doline (Braslovče, Polzela, Prebold, Vransko, Tabor in Žalec). Letošnja bralna sezona je bila dvanajsta po vrsti, bralo pa je doslej največ bralk in bralcev, to je 338. Izbirali so lahko iz bogatega nabora vsebin domačih in tujih avtorjev, ki smo ga kot vsako leto pripravili v knjižnici. Letošnje zaključno druženje je povsem napolnilo dvorano Doma II. slovenskega tabora Žalec. Leto 2018 je bilo Cankarjevo leto, njemu v spomin se je prireditev začela z recitalom o njegovem življenju, ki ga ...

Človek, kje si?

TV Kočevje, 13. maj 2019 ― Ko si zares prisluhnemo, slišimo klic narave. Ta nas vodi nazaj h koreninam, k znanju prvobitnih ljudi. Odločitev, kaj bomo za boljši svet naredili, ni odločitev večine, temveč vsakega posameznika.
Jela Krečič: Knjiga drugih

Jela Krečič: Knjiga drugih

ARS Izšlo je, 13. maj 2019 ― Pisateljica pripoveduje o svojem drugem romanu. Pisateljica, novinarka in urednica Jela Krečič se je s svojim drugim romanom Knjiga drugih uvrstila med deseterico, ki se poteguje za nagrado kresnik za najboljši roman minulega leta. V romanu je ustvarila bogato galerijo človeških likov, ki jih sicer povezuje knjiga, ki potuje od enega do drugega, predvsem pa njihov poskus (za)živeti polno življenje. Avtorica je v roman vpisala vrsto kulturnih referenc, ki bralcu približajo posamezne romaneskne like. In čeprav je romanesknih likov pet, šest in morda še več, ni dvoma, da je avtorica z romanom izpisala tudi svoje osebno razumevanje in videnje sveta, celo vrednotenje. Več o romanu je povedala v pogovoru z Markom Goljo za oddajo Izšlo je. Vabljeni k poslušanju.
BOGDAN BORČIĆ: SLIKE

BOGDAN BORČIĆ: SLIKE

Sodobna umetnost (Aljoša Abrahamsberg), 13. maj 2019 ― Bogdan Borčić je pomemben predstavnik visokega modernizma in minimalizma in eden osrednjih slovenskih umetnikov 20. stoletja. Ustvarjal je risbe, slike, grafike in objekte in imel okoli 190 samostojnih razstav ter sodeloval na številnih razstavah pri nas in po svetu. Njegova dela so v pomembnih zbirkah doma in v tujini. Največji opus njegovih del hranita Galerija Božidarja Jakca v Kostanjevici na Krki (grafični kabinet in Koroška galerija likovnih umetnosti v Slovenj Gradcu (slikarska zbirka). Za umetniško ustvarjanje je prejel več kot petdeset (mednarodnih) nagrad in priznanj in je prejemnik Prešernove nagrade za življenjsko delo. V Ljubljani se je s samostojno razstavo slik zadnjič predstavil v Galeriji Cankarjevega doma leta 2013, v Galeriji Equrna pa davnega leta 1996, kjer so takrat pripravili razstavo njegovih novih slik. S tokratno razstavo nadaljujemo tam, kjer se je takrat razstava zaključila. Gre za prikaz Borčićevega slikarskega opusa, ki ga je snoval po letu 2000. Slike sodijo v umetnikovo zrelo obdobje, ko je raziskoval barvno polje in ustvaril dovršeno likovno celoto, katere del so bili tudi skrbno premišljeni okvirji. Barve je nanašal pastozno ali lazurno in dosegel učinek napetosti ali zračnosti kompozicije. Pretanjeni barvni odnosi in liki se tako skladajo s kompozicijskimi prijemi v enoviti harmonični lepoti. Kustosa razstave sta Arne Brejc, vodja galerije in umetnikova hči Barbara Borčić, umetnostna zgodovinarka in dobra poznavalka njegovega dela.

