Agata Tomažič: Neuvrščenost v razcvetu

OUTSIDER, 9. oktober 2019 ― Nekateri deli mestne vedute se ti usedejo v srce s svojo očitno grdoto in vsajeno klico razpada. Vsakič, ko sem se peljala mimo Murgle centra in sem vrgla pogled na monstruozno stavbo ob cesti, me je obšla slaba vest, kot da prodajam zijala na prizorišču prometne nesreče. Kot da se naslajam nad nekakšnim stvorom, ki… The post Agata Tomažič: Neuvrščenost v razcvetu appeared first on OUTSIDER.
ROBUSTNOST ZLIVANJA

ROBUSTNOST ZLIVANJA

Radio Študent, 9. oktober 2019 ― Konec septembra sem četrtič odpotovala v Madrid. Mnogokrat je slišati pripovedovati o kraju, ki se je v svojih podrsavajočih zvokih, analognih strdkih gibanja ljudi in prometa ter arhitekture na nek čuden način že nekdaj občutene in lastne - kot bi oko otipalo rdečo notranjost svoje oble - naselilo v telesu kot dodaten ud.

Predstavitev knjige Branka Zupanca JESEN IHTI in druga izbrana uglasbena besedila

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 9. oktober 2019 ― Krajevna knjižnica Griže je v okviru Medobčinske splošne knjižnice Žalec v sredo, 9. oktobra 2019, v Domu kulture Svoboda Griže predstavila knjigo izbranih uglasbenih besedil Jesen ihti Branka Zupanca. Z avtorjem se je pogovarjala Irena Štusej. Od leta 1995, ko je napisal prvo besedilo za melodijo Braneta Klavžarja Jesen ihti, je nastalo okrog 270 besedil za mnoge narodno-zabavne ansamble. V knjigi je zbranih 140. To ni običajna pesmarica, ampak prinaša še opis dogodkov, spominskih fotografij in podobnega. Uvod je napisal Ivan Sivec, ki je njegova besedila označil za čuteča, poetična, pomenljiva, ...
OLIVIER SCHRAUWEN

OLIVIER SCHRAUWEN

Radio Študent, 9. oktober 2019 ―   Pred odprtjem njegove prve razstave pri nas v intervjuju gostimo priznanega belgijskega striparja in vsestranskega umetnika (ok, ni baš muzičar) OLIVIERA SCHRAUWENA. V objemu vedno pestre okolice Jalle Jalle na Metelkovi sva se pogovorjala o njegovi razstavi v Alkatrazu (otvoritev v petek, 11. 10. 2019, ob 20.00), o Berlinu, belgijski strip sceni in še čem.
Zločin in kazen po bretonsko

Zločin in kazen po bretonsko

Vrabec Anarhist, 9. oktober 2019 ― Eh, pomislim, ko naslednji dan odložim prebrano knjigo, kako malo strani (roman obsega vsega dobrih sto strani) potrebuje nadarjen pisatelj za vrhunsko prozno mojstrovino. The post Zločin in kazen po bretonsko appeared first on Vrabec Anarhist.

V hribih se dela dan: Razstava slik planin skozi oči in barve kamniških otrok

Kamnik.info, 9. oktober 2019 ― Člani Planinskega društva Kamnik so popoldan pripravili odprtje razstave likovnih del z naslovom V hribih se dela dan. Dela, ki krasijo stene občinske stavbe, je v preddverju odprl župan Matej Slapar skupaj s predsednikom Planinskega društva Kamnik Markom Petkom in ostalimi člani društva. Zbranim so se pridružili tudi podžuapn Aleksander Uršič, mladi umetniki in njihovi ...

