Septembra se bodo zgodovinska mesta predstavila v Bruslju

ZZMS, 30. julij 2018 26. septembra bo v Bruslju potekal »Slovenski dan kulture v Bruslju« Predstavitev v Bruslju bo tretji, zadnji, letošnji dogodek združenja na tujem trgu. Prva dva sta potekala v sklopu turističnih sejmov in borz v sodelovanju s Slovensko turistično organizacijo, zadnji pa bo potekal v sodelovanju z veleposlaništvom Republike Slovenije v Bruslju. Slovenski dan kulture v […] The post Septembra se bodo zgodovinska mesta predstavila v Bruslju appeared first on ZZMS.

Koncert Richiea Kotzena čista fuzija zvoka

Kino Šiška, 30. julij 2018 ― Poletno festivalsko dogajanje je že v polnem teku. In med tem, ko se nekateri izmed njih bližajo h koncu, se spet drugi pripravljajo na pričetek. Tako se bo v sredini naslednjega meseca na tolminskem Sotočju pričel festival MotörCity. Festival namenjen vsem ljubiteljem bluesa, rocka in motorjev.
Mission: Impossible – Fallout (2018)

Mission: Impossible – Fallout (2018)

Deseta umetnost, 30. julij 2018 ― Nisem oboževalec oz. zvesti sledilec vohunske franšize Mission: Impossible, zatorej bodo naslednje vrstice spisane s strani “običajnega” gledalca, ki vstopi v film brez večjih pričakovanj. Mission: Impossible – Fallout v tem trenutku žanje izredno pozitivne kritike, nekateri film celo razglašajo za enega najboljših akcijskih filmov vseh časov, vendar pa filmske stroke (še posebej čezlužne, ki […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  3 comments on this item You might be interested in this:    Ben-Hur: A Tale of the Christ (1959)  The Perks of Being a Wallflower (2012)  Snowpiercer (2013)  Inglourious Basterds (2009)  Edge of Tomorrow (2014) Copyright © Deseta umetnost [Mission: Impossible - Fallout (2018)], All Right Reserved. 2018.
Moč feminizma sredi hribov

Moč feminizma sredi hribov

Vrabec Anarhist, 30. julij 2018 ― Feministična plat samega romana je pomembna zaradi moči ženske, ki je sama sposobna voditi gospodinjstvo in gospodarstvo hkrati in jo njen mož, tipični tip Odiseja, obišče le poredko. The post Moč feminizma sredi hribov appeared first on Vrabec Anarhist.
Berlinski poziv k ukrepanju

Berlinski poziv k ukrepanju

MMC Drugo, 30. julij 2018 ― Ob zaključku vrha o evropski kulturni dediščini, ki je med 18. in 24. junijem potekal v Berlinu, so gostiteljice vrha Evropa Nostra – Glas kulturne dediščine v Evropi, Nemški nacionalni komite za . . .
Davorin Lenko: Bela pritlikavka / Anja Cimerman: Fatamorgana / Smiljan Trobiš: Prelivi slik, besed in oblik / Matejka Peterlin: Iz dnevnika mlade družine

Davorin Lenko: Bela pritlikavka / Anja Cimerman: Fatamorgana / Smiljan Trobiš: Prelivi slik, besed in oblik / Matejka Peterlin: Iz dnevnika mlade družine

ARS S knjižnega trga, 30. julij 2018 ― V oddaji S knjižnega trga nas čakajo roman Davorina Lenka Bela pritlikavka, pesniški zbirki Anje Cimerman Fatamorgana in Smiljana Trobiša Prelivi slik, besed in oblik […] V oddaji S knjižnega trga nas čakajo roman Davorina Lenka Bela pritlikavka, pesniški zbirki Anje Cimerman Fatamorgana in Smiljana Trobiša Prelivi slik, besed in oblik in kratka proza Matejke Peterlin Iz dnevnika mlade družine. Recenzije so napisali Maša Ogrizek, Veronika Šoster, Tatjana Pregl Kobe in Andrej Arko.
Fotosfera / Razglednice iz Slovenije

Fotosfera / Razglednice iz Slovenije

ARS Svet kulture, 30. julij 2018 ― V ljubljanski galeriji Tobačna 001 so na ogled dela izraelske umetnice Rone Stern V ljubljanski galeriji Tobačna 001 so na ogled dela izraelske umetnice Rone Stern, ki končuje svoje rezidenčno bivanje pri nas. V njeni avtorski poetiki prevladuje kritika porabniške družbe in estetizirane vsakdanjosti, ki jo je v blažji obliki opaziti tudi na postavitvi. V oddaji pa podrobneje tudi o razstavi Fotosfera / Razglednice iz Slovenije, ki je na ogled v Umetnostni galeriji Maribor.