Festival performansa Nove pošte za izhodišče vzel sovražni govor

Misli, 13. maj 2019 ― V Ljubljani bo od 15. do 18. maja potekal Festival performansa. Po besedah direktorja Slovenskega mladinskega gledališča (SMG) Tiborja Miheliča Syeda ne gre za festival v običajnem pomenu besede, ki v nekaj dnevih predstavi produkcijo različnih ustvarjalcev in producentov, ampak za novo produkcijo v okviru druge sezone Nove pošte.

od-do arhitektura: Stanovanje LC

OUTSIDER, 13. maj 2019 ― Spoznajte nov biro na slovenski arhitekturni sceni: to je od-do arhitektura. Mlada arhitekta, ki stojita za novo znamko, pri Outsiderju debitirata z notranjo opremo Stanovanja LC. Bi tudi vi imeli stanovanje, ki se z opremo prilagaja vašemu počutju? Za to ne potrebujete divjih tehnoloških rešitev, le dva arhitekta, ki si upata poseči po najpreprostejših rešitvah… The post od-do arhitektura: Stanovanje LC appeared first on OUTSIDER.

Bitka TIGR-a na Mali gori

Zgodovina na dlani, 13. maj 2019 13. maja 1941 je pri Češarkovi oziroma Lovšinovi lovski koči na Mali gori nad Ribnico prišlo do bitke med borci primorske narodnoobrambne organizacije TIGR in italijanskim okupatorjem, ki velja za prvi spopad na slovenskih tleh po okupaciji Kraljevine Jugoslavije in razkosanju slovenskega ozemlja. Do bitke je prišlo zjutraj, ko so… Preberi The post Bitka TIGR-a na Mali gori appeared first on Zgodovina na dlani.
RŠe na mnoga leta!

RŠe na mnoga leta!

Odzven, 13. maj 2019 ― Četudi je četrtkovo vreme na dan zmage (pre)formatiralo izbiro koncertnega prizorišča za sklepno rojstnodnevno praznovanje Radia Študent, se je nostalgični spomin razkrajal pred Kinom Šiška na asfaltu, oprašenem s svežim dežjem.
Znanih deset nominirancev za desetnico

Znanih deset nominirancev za desetnico

Misli, 13. maj 2019 ― Znani so nominiranci za desetnico, nagrado Društva slovenskih pisateljev (DSP) za najboljšo otroško ali mladinsko delo. Za nagrado se bodo potegovali Nataša Konc Lorenzutti, Gaja Kos, Nina Mav Hrovat, Feri Lainšček, Vinko Möderndorfer, Saša Pavček, Vesna Radovanovič, Andrej Rozman Roza, Anja Štefan in Janja Vidmar. Nagrajenec bo znan 23. maja.
Mednarodni muzejski dan 2019

Mednarodni muzejski dan 2019

SEM, 13. maj 2019 ― Mednarodni muzejski dan se letos posveča temi HIPERPOVEZANI MUZEJI: Novi pristopi, novi obiskovalci. Tematski mednarodni muzejski dan vsako leto združuje preko 40.000 muzejskih institucij v več kot 158 državah sveta. Pridružuje se jim tudi Slovenija z velikim naborom sodelujočih muzejev in galerij. V soboto, 18. maja, bomo po celi Sloveniji muzeji in galerije obeležili mednarodni muzejski dan s prostim vstopom in obilico raznovrstnih dogodkov. Z vami delimo še program ICOM Slovenija za mednarodni muzejski dan v soboto, 18. maja 2018:         10.00: družinske ustvarjalne delavnice (skupna muzejska akcija za družine in otroke, muzejska ploščad Metelkova, Ljubljana).         11.00: tiskovna konferenca vseh treh slovenskih muzejskih organizacij: Skupnost muzejev Slovenije (SMS), Slovensko muzejsko društvo (SMD), ICOM Slovenija (Mednarodni muzejski svet – Slovenski odbor). SMS bo predstavila Poletno muzejsko noč, ki bo letos 15. junija 2019. SMD bo predstavilo podelitev Valvasorjevih nagrad za leto 2019 s knjižico prejemnikov. ICOM Slovenija bo predstavil temo letošnjega mednarodnega muzejskega dneva, programe v muzejih in galerijah po Sloveniji na ta dan kot del vseslovenske akcije ter pomembne aktivnosti ICOM-a za leto 2019. Posebna gostja bo ga. Suay Aksoy, predsednica Mednarodnega muzejskega sveta ICOM iz Pariza. Tiskovna konferenca bo v upravni stavbi Slovenskega etnografskega muzeja, Metelkova 2, Ljubljana.         11.30: odprtje skupne razstave državnih muzejev Slovenije na temo MMD na muzejski ploščadi na Metelkovi. Državni muzeji Slovenije pod okriljem ICOM Slovenije zdaj že tradicionalno obeležujejo MMD s postavitvijo skupne razstave, posvečene osvetlitvi izpostavljene teme HIPERPOVEZANI MUZEJI: Novi pristopi, novi obiskovalci. O letošnji temi MUZEJI KOT KULTURNA SREDIŠČA: PRIHODNOST TRADICIJE: Vloga muzejev v družbi se spreminja. Muzeji se v svojih prizadevanjih, da bi postali bolj interaktivni, usmerjajo k občinstvu in v skupnost, postali so
Likovni svet Alenke Gerlovič 1919 – 2010