Od-do arhitektura: Hiša TJ

OUTSIDER, 9. oktober 2019 ― Kakšna je tipična slovenska hiša? Je dvokapnica z vrtom. Ima dobrih 100 kvadratov, kavč in televizor, leseno pohištvo in parket. V nadstropju so spalnica in otroške sobe. In veliko omar, da lahko ob obisku gostov deluje pospravljeno. Zidovi te slovenske hiše so že stali, ko sta k projektu pristopila Matic Škarabot in Aleš Žmavc ter… The post Od-do arhitektura: Hiša TJ appeared first on OUTSIDER.
Odprti smo! gostuje na Norveškem

Odprti smo! gostuje na Norveškem

CZK, 9. oktober 2019 ― Razstava Odprti smo!, ki smo jo s Centrom za kreativnost predstavljali na Milano Design Week letos aprila in ponovno septembra v Parizu, na sejmu Maison et Objet, gre zdaj še v norveško prestolnico - Oslo. Otvoritev bo 6. novembra 2019.

Dušan Sterle: Pod drobnogledom časa

Kamra.si, 9. oktober 2019 ― Medobčinski muzej Kamnik vabi v četrtek, 10. oktobra 2019, ob 19. uri na vodstvo po razstavi Kamničana, neumornega likovnega ustvarjalca in večno angažiranega človeka, Dušana Sterleta.  Tik pred zaprtjem razstave (do 12. oktobra) vas vabimo na vodstvo oz. pogovor med kustosinjo Sašo Bučan in umetnikom Dušanom Sterletom.

Na Ljubljanskem barju nastaja interpretacijski center

Misli, 9. oktober 2019 ― Na Igu gradijo interpretacijski center, ki bo namenjen predstavitvi ohranjanja biotske raznovrstnosti in kulturne dediščine Ljubljanskega barja z razstavami ter virtualno interpretacijo vsebin. Projekt bo obsegal še učno pot in koliščarsko vas. Prizorišče s simbolično zasaditvijo drevesa ob gradnji je danes obiskal minister za kulturo Zoran Poznič.
Odisejevo zatočišče

Odisejevo zatočišče

Društvo slovenskih pisateljev, 9. oktober 2019 ―   Poziv za udeležbo na rezidencah za pisatelje in pisateljice ter prevajalce in prevajalke ODISEJEVO ZATOČIŠČE   Objava poziva: 9. oktober 2019 Rok za oddajo: 9. november 2019   Kaj je to?  ODISEJEVO ZATOČIŠČE: IZGRADNJA MREŽE PISATELJSKIH REZIDENC je druga faza projekta, ki ga sofinancira program Evropske Unije Ustvarjalna Evropa. Mrežo literarnih rezidenc smo zdaj […]

Ogled cerkve sv. Alojzija in predstavitev zgodovine mariborske škofije ter krščanstva na naših tleh

Kamra.si, 9. oktober 2019 ― Nadškofija Maribor in Nadškofijski arhiv Maribor vas vljudno vabita, da se 10. oktobra 2019 udeležite vodenega ogleda cerkve sv. Alojzija, pomembnega poznobaročnega spomenika sakralne kulturne dediščine Maribora. V cerkvi je prav tako na ogled razstava o zgodovini krščanstva na naših tleh. Voden obisk je možen v dveh terminih, in sicer ob 10.00-12.00 in 17.00-19.00.  Veselimo se srečanja z vami!
Kaos in red v mali galeriji Zavarovalnice Triglav

Kaos in red v mali galeriji Zavarovalnice Triglav

Notranjsko primorske novice » Kultura, 9. oktober 2019 ― Postojna – V mali galeriji Zavarovalnice Triglav v Postojni so 3. oktobra odprli likovno razstavo umetnice Andreje Kranjec iz Ilirske Bistrice z naslovom Kaos in red. Umetnica, ki deluje na področju videa, slikarstva, fotografije in filma se tokrat predstavlja s slikami in risbami, ki odslikavajo dva abstraktna pojma. Na ogled bodo do 3. novembra. Razstava Kaos in red, Andreja Kranjec, mala galerija Zavarovalnice Triglav, Postojna, 3. oktober–3. november 2019 Foto: Petar Nikolić Andrejine slike in risbe so v živahnih barvah povsem zavzele galerijo in jo spremenile v prostor, ki kliče hvalnico barvitosti življenja in umetnosti. Umetnica je serijo slik Kaos in red začela slikati leta 2016. Serija predstavlja dva pola, ki ju srečujemo v vsakdanjem življenju, na eni strani kaos in na drugi red. Umetnica je ob odprtju razstave povedala, da jo je navdihnila misel, da je vse na tem svetu najprej zelo kaotično, potem pa delamo iz tega red in iščemo harmonijo. Kaos je predstavljen skozi nedefinirano obliko in sproščeno linijo, medtem ko so red geometrijske oblike, ravne in jasno določene linije. Andreja Kranjec (1989) je lani magistrirala na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje. Za sabo ima že več samostojnih in skupinskih razstav ter predstavitev na festivalih v Sloveniji in v tujini. Od letos deluje kot samozaposlena v kulturi. Kranjčeva v mali galeriji Zavarovalnice Triglav v Postojni razstavlja drugič, to je njena deveta samostojna likovna razstava. Razstava bo na ogled do 3. novembra. Njena dela si lahko ogledate na spletni strani www.andrejakranjec.com. Petar Nikolić
Žirovski besednjak

