Odprtje razstave Kratki stik Bruta Carniollusa

Kamnik.info, 18. april 2019 ― » Če vidite zgodbo, ali pa morda tudi ne; meni je pomembno to, da vam slika govori « S temi besedami je Brut Carniollus, avtor razstave slik, ki je bila nocoj odprta v galeriji Pogled, pospremil uvodni govor kustosinje Saše Bučan. Brut Carniollus je stvaritelj prav posebnih umetnin, ki so mešanica digitalnega kolaža, digitalne grafike, ...
Telo ni Stradivarijeva violina

Telo ni Stradivarijeva violina

LUD Literatura, 18. april 2019 ― Monique Schwitter je pozorna in senzibilna opazovalka, ki pa se poskuša čustveno čim bolj izvzeti iz zgodb, zato ne moralizira in ne sodi. Njene zgodbe preveva premišljena hladnost, ki se kaže v skorajda doslednem surovo-lakoničnem tonu, začinjenem s kančkom črnega humorja na meji z absurdom.

Zaključna prireditev Mali Savinjčani beremo

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 18. april 2019 ― V četrtek, 18. aprila 2019, smo v Občinski knjižnici Braslovče zaključili projekt branja za najmlajše, Mali Savinjčani beremo. Tudi letos smo bralne užitke združili zaposleni v Medobčinski splošni knjižnici Žalec, OE Vrtca Braslovče in Zasebnega vrtca Bambi. Sodelovalo je 153 otrok. Zaključno prireditev smo začeli z gledališko uprizoritvijo vsem dobro poznane Andersenove pravljice Cesarjeva nova oblačila, ki so jo pripravili in odigrali vzgojiteljice in vzgojitelji Vrtcev Žalec. Nasmejani obrazi in veseli vriski otrok so dvignili razpoloženje v polni dvorani Doma kulture Braslovče. Po pohvalnih in spodbudnih besedah Tomaža Žoharja, župana ...

VELIKONOČNA USTVARJALNA DELAVNICA

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 18. april 2019 ― V četrtek, 18. aprila 2019, smo bili v Občinski knjižnici Polzela v pričakovanju velikonočnih praznikov. Mali nadobudneži so barvali jajca iz stiropora in izdelovali velikonočne okraske. Nastali so prikupni papirnati zajčki, kokoške in piščančki. Ti simboli pomladi in novega življenja bodo popestrili marsikateri dom in nam polepšali skupne praznične trenutke.
Nina Peče Grilc

Nina Peče Grilc

ARS Gremo v kino, 18. april 2019 ― Naša gostja bo Nina Peče Grilc, ki je pred dobrim desetletjem s svojo ekipo začela zapuščeno kinodvorano na Miklošičevi v Ljubljani spreminjati v živahno filmsko središče Kinodvor Naša gostja bo Nina Peče Grilc, ki je pred dobrim desetletjem s svojo ekipo začela zapuščeno kinodvorano na Miklošičevi v Ljubljani spreminjati v živahno filmsko središče Kinodvor in prav danes mesto direktorice predaja svoji naslednici. V Kinodvoru smo si ta teden tudi premierno ogledali domači dokumentarec Borisa Jurjaševiča Tkanje pogledov o Jožetu Dolmarku in film Stan in Olio, bili pa smo tudi na premieri romantičnega filma Prvič. Včeraj dopoldne pa je v Parizu potekala novinarska konferenca, na kateri je direktor canskega filmskega festivala Thierry Frémaux predstavil uradni program 72. festivala, ki se bo začel 14. maja.
Stanka Hrastelj o svoji bravuri Prva dama

Stanka Hrastelj o svoji bravuri Prva dama

ARS Izšlo je, 18. april 2019 ― Roman o Batšebini volji do moči, življenja in preživetja. Pesnica in pisateljica Stanka Hrastelj je s knjigo Prva dama ustvarila še kako samosvoj in brezkompromisen roman. Nekoliko o naravi romana Prva doma (objavljenem v zbirki Nova slovenska knjiga pri Mladinski knjigi) pove že avtoričino posvetilo (roman je posvetila bralcem poezije), predvsem pa dialektika pripovedi. Pisateljica namreč pripoved o sodobni Batšebi in sodobnem kralju Davidu pripoveduje v kratkih zgoščenih poglavjih, v katerih marsikaj pove in marsikaj izpusti. Več o svojem romanu bo pisateljica povedala v oddaji Izšlo je, v pogovoru z Markom Goljo, posnetim v Valvasorjevi knjižnici v Krškem, zagotovo pa bo tudi prebrala poglavje ali dve. Vabljeni k poslušanju.
Podelitev Plečnikovih odličij za leto 2019

