17. mednarodna lingvistična olimpijada

17. mednarodna lingvistična olimpijada

ARS Svet kulture, 13. avgust 2019 ― Slovenski dijaki so osvojili ekipno zlato medaljo na lingvističnem tekmovanju v Yonginu v Južni Koreji. Na 17. mednarodni lingvistični olimpijadi v Južni Koreji, kjer udeleženci tekmujejo v razumevanju logike njim neznanega jezika, je ekipa slovenskih dijakov osvojila ekipno zlato medaljo. Ob tej osrednji temi današnjega Sveta kulture se bomo odpravili še v razstavišče Kibla Portal v Maribor na razstavo Zlato runo ruskega vizualnega umetnika Olega Kulika, ki se med drugim sprašuje: “Kaj je Rusija danes, včeraj in jutri – imperij ali demokracija, agresor ali branik duha?” Tudi nekaj glasbenih dogodkov bomo napovedali, med njimi nocojšnji nastop godalnega kvarteta Kodaly v Narodni galeriji v Ljubljani.

Servis: Kolektivne organizacije in avtorji

Asociacija, 13. avgust 2019 ― Samostojni ustvarjalci so najpogosteje tisti, katerih produkt njihovega dela so snovni in nesnovni kulturni artefakti, ki spadajo pod dela varovana z avtorskim pravom. Samostojni ustvarjalci so tako pogosto avtorji svojih del in zatorej iz tega naslova lahko terjajo avtorske pravice. V tokratnem servisnem prispevku bomo pogledali, na kašen način avtorji uveljavljajo materialne avtorske pravice oz. … Preberi več o Servis: Kolektivne organizacije in avtorji
Dead Poets Society (1989)

Dead Poets Society (1989)

Deseta umetnost, 13. avgust 2019 ― Posneti film, katerega osrednja tema je čarobnost pesniške besede, je zahtevno opravilo, še posebej, ker se mnogi – tudi po zaslugi šolskega sistema – izogibajo poezije, saj je v njihovih očeh sredstvo za dolgčas in mentalno masturbacijo samovšečnega poeta. Te problematike – in še marsičega drugega – se dotakne ganljiva drama Dead Poets Society, ki pripoveduje […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Kinematografi vabijo s prazno vsebino; kdaj je zmanjkalo dobrih zgodb?  Liffe: Razglasitev nagrad in naznanitev zmagovalca festivala  E.T. — The Extra-Terrestrial (1982)  The Hobbit: The Desolation of Smaug (2013)  Reservoir Dogs (1992) Copyright © Deseta umetnost [Dead Poets Society (1989)], All Right Reserved. 2019.

Soboški grad in Szapáryji

Kamra.si, 13. avgust 2019 ― Pomurski muzej Murska Sobota vabi v sredo, 14. avgusta 2019, ob 19. uri na predavanje višje kustodinje Tamare Andrejek z naslovom Soboški grad in Szapáryji. Predavanje je del programa obeležitve 100. obletnice priključitve Prekmurja in združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom.

KIKAGAKU MOYO

Kino Šiška, 13. avgust 2019 ― Pred njihovim sredinim nastopom v Kinu Šiška smo se pogovorili s Kikagaku Moyo, japonskimi psihedeliki, ki so publiko navdušili s svojo eklektično mešanico, v kateri se znajde vse od tradicionalnih glasb do kitar in psihedelične improvizacije. Kikagaku Moyo v Šiško prihajajo s petimi albumi, najaktualnejši je lanski Masana Temples!
Drama Festival, 1. del