Žirovski besednjak

ARS Ars humana, 9. oktober 2019 ― Žirovski besednjak, prinaša 500 izbranih besed, kakor jih v njihovem žirovskem kontekstu razume, razlaga in (po)doživlja avtor te knjige- Miha Naglič. Miha Naglič – filozof, publicist, urednik in muzejski delavec ter dolgoletni sodelavec Gorenjskega glasa deluje že 40 let na področju kulture v Žireh, zato ni presenetljivo, da je pripravil izjemno zanimivo knjigo z naslovom Žirovski besednjak. Miha Naglič, ŽIri, 2019. foto: Tina Dokl. Miha Naglič je v uvodu k tej knjigi med drugim zapisal: »Število 40 že v Bibliji označuje dobo, v kateri nekaj dozori. Je tudi čas za obračun, za bilanco. Kako naj jo podam? Lahko bi napisal spomine, a glede na to, da nisem kakšna sila popularna osebnost, bi ti najbrž ne bili prav zanimivi. Lahko bi sestavil spisek vseh svojih del – prireditev, ki sem jih pripravil in največkrat tudi vodil, člankov in knjig, ki sem jih napisal ali uredil … Tega bi bilo kar nekaj, a spiski so spet nekaj suhoparnega. In tako sem se odločil, da svoje 40-letno udejstvovanje na Žirovskem sklenem s to knjigo, z Žirovskim besednjakom.« Tako Miha Naglič v tej svoji peti knjigi kot avtor razlaga petsto izbranih besed, s katerimi predstavi Žiri, Žirovce, njihove sosede in njihove medsebojne odnose, pa tudi odnos do izbranih besed, pojmov, imen in tako dalje. Žirovski besednjak in njegovega avtorja bomo spoznali v oddaji ARS humana. Miha Naglič, predstavitev knjige na Glasovi preji, Žiri, 6.6.2019. foto: Tina Dokl.  

Rodbina Vurnik in Kranj

Kamra.si, 9. oktober 2019 ― Svoj pečat podobarstvu, arhitekturi in oblikovanju na Slovenskem so dale kar tri generacije rodbine Vurnik: Janez Vurnik starejši (podobar, kipar), Janez Vurnik mlajši (podobar, konservator), Ivan Vurnik (arhitekt) in njegova žena ter sodelavka Helena Vurnik (slikarka, oblikovalka). Razstava se osredotoča na njihov kranjski opus, za katerim so v kolesju neizprosnega napredka ostali le vse bolj bledi spomini, načrti, fotografije in zapisi. V pritličju Mestne knjižnice Kranj bo na ogled do 4. novembra 2019.

Okrogla miza 150 let gasilstva na Slovenskem

Gorenjski muzej, 9. oktober 2019 ― Letos mineva 150 let od začetkov organiziranega gasilstva na Slovenskem. V Kranju se je to začelo 10 let kasneje, torej pred 140 leti. Ob tej priložnosti organiziramo okroglo mizo, na kateri bodo sodelovali: – Jože Derlink, podpredsenik Gasilske zveze Slovenije ... Read More

Razstava infografik

Statistični urad, 9. oktober 2019 ― Priznanje Brumen je SURS prejel za razstavo infografik na Krakovskem nasipu v Ljubljani, naslovljeno Statistično gledano, ki jo je pripravil ob 75-letnici svojega obstoja in ki bo za ogled znova na voljo od 17. 10. do 19. 11. 2019.
Joker

Joker

MMC Gledamo, 9. oktober 2019 ― Glede na to, kako zelo se skuša Joker distancirati od svojih stripovskih korenin – to je RESEN film, še niste slišali? – je rahlo ironično, da ga s stripovskimi filmi povezuje nekaj ključnega: že vnaprej razgreta čustva oboževalcev (in nasprotnikov).