EACEA uvaja e-poročanje za projekte Ustvarjalne Evrope

CED, 30. julij 2018 ― Izvajalska agencija EACEA s 30. julijem 2018 uvaja elektronsko poročanje (Culture eReport) za projekte s podporo Ustvarjalne Evrope - podprogram Kultura, tj. za projekte sodelovanja, mreže, platforme in projekte literarnega prevajanja. EACEA bo individualno naslovila upravičene deležnike, ki bodo prejeli natančnejša navodila za pripravo poročil.
Točka prepoznave

Točka prepoznave

KUD Logos, 30. julij 2018 ― Najpomembnejša sodobna grška pesnica Kiki Dimula se je rodila leta 1931 v Atenah, kjer je preživela vse življenje. Zaposlena je bila kot bančna uslužbenka. Že mlada, leta 1952, je izdala prvo pesniško zbirko Pesmi, vendar se ji je kasneje odrekla. Sledila ji je še vrsta pesniških zbirk in zbirka kratke proze, najnovejše so Najdbe (2010), […]
Susan Smith Nash: Trije eseji

Susan Smith Nash: Trije eseji

ARS Esej na radiu, 30. julij 2018 ― Njene eseje, pesmi in kratke zgodbe so objavile številne revije po svetu Severnoameriška pisateljica Susan Smith Nash je za svoja dela prejela številne nagrade, dvakrat tudi nagrado Gertrude Stein za inovativno poezijo. Njene eseje, pesmi in kratke zgodbe so objavile številne revije po svetu. V oddaji lahko slišite njene Tri eseje, ki jih je prevedla Dušanka Zabukovec in so bili objavljeni v reviji Sodobnost leta 2014. Za oddajo Esej na radiu jih bereta Jasna Rodošek in Aleksander Golja. Bogatijo jih glasbeni odlomki iz koncertne suite Marsias nizozemskega skladatelja Alphonsa Diepenbrocka v izvedbi Haaškega rezidenčnega orkestra pod vodstvom Hansa Vonka. Oblikovalec zvoka je bil Blaž Kumše, urednika pa Mihael Kozjek in Andrej Rot.

Iščemo ministra/ico za kulturo!

Asociacija, 30. julij 2018 ― Ob trenutnem sestavljanju vlade in koalicijske pogodbe pričakujemo, da bo slovenska politika usmerjena v dobrobit ljudi, v procese oblikovanja odločitev pa bomo vključene tudi organizacije civilne družbe. S tem namenom vas vabimo na novinarsko konferenco, kjer bomo predstavili ključne programske prioritete, za katere menimo, da morajo biti vključene v koalicijsko pogodbo in s tem tudi, … Preberi več o Iščemo ministra/ico za kulturo!
Kraljevi vrtnar in vrtovi kot umetnine

Kraljevi vrtnar in vrtovi kot umetnine

ARS Ars humana, 30. julij 2018 ― O pomenu prostorsko-pomenske strukture, ki ji pravimo vrt, in o vrtovih kot umetninah »Samo ženske so lahko tekmovale z vrtnarjem, ki je imel poseben položaj, toda vse do Maintenonke so mu gledale skozi prste – tudi Montespanka. In tako je Le Nôtre ostal. Zagotovo ni noben podložnik dobival takih ugodnosti kot on. Nihče ni tako dolgo kraljeval v srcu kraljeve naklonjenosti. Z nikomer drugim se ni Ludvik XIV. toliko sprehajal in pomenkoval.« S temi besedami je Érik Orsenna med drugim opisal položaj, ki ga je na dvoru Sončnega kralja zavzemal znameniti kraljevi vrtnar André Le Nôtre. Kaj več o njem in njegovem delu v tokratni oddaji Ars humana, v kateri bomo govorili tudi o pomenu prostorsko-pomenske strukture, ki ji pravimo vrt, in o vrtovih kot umetninah, pa seveda o Ériku Orsennaju, ki je napisal knjigo Portret srečnega človeka. Posvečena je Le Nôtru, beremo pa jo lahko v prevodu Zoje Skušek. Gostji oddaje sta prevajalka, publicistka in novinarka Tanja Lesničar Pučko ter krajinska arhitektka, profesorica doktorica Ana Kučan, avtorica spremne besede in fotografij v knjigi.