Podelitev Plečnikovih odličij za leto 2019

ARS Kulturna panorama, 18. april 2019 ― Tudi o posledicah hudega požara na katedrali Notre-Dame in o strategijah tovrstnih rekonstrukcij Pregled izstopajočih kulturnih dogodkov teh dni bomo začeli z letošnjimi dobitniki Plečnikovih odličij, osrednjih strokovnih arhitekturnih priznanjih pri nas, nadaljevali pa pri projektu, s katerim nas bo na 58. beneškem bienalu zastopal Marko Peljhan. Spregovorili bomo o posledicah hudega požara na katedrali Notre-Dame in o strategijah tovrstnih rekonstrukcij – tudi v Sloveniji, nato pa se spet ozrli v kulturno dogajanje pri nas. Obiskali smo pogovor na temo Kaj je z baletno domačijo Pie in Pina Mlakarja, več o tem v nadaljevanju, seznanili pa vas bomo tudi z dvema razstavama: z razstavo, posvečeno dediščini Gustava Tönniesa in njegovih sinov ter z gostujočo razstavo o šamanizmu ljudstev Sibirije. In ker so pred nami so dnevi, posvečeni knjigi, v sklepnem delu oddaje nekaj še o dogajanju, ki jih bo spremljalo.
V antologiji Rasla je Jelka pesmi s podobami Jelke Reichman

V antologiji Rasla je Jelka pesmi s podobami Jelke Reichman

Misli, 18. april 2019 ― Založba Mladinska knjiga je ob letošnji 80-letnici ene najpomembnejših in najbolj priljubljenih slovenskih ilustratork Jelke Reichman izdala antologijo Rasla je Jelka - najlepše pesmi s podobami Jelke Reichman. V njej so zbrane pesmi slovenskih pesnic in pesnikov, pa tudi slovenske ljudske pesmi in ljudske pesmi drugih narodov.
Promocija Jeseniškega zbornika 12

Promocija Jeseniškega zbornika 12

Gornjesavski muzej, 18. april 2019 ― SAMO V ČASU PRIREDITEV je v posamezni muzejski hiši, kjer se odvija prireditev, na voljo zbornik po promocijski ceni: Jeseniški zbornik 12 je znižan na 10 € Jeseniški zbornik 10 in Jeseniški zbornik 11 sta znižana na 5 € Komplet zbornikov 10, 11 in 12 je na voljo za 20 €   SAMO V ČASU PRIREDITEV v [...]

Predavanje Podoba otroka v vojni v muzejski kavarni

Muzej novejše zgodovine Celje, 18. april 2019 ― Muzej novejše zgodovine Celje Vas v počastitev Dneva upora proti okupatorju, v sredo, 24. aprila 2019, ob 18. uri vabi v muzejsko kavarno na predavanje dr. Milene Mileve Blažić Podoba otroka v vojni. Doktorica znanosti s področja literarnih ved, Milena Mileva Blažić bo v predavanju Podoba otroka v vojni predstavila pisanje otrok v času druge […] The post Predavanje Podoba otroka v vojni v muzejski kavarni appeared first on MNZC.

Zora Plešnar - retrospektiva

Kamra.si, 18. april 2019 ― Umetnostna galerija Maribor vas v petek, 19. aprila 2019, ob 19. uri vljudno vabi na otvoritev pregledne razstave fotografij Zore Plešnar, najvidnejše slovenske fotografinje sedemdesetih in osemdesetih let prejšnjega stoletja. Fotoklubu Maribor se je pridružila leta 1968 in dve leti pozneje − kot edina ženska − sodelovala na prelomni razstavi fotografske skupine Mariborski krog, ki si je prizadevala za avantgardni modernizem. Kustosinja razstave fotografij Zore Plešnar je Andreja Borin. Razstavo bo odprl Stojan Kerbler, mojster fotografije. Na ogled bo do 4. avgusta 2019.
Rasla je Jelka

Rasla je Jelka

ARS Svet kulture, 18. april 2019 ― V dialogu z jubilejno izdajo najlepših pesmi s podobami Jelke Reichman Podij oddaje danes prepuščamo razkošni izdaji antologije Rasla je Jelka, ki je nastala ob 80-letnici zelo priljubljene slovenske ilustratorke Jelke Reichman. Nova antologija sestoji iz več kot 200 pesmi, tudi ugank, kanoniziranih slovenskih avtorjev za otroke, pospremljena pa je seveda z ilustracijami Jelke Reichman. V oddaji tudi o predstavi Baron Münchausen, katere premiera bo v SNG Nova Gorica, o slovenskem paviljonu na Beneškem bienalu, programu canneskega festivala in koncertu v ciklu Kromatike, v katerem bosta združila moči Simfonični orkester RTV Slovenija in mešani zbor Glasbene matice Ljubljana. Vabljeni k poslušanju!
Tiskane knjige so še vedno najboljše za poglobljene vsebine