EDO festivalske beležke: Beneški sindrom

OUTSIDER, 9. oktober 2019 ― Pisalo se je leto 1999. V zraku je bilo čutiti prijetno vznemirjenje. Množica se je zbirala že od zgodnjih jutranjih ur in se nastavljala toplim majskim žarkom, ki so naznanjali, da se letos obeta še eno vroče poletje. Brenčanju množice se je pridružil mehak zvok drobnih valovov, ki so udarjali ob lesene pomole. Naenkrat je… The post EDO festivalske beležke: Beneški sindrom appeared first on OUTSIDER.
Šola Prenove na Ptuju

Šola Prenove na Ptuju

ZZMS, 9. oktober 2019 ― Ob zaključku spomladanskega dela enodnevnih arhitekturnih delavnic, ki so potekale v Restavratorskem centru Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije v Ljubljani, je bil podan predlog in izražena želja sodelujočih, da podobne izobraževalne delavnice in predavanja izvedemo tudi po mestih in občinah. Ni naključje, da bo prva v Dominikanskem samostanu na Ptuju, najstarejšem slovenskem mestu, ki […] The post Šola Prenove na Ptuju appeared first on ZZMS.
Pritisk: pogovor z režiserjem

Pritisk: pogovor z režiserjem

Kinodvor, 9. oktober 2019 ― Po premieri filma Pritisk (Push) smo se preko Skypa pogovarjali z režiserjem Fredrikom Gerttnom. Pritisk predstavlja pronicljiv uvid v mehanizem globalne stanovanjske krize in odgovarja na vprašanje, zakaj si kar naenkrat ne moremo več privoščiti življenja v lastnem mestu.
1974 Cerknica – Foto krožek (1)

1974 Cerknica – Foto krožek (1)

Stare slike (Cerknica), 9. oktober 2019 ― Učenci 8.a razreda so obiskovali foto krožek. Slika je nastala na lep jesenski dan, kar lahko ugotovimo po drevesih, ki so že skoraj povsem brez listja. Pred fotoaparat so se postavili na vrtu ob cerkniškem potoku, pred nekdanjo Brestovo zgornjo vratarnico, kjer je sedaj vhod v Mineralko. Otroci stojijo pred ograjo, dva sta zlezla celo […]
V Essnu prihodnje leto velika retrospektiva Keitha Haringa

V Essnu prihodnje leto velika retrospektiva Keitha Haringa

Misli, 9. oktober 2019 ― V Muzeju Folkwang za prihodnje leto napovedujejo obsežno retrospektivo ameriškega umetnika Keitha Haringa. Predstavljene bodo risbe in umetnikovi eksperimenti na področju videa in performansa ter slike velikih formatov na papirju, platnu in vinilu. Razstava bo na ogled od 29. maja do 20. septembra, piše nemška tiskovna agencija dpa.
V Ljubljani in na Dunaju koncert za začetek sosedskega dialoga

V Ljubljani in na Dunaju koncert za začetek sosedskega dialoga

Misli, 9. oktober 2019 ― Začetek leta sosedskega dialoga med Slovenijo in Avstrijo bosta danes zaznamovala sočasna koncerta v prestolnicah z glasbeniki obeh držav. V Ljubljani bo nastopil avstrijski Jazz trio Wolfganga Seliga z gostoma Nino Strnad in Jakom Kopačem, na Dunaju pa slovenski kvartet saksofonov Ensemble 4Saxess z Gabrijelom Lipušem in Benjaminom Ziervoglom.
V Narodni galeriji razstava o Ljubljani v času škofa Lamberga

V Narodni galeriji razstava o Ljubljani v času škofa Lamberga

Misli, 9. oktober 2019 ― Odlično mesto ljubljansko in njegov prvi škof Sigismund Lamberg (1420-1488) je razstava, ki razkriva živahni, a danes malo znani čas Ljubljane na prelomu iz 14. v 15. stoletje. Osrednji eksponat razstave je Lambergov brevir, na ogled pa bodo tudi številni dokumenti, povezani z ustanovitvijo ljubljanske škofije in imenovanjem Lamberga za škofa.