Likovni svet Alenke Gerlovič 1919 – 2010

SEM, 13. maj 2019 ― V letošnjem letu sedem slovenskih razstavišč predstavlja spominske razstave v počastitev 100. obletnice rojstva velike slovenske umetnice, slikarke in kulturnice Alenke Gerlovič (1919 – 2010). Prva v nizu razstav, posvečenih Gerlovičevi, je bila odprta že ta teden (7. maja 2019) v Galeriji ZDSLU z naslovom Likovni svet Alenke Gerlovič 1919 – 2010. SEM se s svojo razstavo Likovni svet Alenke Gerlovič: Makedonski cikel v SEM, ki jo odpira 12. junija 2019, pridružuje  vsem drugim ustanovam, ki hranijo zapuščino Alenke Gerlovič in jo bodo predstavile v letošnjem letu - Dolenjski muzej v Novem mestu, Galerija Miklova hiša v Ribnici, Galerija Prešernovih nagrajencev v Kranju, Muzej novejše zgodovine Slovenije v Ljubljani in Posavski muzej Brežice, vlogo organizatorja projekta, skupne informativne razstave in producenta kataloga pa prevzema ZDSLU. O sodelovanju: SEM se je odzval na pobudo ZDSLU in gospe Tatjane Pinoza, da v letu 2019, ko obhajamo stoto obletnico rojstva slovenske umetnice Alenke Gerlovič, javnosti predstavi del umetničine zapuščine, ki jo hrani. Slednja obsega 90 del v tehnikah rjave, črne in rdeče krede, perorisbe s tušem, risbe s čopičem in tušem ter 10 akvarelov, ki so nastala v letih med 1953 in 1955 ter eno delo leta 1957 ob njenih obiskih Makedonije v Skopju in okoliških vaseh. Umetnica je ta del svojega opusa podarila Slovenskemu etnografskemu muzeju leta 2003, čemur je dodala še škatlo s petimi filmi, posnetimi leta 1955, in fotografijami, nastalimi iz teh filmov, ki so skrbno dokumentirane s podatki o kraju in času posnetka. Motivika likovnih del in fotografij obsega prizore iz vsakdanjega življenja, kot so različna gospodarska opravila, noše, živali in arhitekturo.
Razstava »Čutim Slovenijo, čutim Celje«

Razstava »Čutim Slovenijo, čutim Celje«

SEM, 13. maj 2019 ― Slovenija leži na prostoru, ki je bil vedno stičišče in križišče različnih migracij, Celje kot eno od tranzitih mest prav tako. Razstava bo predstavila migracije kot del vsakdanje človekove težnje po iskanju boljšega življenja in ob tem preko osebnih zgodb posameznikov in njihovih osebnih predmetov predstavila ljudi, ki so se iz različnih vzrokov priselili v Slovenijo in Celje ter si tukaj uredili novo, uspešno in drugačno življenje.  Muzeološki koncept, ki ga je pripravil kustos Sebastja Weber, temelji na idejni zasnovi dela razstave  »Afrika in Slovenija. Preplet ljudi in predmetov«,  ki sta ga v Slovenskem etnografskem muzeju pripravili kustosinji dr. Bojana Rogelj Škafar in Tina Palaić. Razstava, ki je nastala v okviru projekta SWICH, je bila na ogled med 30. 11 2017 in 2. 5. 2018. Del razstave je bil posvečen posameznikom in njihovim osebnim zgodbam, ki so jih gradili okoli osebnih predmetov.  Osebna zgodba je bila predstavljena kot kratek AV zapis, ki je dopolnjeval predmete, razstavljene v vitrini. Vsem zgodbam je  skupno predvsem to, da so vsi posamezniki Afričani, ki so v Slovenijo prišli v okviru študentskih izmenjav v času Gibanja neuvrščenih. Ta del razstave bo gostujoči del razstave v MNZC, ki pa bo po enakih principih razširjena z zgodbami priseljencev, ki so se v Celje priselili iz različnih držav in si v Celju zgradili nov način življenja. Z njim ter  s svojim delovanjem tako ali drugače vplivajo na celjsko družbo in kulturo. Uvodno besedilo bo namenjeno predstavitvi pomena razstave, migracijam nasplošno in sodelovanju s SEM. Zadnji del razstavepa bodo kratki pozdravi Celjanov, ki so iz Celja  odšli v svet in si uredili novo življenje. Ti »pozdravi« bodo predstavljeni na razglednicah, ki jih bodo izseljenci v času snovanja razstave  po pošti poslali v muzej.
Zanimivi časi