DAMIEN RICE, 26. 9. 2018

Kino Šiška, 30. julij 2018 ― Potem ko nas je lani očarala njegova nekdanja sodelavka Lisa Hannigan, z veseljem napovedujemo prvi nastop Damiena Ricea, zvezdniškega mojstra krhkih, prelepih napevov in pronicljivih romantičnih razmišljanj, v Sloveniji!
Transverzala (trans)spolov

Transverzala (trans)spolov

LUD Literatura, 30. julij 2018 ― Ne le da je biologija, enako kot druge znanstvene discipline ideološko (in kapitalsko) kontaminirana – feministično raziskovanje pokaže na učinkovanje ospoljenih diskurzov na sama telesa. Ne le da telo neposredno ni dostopno, da je lahko le »telo v diskurzu«, sam diskurz je eden od dejavnikov telesnosti.

Robert Dolinar: Pismo o lepoti

OUTSIDER, 30. julij 2018 ― Dragi Outsider, kako naj bi človek pisal o lepoti in kako o nebeški lepoti? In zakaj izbiraš mene, ki o tem tako malo vem? Vendar če si upaš ti, potem bom tudi jaz. Vsaj poskusil. Začenjam z mislijo, ki ni moja. Nadaljujem s štirimi, pravzaprav petimi besedami. Vsaki od njih dodam nekaj misli iz navadnega…

Bojan Golčar - ONKRAJ TIŠINE

Fotogalerija Stolp, 30. julij 2018 ― Fotograf Bojan Golčar nam na tokratni samostojni razstavi predstavlja fotografije iz serije Onkraj tišine, ki nam prikazujejo problematiko opuščanja in propadanja prostorov. Navdih zanje je dobil nekaj let nazaj, ko se je odločil, da bo dokumentiral stare stavbe in njihovo stanje v Mariboru, ki je tudi njegovo domače mesto. Odločil se je namreč, da bo »fotografiral to, kar se v vsem mojem življenju ni spremenilo oziroma je ostalo v istem stanju«. V tem času se je v njegovi okolici zelo malo...
France Pibernik: Karel Mauser in trilogija Ljudje pod bičem

France Pibernik: Karel Mauser in trilogija Ljudje pod bičem

ARS Esej na radiu, 30. julij 2018 ― Enajstega avgusta bo minilo sto let od rojstva slovenskega pisatelja Karla Mauserja. O tem plodovitem in v zamejstvu ter zdomstvu najbolj priljubljenem avtorju boste slišali […] Enajstega avgusta bo minilo sto let od rojstva slovenskega pisatelja Karla Mauserja. O tem plodovitem in v zamejstvu ter zdomstvu najbolj priljubljenem avtorju boste slišali esej književnika Franceta Pibernika: Karel Mauser in trilogija Ljudje pod bičem. Besedilo je izšlo v reviji Zvon leta 2013, za radio pa ga bereta napovedovalca Jasna Rodošek in Aleksander Golja. Glasbeni vrinki so odlomki iz glasbene slike za orkester Morje skladatelja Matija Tomca v izvedbi Simfoničnega orkestra RTV Slovenija pod vodstvom Marka Muniha. Oddajo je zvočno oblikoval Vojko Kokot, urednika oddaje sta Mihael Kozjek in Andrej Rot.
Miljana Cunta: Svetloba od zunaj / Adonis: Poezija 1 / Silvo Mavsar: Postelja iz knjig / Machado de Assis: Posmrtni spomini Brása Cubasa

Miljana Cunta: Svetloba od zunaj / Adonis: Poezija 1 / Silvo Mavsar: Postelja iz knjig / Machado de Assis: Posmrtni spomini Brása Cubasa