9. oktobra 1948 je umrl Rudolf Andrejka, pravnik, pisatelj, statistik, zgodovinar ter propagator planinstva in turizma.

Kamra.si, 9. oktober 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...9. oktobra 1948 je v Ljubljani umrl Rudolf Andrejka, pravnik, pisatelj, statistik, zgodovinar ter propagator planinstva in turizma. Rodil se je 22. julija 1880 v Ljubljani.  Dr. Rudolf Andrejka je študiral  pravo na Dunaju in ga zaključil z doktoratom leta 1903. Znani dunajski predavatelji pravne stroke so mu dali osnovo, iz katere se je razvil v odličnega poznavalca upravnega prava. Že pred zaključkom študija (1902) se je zaposlil pri deželni vladi v Ljubljani in se kmalu uveljavil kot eden naših najbolj plodovitih pravnih pisateljev. Njegov interes je pogosto posegal tudi na področja zgodovine in planinstva, vseskozi pa je ohranjal tudi stik s slovensko literaturo in jezikom. Leta 1926 je postal predavatelj na ljubljanski pravni fakulteti in to delo kot redno ali honorarno s prekinitvami opravljal skoraj do smrti.
Spol in spoštovanje: strategije kultiviranja razlik

Spol in spoštovanje: strategije kultiviranja razlik

ARS Jezikovni pogovori, 9. oktober 2019 ― Kaj leto po odločitvi senata Filozofske fakultete, da se v internih pravilnikih naslednja tri leta uporablja ženski slovnični spol, menijo znanstvenice in znanstveniki? Lani je senat Filozofske fakultete v Ljubljani sprejel odločitev, da se v internih pravilnikih naslednja tri leta uporablja ženski slovnični spol. Ali je bila odločitev pravilna in ustrezna? Bolje bi bilo, če bi se sklep senata Filozofske fakultete preklical, je prepričana jezikoslovka Saška Štumberger. Sklep ni ženskam prinesel ničesar, prav tako pa ni dobro, da se tovrstne smernice krepijo institucionalizirano. Opozorila je tudi na neustrezno sklicevanje na spolno občutljivo rabo jezika na primeru Fakultete za socialno delo. Ukrep senata Filozofske fakultete je koristen eksperiment, ki ga moramo spremljati in kontrolirati, pa je opozorila jezikoslovka Vesna Mikolič. S spolno občutljivo rabo jezika se v Sloveniji moramo ukvarjati, vprašanja so odprta, gre tudi za širše vprašanje civilizacijskega razvoja. V oddaji smo zbrali nekaj utrinkov z znanstvenega posveta, ki so ga pripravili v sodelovanju Slovenske akademije znanosti in umetnosti ter Filozofske fakultete v Ljubljani.
54. Borštnikovo srečanje

54. Borštnikovo srečanje

ARS Oder, 9. oktober 2019 ― Praznik slovenske gledališke umetnosti je v polnem teku Slovensko gledališče je profesionalno izredno razvejano ter na visoki ravni, posebej če poleg produkcije institucionalnih in neinstitucionalnih gledališč upoštevamo še vso scensko umetnost, ki letno nastane na domačih odrih. Dobra priložnost za vpogled v tovrstno ustvarjanje je gotovo festival kot je Borštnikovo srečanje, ki je ta konec tedna prešel v osrednji, tekmovalni del. O izzivih in priložnostih slovenskega odrskega ustvarjanja, bodo v oddaji Oder spregovorili umetniški direktor Borštnikovega srečanja Aleš Novak, selektor 54. Borštnikovega srečanja Matjaž Zupančič in Nika Bezeljak, mlada režiserka KUD Moment. Oddajo bo vodila Brigita Mohorič.
še novic