Zanimivi časi

ARS Svet kulture, 13. maj 2019 ― Nestanovitno obdobje, v katerem živimo, se odraža tudi na 58. beneškem umetnostnem bienalu Nestanovitno obdobje, v katerem živimo, se odraža tudi na 58. beneškem umetnostnem bienalu, ki zanimive čase jemlje za izhodišče. Med nacionalnimi paviljoni je tudi projekt Marka Peljhana, katerega osrčje sta zahodni nacionalizem in kolonializem. V oddaji Svet kulture po 16.uri sicer več o nagradah bienala, podali pa se bomo tudi na Wiener Festwochen.
Mi (Us)

Mi (Us)

Koridor, 13. maj 2019 ― Mi je kvalitetna grozljivka z odlično igralsko zasedbo in veliko prostora za interpretacijo – ne pusti nas ravnodušnih. The post Mi (Us) appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

Mednarodni dan muzejev, 18. maj

Gorenjski muzej, 13. maj 2019 ― Že leta 1977 je Mednarodni muzejski svet ICOM zaznamoval 18. maj kot Mednarodni dan muzejev, z namenom večje prepoznavnosti muzejev v družbi in njenega razvoja. Vsako leto se temu prazniku pridružuje več muzejev, tudi slovenskih. Mednarodni muzejski dan ... Read More
O naših prekernih odklonskostih s humorjem (kolikor nam ga je še ostalo …) – Mara Anjoli Vujić v intervjuju s Sabino Potočki

O naših prekernih odklonskostih s humorjem (kolikor nam ga je še ostalo …) – Mara Anjoli Vujić v intervjuju s Sabino Potočki

Neodvisni, 13. maj 2019 ― Mara Anjoli Vujić je s svojo dolgoletno prijateljico in sodelavko pri festivalu Mesto žensk Sabino Potočki opravila pronicljiv in intimen intervju, ki omogoči globlji vpogled v produkcijske pogoje neodvisne scene, v njeno zgodovino in genealogijo nekaterih robnih žanrov, ki jih Sabina Potočki sistematično inagvurira v naš prostor. In to ob prav posebni priložnosti, drugi festivalski ediciji novega festivala uprizoritvenih umetnosti z imenom Sindikat odklonskih entitet.

Festivalski abonmaji že v predprodaji

Kino Otok, 13. maj 2019 ― Tople sape prvih poletnih noči bomo med 5. in 9. junijem v Izoli že petnajstič pričakali z mednarodnim filmskim festivalom Kino Otok – Isola Cinema. Otoški filmski val bo v Izolo pripeljal svež izbor neodvisnega avtorskega filma, filmskih pogovorov in prepoznavnih gostov z vsega sveta,...