ARS S knjižnega trga, 30. julij 2018 ― V oddaji S knjižnega trga nas čakajo pesniška zbirka Miljane Cunta Svetloba od zunaj, Adonisove Poezije 1, kratke zgodbe Silva Mavsarja Postelja iz knjig in roman Machada de Assisa Posmrtni […] V oddaji S knjižnega trga nas čakajo pesniška zbirka Miljane Cunta Svetloba od zunaj, Adonisove Poezije 1, kratke zgodbe Silva Mavsarja Postelja iz knjig in roman Machada de Assisa Posmrtni spomini Brása Cubasa. Recenzije so napisali Tonja Jelen, Nada Breznik, Katarina Mahnič in Klemen Kordež.
Žaro Tušar

Žaro Tušar

ARS Naši umetniki pred mikrofonom, 30. julij 2018 ― Junija je minilo devetdeset let od rojstva Žara Tušarja, filmskega in televizijskega snemalca in direktorja fotografije Junija je minilo devetdeset let od rojstva Žara Tušarja, filmskega in televizijskega snemalca in direktorja fotografije. Po srednji šoli v Ljubljani je med letoma 1951 in 1967 delal v svobodnem poklicu, nato pa je bil do leta 1988 zaposlen v nacionalni televizijski hiši. Samostojno je posnel več kot 35 kratkih filmov, sodeloval je pri snemanju 22 celovečernih slovenskih filmov, med drugim pri Vesni, Kekcu, Jari gospodi, Trenutkih odločitve, Dolini miru in Ne čakaj na maj. Pomemben je tudi njegov televizijski opus, ki obsega okrog 250 dokumentarnih in igranih oddaj; med najbolj odmevnimi sta bili nadaljevanki Bratovščina Sinjega galeba in Cvetje v jeseni. Žaro Tušar je umrl lani. Vabimo vas, da v oddaji Naši umetniki pred mikrofonom prisluhnete pogovoru, ki ga je s pomembnim soustvarjalcem slovenskega filma in televizije pred desetletjem posnel Matej Juh.

COLLUVIO, koncert

Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož, 30. julij 2018 ― 17 LET COLLUVIA KONCERT KOMORNE GLASBE Ptujski grad, sreda, 8. avgust 2018, ob 19.30 uri Glasba združuje ljudi je moto Colluvia – projekta mednarodnega sodelovanja glasbenikov v obliki tečaja komorne igre, ki poteka že od leta 2001 in vsako leto v začetku avgusta v sproščenem vzdušju dvorca Gut Hornegg v Avstriji druži okrog 10 mladih […]

125 LET MUZEJA

Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož, 30. julij 2018 ― Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož, splošni muzej z zbirkami in oddelki za arheologijo, zgodovino, kulturno zgodovino, etnologijo, z restavratorskimi delavnicami, knjižnico in drugimi službami, v letu 2018 praznuje 125-letnico obstoja. Nastanek muzeja sega v leto 1893, ko so na osnovi potrjenega statuta od Cesarsko-kraljevega državnega namestništva v Gradcu člani Tujskoprometnega društva Ptuj ustanovili Muzejsko društvo, v okviru […]

30. julija 1871 se je rodil Fran Ilešič, slovenski literarni zgodovinar

Kamra.si, 30. julij 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...30. julija 1871 se je v Brezju pri Svetem Juriju ob Ščavnici rodil  Fran Ilešič, slovenski literarni zgodovinar. Umrl je 1. julija 1941(2?) v Ljubljani.  Gimnazijo je končal v Mariboru, nato pa študiral slavistiko v Gradcu. Leta 1901 je študij nadgradil z doktorsko disertacijo pod naslovom Dramatika in slovensko slovstvo. Od leta 1896 – 1919 je poučeval slovenščino na učiteljišču in drugih srednjih šolah v Ljubljani. Med prvo svetovno vojno je bil zaradi neposlušnosti oblastem suspendiran (zoper njega je bil uveden ukrep znižanja plače). V času službovanja v Ljubljani je začel objavljati literarnozgodovinske in jezikoslovne prispevke v Ljubljanskem zvonu in Slovanu, ter mariborskem Časopisu za zgodovino in narodopisje. V tem času je bil še predsednik Slovenske matice (1907 – 1914) ter hkrati tudi urednik njenih publikacij. Med najbolj znanimi izdajami je vsekakor zbornik ob 400-letnici rojstva Primoža Trubarja iz leta 1908.