Drama Festival, 1. del

ARS Oder, 13. avgust 2019 ― O izbranih predstavah 6. Drama Festivala v dveh delih, dveh oddajah Pred začetkom nove gledališke sezone se bomo posvetili 6. Drama Festivalu, ki je minulo sezono ljubljanske Drame sklenil. Na festivalu smo si ogledali nekaj predstav in o njih poklepetali z ustvarjalci, pogovore pa vam bomo predstavili v današnji in prihodnji oddaji. Otvoritvena predstava Michelangelo, po drami Miroslava Krleže Michelangelo Buonarroti, besedilo sta priredila režiser Sebastijan Horvat in dramaturg Milan Marković Matthis, je bila premierno uprizorjena v okviru lanskih Dubrovniških poletnih iger, v opuščenem samostanu na otoku Lokrumu. Nastala je v koprodukciji Dubrovniških poletnih iger in Hrvaškega narodnega gledališča Ivan pl. Zajc z Reke. Več o njej v nadaljevanju, pozneje pa prisluhnite tudi pogovoru o predstavi Gostišče Eden, ki jo je v Zagrebškem gledališču mladih (ZeKaeM), režiral Arpad Schilling. O njej smo se pogovarjali z igralcem Zoranom Čubrilom. Vabimo vas k poslušanju!    
Koncert Ljobe Jenče: V cerkvi sv. Volbenka bodo v petek odmevale obredne ohcetne in druge ljudske pesmi

Koncert Ljobe Jenče: V cerkvi sv. Volbenka bodo v petek odmevale obredne ohcetne in druge ljudske pesmi

Notranjsko primorske novice » Kultura, 13. avgust 2019 ― Zelše, Cerknica – Pevka ljudskih balad in drugih pesmi, zbirateljica ljudskega izročila in pripovedovalka pravljic Ljoba Jenče v letošnjem letu, ko mineva 30 let od njenega prvega samostojnega koncerta, pripravlja cikel sedmih koncertnih dogodkov po Sloveniji in v Reziji, ki ga je poimenovala Pernahtna nit. »Gre za kompleksen projekt in pernahtna nit predstavlja tudi svetlobo ljudske glasbe, ki nas veže skozi rodove in nam daje moč tudi za prihodnost,« pravi. Enega od koncertov bo imela ta petek v cerkvi sv. Volbenka v Zelšah, v kateri se je že večkrat razlegal njen glas. Ljoba Jenče in simfonični orkester Cantabile, 2019 Foto: Valter Leban Kako vas preveva danes, ko je za vami uspešnih 30 let – ne le nastopanja, pač pa tudi zbiranja ljudskega izročila? Na ta leta sem zelo ponosna in tudi na to, da sem toliko časa zdržala v svobodnem poklicu, kajti to je trd kruh, ki ga država in občina zelo slabo podpirata. Kljub temu da sem toliko naredila za javno dobro na več področjih, je zelo malo razumevanja. Sem pa hvaležna ljudem, ki čutijo, da je to njihovo, da delam z ljubeznijo. Kjerkoli sem dala pobudo za koncert, so z veseljem sprejeli in mislim, da bodo povsod zelo lepi dogodki Sedem koncertov ste spredli v pernahtno nit. Zakaj prav vanjo? Pernahtna nit se je predla v Reziji ob svetem večeru Treh kraljev in ohranja vero v blesteče bitje Sredozimko, ki je blagoslavljala črede, domove in družine. Žene so v sveti noči Treh kraljev stale z eno nogo zunaj hiše, z drugo pa znotraj; nit so spredle na pragu in simbolizira povezavo med svetim in zemeljskim, med domom in svetom, med zunaj in znotraj, med jaz in ti. Privezovali so jo nosečnicam za varen porod in vsem, ki so šli v svet, da jih je varoval ta blagoslov doma. Tudi sama jo nosim. Spredla sem jo iz lanu, ki smo ga pridelali doma, zavezala pa mi jo je žena iz Rezije. Meni je naše ljudsko izročilo tako dragoceno in posebno, želim, da se na teh koncertih počasti naša pesem, da se pa tudi opozarja,
Jelka Reichman