Festivalski abonmaji že v predprodaji

Kino Otok, 13. maj 2019 ― Tople sape prvih poletnih noči bomo med 5. in 9. junijem v Izoli že petnajstič pričakali z mednarodnim filmskim festivalom Kino Otok – Isola Cinema. Otoški filmski val bo v Izolo pripeljal svež izbor neodvisnega avtorskega filma, filmskih pogovorov in prepoznavnih gostov z vsega sveta,...
Novice: Mednarodni muzejski dan - Pohod po Kosmačevi učni poti

Novice: Mednarodni muzejski dan - Pohod po Kosmačevi učni poti

Tolminski muzej, 13. maj 2019 18. maj je Mednarodni muzejski dan, ki ga muzeji in galerije vsako leto obeležujemo z raznovrstnimi dogodki in prostim vstopom. V soboto si tako lahko brezplačno ogledate razstave v Tolminskem muzeju in Gregorčičevi rojstni hiši na Vrsnem. Letošnji Mednarodni muzejski dan pa datumsko sovpada z dnevom Pohoda po Kosmačevi učni poti, ki ga v soboto, 18. maja 2019, že 19. leto zapored prireja Osnovna šola Dušana Muniha Most na Soči. Pohod se ...
Marjan Gumilar

Marjan Gumilar

ARS Naši umetniki pred mikrofonom, 13. maj 2019 ― V Mestni galeriji v Ljubljani se s pregledno razstavo del naslovljeno „Cuts“ predstavlja Marjan Gumilar V Mestni galeriji v Ljubljani se s pregledno razstavo del naslovljeno „Cuts“ predstavlja Marjan Gumilar, akademski slikar, ki ga tokrat gostimo v oddaji Naši umetniki pred mikrofonom. Gumilar velja za enega naših najprepričljivejših raziskovalcev možnosti slike z izhodišči v izkušnji modernistične abstrakcije, ki si vprašanja o statusu slike zastavlja skozi vpetost v tukaj in zdaj. Med letoma 1976–80 je študiral na Visoki šoli za telesno kulturo v Ljubljani, nato pa slikarstvo na Akademiji za likovno umetnost, Univerze v Ljubljani. Študijsko je nekajkrat potoval v Pariz, ter bival tudi v New Yorku. Ob avtorskem delu od leta 2007 deluje kot profesor na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje. Za svoje delo je prejel več nagrad in priznanj, nazadnje pred dvema letoma nagrado Riharda Jakopiča za življenjsko delo. Z njim se je o njegovi ustvarjalni poti pogovarjala Aleksandra Saška Gruden.
V spomin Hubertu Bergantu

V spomin Hubertu Bergantu

ARS Obiski kraljice, 13. maj 2019 ― Dolga leta je bil vodilni slovenski orgelski pedagog. Letos mineva 20 let od smrti slovenskega organista, pianista in pedagoga Huberta Berganta. Dolga leta je bil vodilni slovenski orgelski pedagog – poučeval je na Akademiji za glasbo, koncertiral je doma in v tujini, sodeloval je tudi pri izgradnji orgel v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani.

Mednarodni muzejski dan 2019 na Ptuju

Kamra.si, 13. maj 2019 18. maja muzeji in galerije v Sloveniji in po svetu obeležujejo Mednarodni muzejski dan. Prazniku se pridružujejo tudi v Pokrajinskem muzeju Ptuj – Ormož in na ta dan vabijo obiskovalce na brezplačni ogled muzejskih zbirk v Ptujskem gradu, v gradu in Grajski pristavi Ormož ter v gradu Velika Nedelja. Ptujski grad, 9.00 – 18.00 BREZPLAČNI VSTOP v muzejske zbirke Ptujski grad, 10.00 – 13.00 SVET NAKITA, muzejska delavnica. Za družine z otroki, starimi več kot 5 let. Udeležba je brezplačna. Grad in Grajska pristava Ormož, 9.00 - 14.00 BREZPLAČNI VSTOP v muzejske zbirke Grad Velika Nedelja, 9.00 - 14.00 BREZPLAČNI VSTOP v muzejske zbirke Salon umetnosti (Prešernova 1, Ptuj), 10.00 - 18.00 razstava UMETNIKI IN UMETNICE PTUJSKE RODBINE KASIMIR OELTJEN / Donacija Rudija Ringbauerja ptujskemu muzeju. Vstop prost. 