30. julija 1952 je umrl Ivan Zorec, slovenski pisatelj in prevajalec

Kamra.si, 30. julij 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...30. julija 1952 je v Ljubljani umrl Ivan Zorec, slovenski pisatelj in prevajalec. Rodil se je 25. julija 1880 v Malem Gabru. Ivan Zorec je najprej od leta 1895 do 1897 obiskoval višjo gimnazijo v Novem mestu, nato pa nadaljeval s šolanjem v Ljubljani, kjer je 1900 maturiral. Leta 1902 je dokončal častniško šolo in se nato zaposlil kot železniški uradnik. Služboval je v Trstu in Ljubljani. Bil je ustanovitelj in dejavni član različnih železničarskih društev. Za potrebe železnice je pisal priročnike ter oblikoval in urejal železniško terminologijo. 

1863 – Rojen Henry Ford

Zgodovina na dlani, 30. julij 2018 30. julija 1863 se je v okrožju Greenfield v ameriški zvezni državi Michigan rodil ameriški podjetnik, inženir, izumitelj, pisatelj, politik, avtomobilistični dirkač, novinar in predvsem industrialec Henry Ford. Bil je ustanovitelj podjetja Ford Motor Company in prvi, ki se je začel ukvarjati z množično proizvodnjo avtomobilov. V proizvodnjo je uvedel … Preberi The post 1863 – Rojen Henry Ford appeared first on Zgodovina na dlani.
1967 Rakek – Valeta

1967 Rakek – Valeta

Stare slike (Cerknica), 30. julij 2018 ― Slika predstavlja učence ob svečanem zaključku osnovne šole – na valeti, slikano 20. junija 1967. Med njimi je učitelj Danijel Pavlin, ki je vodil plesni tečaj. Dekleta v lepih oblekah, s pripetimi nageljčki, fantje z metuljčki in kravatami, so se ponosno postavili pred fotografa. Plesni tečaj na Rakeku je sovpadal s pripravo na slavnostni zaključni […]
V Novem mestu peti mednarodni festival sodobne fotografije Fotopub

V Novem mestu peti mednarodni festival sodobne fotografije Fotopub

Misli, 30. julij 2018 ― Z uvodnimi intervencijami več umetnikov se bo v Novem mestu drevi začel 5. mednarodni festival sodobne fotografije Fotopub, ki je zrasel na tradiciji tamkajšnjega festivala dokumentarne fotografije. Potekal bo do vključno sobote, v okviru festivalskega programa se bo med drugim zvrstilo sedem razstav, sodelovalo bo 25 umetnikov iz 12 držav.
Orgelska glasba Pavla Šivica

Orgelska glasba Pavla Šivica

ARS Obiski kraljice, 30. julij 2018 ― Ob 110-obletnici rojstva Pavla Šivica vas vabimo k poslušanju glasbe, ki jo je ta slovenski glasbeni ustvarjalec namenil orglam Ob 110-obletnici rojstva Pavla Šivica vas tokrat vabimo k poslušanju glasbe, ki jo je ta slovenski glasbeni ustvarjalec namenil orglam. Kljub povojnim časom, ki temu inštrumentu niso bili ravno naklonjeni, je izpod njegovega peresa nastalo nekaj koncertnih orgelskih kompozicij. Kraljica inštrumentov s svojimi raznovrstnimi zvočnimi barvami ga je očitno mikala in zamikala. Morda še toliko bolj, ker je bil učenec Slavka Osterca in ga uvrščamo med pripadnike tako imenovanega neoklasicizma.
Slovenija na festivalu Europa Cantat v Talinu

Slovenija na festivalu Europa Cantat v Talinu

SIGIC - Novice, 30. julij 2018 ― Do nedelje, 05. avgusta 2018, bo v Talinu potekal največji zborovski festival v Evropi, Europa Cantat, na katerem sodelujejo udeleženci z vsega sveta. Na prizorišču bo ves čas aktivno prisotna tudi Ljubljana, Slovenija, kot gostiteljica prihodnjega festivala Europa Cantat 2021, ki ga podpirata tudi Mestna občina Ljubljana in Vlada Republike Slovenije, izvaja pa Javni sklad RS za kulturne dejavnosti.
še novic