Jelka Reichman

ARS Naši umetniki pred mikrofonom, 13. avgust 2019 ― Ena osrednjih slovenskih ilustratork bo dopolnila osem desetletij V oddaji bomo prisluhnili Jelki Reichman, ilustratorki, ki že dolga desetletja bogati ilustrirane knjige zgodb in pesmi otrok, včasih tudi odraslih. Kdo ne pozna njenih najbolj priljubljenih ilustracij knjig Moj prijatelj Piki Jakob in Maček Muri Kajetana Koviča, Miškolin Josipa Ribičiča in Šivilja in škarjice Dragotina Ketteja? In naštevali bi lahko še in še. Jelka Reichman se je rodila pred osemdesetimi leti v Ljubljani. Ob jubileju je izšla nova knjiga z naslovom Rasla je Jelka, v kateri so zbrane pesmi slovenskih pesnikov in ljudske pesmi, ki jih je Jelka Reichman ilustrirala. Jelka Reichman je za svoje delo prejela številne nagrade, med njimi nagrado Hinka Smrekarja za življenjsko delo, Levstikovo nagrado za življenjsko delo, Župančičevo nagrado za življenjsko delo. V oddaji Naši umetniki pred mikrofonom se z umetnico pogovarja Barbara Jurkovšek.

Katja Pegan in poletna križarjenja po SiGledalovem Repertoarju

SiGledal Novice, 13. avgust 2019 ― Dragi obiskovalci portala, to poletje se skupaj z vami potapljamo v globine SiGledalovega sklopa Repertoar, ki ga vsebinsko ureja Slovenski gledališki inštitut. Rdeča nit potapljanja so nagrajenci iztekajoče se sezone, današnji zaliv pa je Katja Pegan, letošnja prejemnica nagrade tantadruj za življenjsko delo pa tudi nagrade zlati lev na istoimenskem festivalu komornega gledališča, ki je potekal junija v Umagu, in sicer za iniciativo o mediteranskem gledališču kot skupni platformi teatrov, ki delujejo na Jadranu. Pri brskanju po Repertoarju je lahko v pomoč iskalnik, ki omogoča tudi navzkrižne poizvedbe. Tako se pred nami razgrne kar nekaj zanimivosti o režiserki in direktorici Gledališča Koper Katji Pegan.

Helena Peršuh in poletna križarjenja po SiGledalovem Repertoarju

SiGledal Novice, 13. avgust 2019 ― Dragi obiskovalci portala, to poletje se skupaj z vami potapljamo v globine SiGledalovega sklopa Repertoar, ki ga vsebinsko ureja Slovenski gledališki inštitut. Rdeča nit potapljanja so nagrajenci iztekajoče se sezone, današnji zaliv pa je igralka Helena Peršuh, letošnja dobitnica nagrade tantadruj za igralski dosežek za igro v monodrami Človeški glas Jeana Cocteauja v izvedbi SNG Nova Gorica. Pri brskanju je lahko v pomoč iskalnik, ki omogoča tudi navzkrižne poizvedbe. Tako se pred nami razgrne kar nekaj zanimivosti o Heleni Peršuh.
Alicia Gallegos: Gospodarji besed

Alicia Gallegos: Gospodarji besed

ARS Esej na radiu, 13. avgust 2019 ― Alicia Gallegos, avtorica štirih pesniških zbirk, je ustanovila in urejala več leposlovnih revij, vodila pisateljske delavnice in promovirala pesnike V oddaji Esej na radiu boste slišali prispevek Gospodarji besed pisateljice in blogerke Alicie Gallegos. Avtorica štirih pesniških zbirk, rojena v Morónu v Argentini, je tudi ustanovila in urejala več leposlovnih revij, vodila pisateljske delavnice in promovirala pesnike. Besedilo je prevedel Andrej Rot, jezikovno ga je pregledala Mateja Juričan, brala pa napovedovalca Eva Longyka Marušič in Ivan Lotrič. Vmesni glasbeni vložki so odlomki iz Spominov na morsko obalo japonske skladateljice in tolkalistke Keiko Abe. Izbral jih je Mihael Kozjek, oblikovalec zvoka pa je bil Janez Ahlin.
še novic