Jenkret je biv… – Bliža se 8. Križnikov pravljični festival

Kamnik.info, 13. maj 2019 ― Križnikov pravljični festival 2019:  dogodki tudi v Kamniku, letošnja tema je voda, poudarjamo medkulturnost s prepletanjem različnih kultur V petek, 7. 6., in soboto, 8. 6. 2019, se bo ponovno odvijal Križnikov pravljični festival Jenkret je biv …, ki ga organizira Knjižnica Kamnik v sodelovanju s Turističnim društvom Motnik. Poslanstvo festivala je ohranjanje ljudskega izročila, ...
Doktor Glas – že stoletje eden najbolj razvpitih švedskih romanov

Doktor Glas – že stoletje eden najbolj razvpitih švedskih romanov

ARS Ars humana, 13. maj 2019 ― »Zdravnik mora biti bodisi človekoljub bodisi častihlepnež.« Doktor Glas, roman švedskega ustvarjalca Hjalmarja Söderberga, je eden prvih modernih švedskih romanov, v katerem ni moralnega vrednotenja. Izšel je med novembrom in decembrom leta 1905, ob koncu tega leta pa je knjiga doživela že ponatis. Danes, dobrih 100 let pozneje, Doktor Glas velja za enega najslavnejših in najbolj razvpitih švedskih romanov 20. stoletja. V slovenščino ga je prevedla dr. Nada Grošelj, ki ga v oddaji podrobneje predstavi, predvajani pa bodo tudi odlomki iz knjige.
Miha Avanzo Rorschach / Otto Tolnai: Kratki rezi

Miha Avanzo Rorschach / Otto Tolnai: Kratki rezi

ARS S knjižnega trga, 13. maj 2019 ― Assia Djebar: Alžirske ženske / Bojana Daneu Don: Begunec nikdar V oddaji S knjižnega trga bomo najprej ocenili pesniško zbirko Mihe Avanza Rorschach, nato pa se bomo posvetili še izboru poezije Otta Tolnaija v knjigi Kratki rezi, kratki prozi Assie Djebar Alžirske ženske in pričevanjskemu delu Bojane Daneu Don Begunec nikdar. Recenzije so napisali Peter Semolič, Stanislava Chrobáková Repar, Gabriela Babnik in Iztok Ilich.
Tulum, pueblo mágico*

Tulum, pueblo mágico*

Airbeletrina, 13. maj 2019 ― R. je v Tulum prišel po južni cesti, pred tem pa je za neko nepremičninsko agencijo tri mesece pilotiral drone v sosednjem Belizu. Ko je ob Avenidi Tulum zagledal restavracijo Burrito Amor, ki ima v logu namesto drugega o-ja rdečo peterokrako zvezdo, je pomislil, da bi tukaj lahko živel. R. je pol Srb, pol Albanec, ki je prvo polovico svojega življenja pred Tulumom preživel v Srbiji, od koder ga je med Natovim bombardiranjem prek Albanije do Rima pretihotapila albanska mafija, drugo polovico pa v New Yorku. V Tulum je pripeljal svojo glasbeno opremo in postavil snemalni studio. Dva- do trikrat na teden igra avtorsko glasbo v butičnih hotelih. Živi od glasbe. Zase pravi, da je od kapitalizma osvobojeni suženj.

Predstavitev knjižice Skrivnosti grajskega parka

Kamra.si, 13. maj 2019 ― Knjižnica Franca Ksavra Meška Ormož vas v četrtek, 16. maja 2019, ob 18. uri vabi na predstavitev knjižice Skrivnosti grajskega parka.  Ob evropskem dnevu parkov, ki ga obeležujemo 24. maja, in v sklopu Tedna vseživljenjskega učenja si bomo ogledali fotografije dreves ormoškega parka in se z dijaki Urško Kiselak, Katarino Vaupotič in Aleksandrom Štumbergerjem pogovarjali o njihovi različici zgodbe o grofici Irmi, njenih kačah in ormoškem parku. Knjižica je nastala kot rezultat 16. mladinskega raziskovalnega tabora, ki je potekal poleti 2018 v organizaciji RKS OZ Ormož in Medobčinske LAS Ormož, Središče ob Dravi in Sveti Tomaž, pod mentorstvom Maje Botolin Vaupotič. Veselimo se vašega obiska!
De facto (pojdi s seboj)

De facto (pojdi s seboj)

ARS Oder, 13. maj 2019 ― Koncertni performans Novo sodelovanje, nov duet, ki ga plesalka in koreografinja Leja Jurišić tokrat ustvarja s skladateljem in multiinstrumentalistom Milkom Lazarjem, je z naslovom De facto (pojdi s seboj), zaživel na odru Linhartove dvorane Cankarjevega doma. Odrsko sobivanje dveh izrazitih umetniških individualistov prinaša odkrivanje nepredvidljive izrazne potence, kjer na presečišču giba in zvoka vznika predstava, ki jo avtorja povzemata kot iskanje sledi do resnice sodobnega človeka. Več v pogovoru z Lejo Jurišić in Milkom Lazarjem, vabimo vas k poslušanju!
V Cankarjevem domu pripoved o baletu na Slovenskem

V Cankarjevem domu pripoved o baletu na Slovenskem

Misli, 13. maj 2019 ― Pred stotimi leti je Ljubljana dobila prvi poklicni baletni ansambel, sledilo je obdobje baletnega razcveta, ki traja vse do danes. Stoletnico slovenskega poklicnega baleta bo obeležila razstava, ki jo bodo danes odprli v prvem preddverju Cankarjevega doma. Razstava avtorice Danice Dolinar bo odprta do 13. junija.
Cerknica 1959/60 – 3. b razred

Cerknica 1959/60 – 3. b razred

Stare slike (Cerknica), 13. maj 2019 ― Eni smo šele pokukali na ta svet, ko so nekateri postali že tretješolci. Danes imamo pred seboj kar dve sliki 3.b razreda iz šolskega leta 1959/60. Na prvi je cel razred slikan v šolskih klopeh in z razredničarko Minko Martinčič ob strani. Na drugi pa so samo fantje z razredničarko.  Zakaj je fotograf fante slikal še […]
Je sredina prazna?

Je sredina prazna?

Časnik, 13. maj 2019 ― Oni dan sem na enem od nemških kanalov gledal oglas, ki je vabil k udeležbi na evropskih volitvah. Njegovo sporočilo je bilo naravnost beraško. In čeprav je bil vsaj na zunaj namenjen temu, da navduši čim več volilnih upravičencev takole na splošno, ni bilo moč spregledati podtona, ki je obupano pozival h glasovanju za tiste […] The post Je sredina prazna? appeared first on Časnik.
Zagreb dobil mestni urad za film

Zagreb dobil mestni urad za film

Misli, 13. maj 2019 ― V Zagrebu so ustanovili Filmski urad mesta Zagreb (Zagreb Film Office), ki bo zadolžen za podporo filmskim produkcijam, ki si želijo snemati filme v hrvaški prestolnici, a tudi za turistično predstavitev mesta. Ob tem so pozvali državljane, naj ponudijo svoje zanimive prostore kot lokacijo snemanja filmov.

13. maja 1717 se je rodila Marija Terezija, vladarica habsburških dežel

Kamra.si, 13. maj 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...13. maja 1717 se je na Dunaju rodila  Marija Terezija, vladarica habsburških dežel. Umrla je 29. novembra 1780 na Dunaju. Marija Terezija je bila nadvojvodinja Avstrije (1740), kraljica Ogrske (1741) in Češke (1743) ter edina ženska vladarica habsburških dednih dežel, s cesarskim kronanjem svojega moža Franca I. Štefana pa je postala tudi cesarica Svetega rimskega cesarstva. S štirideset letnim vladanjem je pričela, ko je oktobra 1740 umrl njen oče Karel VI..  V zakonu s Francem I. Štefanom je imela šestnajst otrok, od tega je bilo 11 deklet, 10 od teh pa se je imenovalo Marija. Najmlajša med njimi je bila Marija Antonija, ki so jo obljubili v zakon Ludviku, nasledniku francoskega kralja, ki je pozneje postal kralj Ludvik XVI., Mariji Antoniji pa so Francozi tudi spremenili drugo ime v danes bolj znano Marijo Antoinetto. Vir: https://sl.wikipedia.org/wiki/Marija_Terezija Priporočamo tudi: https://zgodovinanadlani.si/300-let-od-rojstva-marije-terezije/

13. maj 1979 - Andrej Štremfelj in Nejc Zaplotnik sta kot prva Slovenca priplezala na Mount Everest

Kamra.si, 13. maj 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...13. maj 1979 - Andrej Štremfelj in Nejc Zaplotnik sta kot prva Slovenca priplezala na Mount Everest Dva dni kasneje so vrh dosegli še Stane Belak, Stipe Božić in šerpa Ang Phu. Člani odprave so bili: Tone Škarja, vodja, Tomaž Jamnik, Stane Belak, Bojan Pollak, Roman Robas, Štefan Marenče, Stane Klemenc, Viki Grošelj, Zvone Andrejčič, Borut Bergant, Franček Knez, Ivč Kotnik, Marjan Manfreda, Vanja Matijevec, Dušan Podbevšek, Andrej Štremfelj, Marko Štremfelj, Nejc Zaplotnik, Jože Zupan, Stipe Božić, Vlado Mesarić, Muhamed Gafić, Muhamed Šišić, dr. Evgen Vavken, dr. Igor Tekavčič, zdravnika; spremljevalci Slavko Vajt, snemalec, Matjaž Culiberg, Slavko Šetina, radijska tehnika, Marjan Raztresen, Vlado Kovačević, novinarja, Franc Novinc, slikar. O odpravi na Mount Everest so slovenski alpinisti začeli razmišljati že v začetku sedemdesetih let, glavni načrtovalec je bil Aleš Kunaver. Odprava je bila vrhunec slovenskih klasičnih himalajskih odprav, ki jo je preveval duh skupinskega dela. Načrtovan je bil pristop po novi prvenstveni smeri, po zahtevnem zahodnem grebenu. Smer sestavljajo trije zaporedni povsem različni vzponi: z ledenika Kumbu se dviga 700 m visoka strma skalna stena sedla Loh-La, sledi ji 1200 m visoko pobočje Zahodne rame, za njenim vrhom se razteza 2,5 km dolg oster greben, na koncu katerega je začetek strme in razgibane vršne piramide Everesta.Naveze alpinistov so skupaj z 20 višinskimi nosači iz baze na ledeniku Kumbu (5350 m) po natančnem razporedu izmenično odhajale na goro in delale za skupni cilj, osvojitev vrha. Smer so opremljali z fiksnimi vrvmi, iskali prehode, postavili in opremili pet višinskih taborov (6050 m, 6770 m, 7170 m, 7520 m, 8120 m). Po skoraj mesecu in pol dela na gori sta prva proti vrhu odpravila Marjan Manfreda in Viki Grošelj, ki sta se morala obrniti. Naslednji dan sta prav tako neuspešno poskušala Roman Robas in Dušan Podbevšek.     Pri sestopanju jih je ujel vihar in ponoči so morali b

Made In seminar v Bregenzerwaldu

MAO, 13. maj 2019 ―   Predstavniki MAO in Centra za kreativnost se bodo udeležili tretjega seminarja MADE IN v Werkraumu Bregenzerwald, obrtnem centru, ki pod vodstvom kustosa BIO 26 Thomasa Geislerja združuje okoli 100 regionalnih rokodelskih in trgovskih podjetij.

13. maja 1859 se je rodil Ivan Šašelj, duhovnik, zgodovinski pisec in zbiralec ljudskega izročila

Kamra.si, 13. maj 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...13. maja 1859 se je v Mokronogu rodil Ivan Šašelj, duhovnik, zgodovinski pisec in zbiralec ljudskega izročila. Umrl je 15. oktobra 1944 v Šentlovrencu. Leta 1883 je bil v Ljubljani posvečen v duhovnika. Kot duhovnik je deloval v Beli krajini in na Dolenjskem, med drugim je bil od leta 1883 do 1889 kaplan na Otočcu ter od leta 1899 do 1922 župnik v Adlešičih. Kot župnik je raziskoval cerkveno zgodovino ter zbiral ljudsko izročilo. Za Deželni muzej v Ljubljani pa je zbiral ljudska oblačila.
Godibodi 2019

Godibodi 2019

SIGIC - Novice, 13. maj 2019 ― Letošnji Festival Godibodi se bo odvil v zadnjem tednu maja na letnem vrtu hostla Celica s koncerti zasedb: Jernej Zoran in Ministrstvo resnice, Fed Horses, Edna, Ethnotrip z gosti, Adam Klemm Banda, Klemen Kotar & Dušni pastirji. Festival se bo sklenil na dvorišču Ljubljanskega gradu s projektom Sozvočja Slovenije, ki bo pod taktirko harmonikarja in skladatelja Janeza Dovča povezal več kot 20 glasbenic in glasbenikov.
še novic