Tiskane knjige so še vedno najboljše za poglobljene vsebine

ARS Jezikovni pogovori, 18. april 2019 ― Raziskave z več kot 170.000 udeleženci so pokazale, da bralci dolga neumetnostna besedila razumejo slabše, kadar jih berejo z zaslona Več kot 100 znanstvenikov z vsega sveta je podpisalo Deklaracijo o prihodnosti branja v dobi digitalizacije. »Ena ključnih ugotovitev podpisnikov deklaracije iz Stavangerja je, da bralci besedilo bolj preskakujejo, da precenjujejo svoje znanje in razumevanje ter da se slabše osredotočajo, kadar berejo z zaslona, kot kadar berejo s papirja. Natančen pregled 54-ih raziskav z več kot 170.000 udeleženci je pokazal, da bralci dolga neumetnostna besedila razumejo slabše, kadar jih berejo z zaslona.« O tem, zakaj so tiskane knjige še vedno najboljše za branje poglobljenih vsebin, smo se pred začetkom projekta Noč knjige pogovarjali s profesorjem bibliotekarstva na ljubljanski filozofski fakulteti Mihom Kovačem.
Sleep

Sleep

Radio Študent, 18. april 2019 ― Drevišnji (premierni slovenski) nastop tria Sleep, ki je s svojimi prelomnimi ploščami v devetdesetih postavil nove, vplivne smernice stoner rocku in doom metalu, zaradi velikega zanimanja očitno lahko že zdaj razglasimo za enega letošnjih najbolj pričakovanih koncertov na naših odrih.
Tine Hribar: Nesmrtnost in neumrljivost / Alda Merini: Frančišek, spev ustvarjenega bitja

Tine Hribar: Nesmrtnost in neumrljivost / Alda Merini: Frančišek, spev ustvarjenega bitja

ARS S knjižnega trga, 18. april 2019 ― Bronja Žakelj: Belo se pere na devetdeset / Kromacij Oglejsk: Govori; Razprave o Matejevem evangeliju Na praznični ponedeljek bomo v oddaji S knjižnega trga prisluhnili recenzijam tretje knjige Tineta Hribarja Nesmrtnost in neumrljivost, pesniške zbirke Alde Merini Frančišek, spev ustvarjenega bitja, romana Bronje Žakelj Belo se pere na devetdeset in spisov Kromacija Oglejskega Govori in Razprave o Matejevem evangeliju. Recenzije so napisali Martin Lipovšek, Andrej Arko, Maja Žvokelj in Robert Kralj.
COILGUNS

COILGUNS

Radio Študent, 18. april 2019 ― Na festivalu Roadburn v Tilburgu smo se pogovarjali s članoma švicarske zasedbe Coilguns, ki bo v petek, 19. aprila, nastopila tudi pri nas, in sicer v Orto Baru v družbi bendov Wrong, s katerim so trenutno tudi na turneji, ter zagrebškim She Loves Pablo. Koncert je del serialke Riffeater dvojca Dirty Skunks.

Torila, les, 20. stoletje

Medobčinski muzej Kamnik, 18. april 2019 ― Torila so lesene okrogle posode za odcejanje in obenem oblikovanje sira. Izdelana so bila iz enega kosa lesa (javorja, bresta, hruške, črnega gabra ipd.), izdolbena ali izstružena z nekoliko navzven nagnjenim obodom in naluknjanim dnom. Na dnu imajo poleg luknjic za odtekanje tekočine vrezane različne simbole, na primer enakokraki križ, rozeto, IHS, srce, križce, utore […] The post Torila, les, 20. stoletje appeared first on MM:K.
Festival Avsenik 2019

Festival Avsenik 2019

SIGIC - Novice, 18. april 2019 ― Od 23. do 25. avgusta bo v Begunjah na Gorenjskem potekal 5. Festival Avsenik, ki bo v kraje pod Roblek pripeljal mednarodno zasedbo nastopajočih glasbenikov in številne obiskovalce z različnih držav sveta.

Ježkov večer - "Prižgimo luč ljudje!"

Kamra.si, 18. april 2019 ― Ob svetovnem dnevu knjige vas vabimo na večer, posvečen Franetu Milčinskemu - Ježku. Na dogodku, ki so ga poimenovali "Prižgimo luč, ljudje!", bodo nastopili člani KUD Straža. Franeta Milčinskega - Ježka bomo spoznali z več plati. V izvedbi Čaj benda bodo zazveneli njegovi šansoni in znane slovenske popevke, za katere je prispeval besedila, spoznali bomo njegovo filmsko ustvarjanje in brali odlomke iz Zvezdice Zaspanke, njegove prve radijske igre za otroke. Vljudno vabljeni.

80 let Borisa Cavazze

Društvo slovenskih režiserjev, 18. april 2019 ― Sinoči smo v Slovenski kinoteki še film(ar)sko proslavili Borisovih 80 let s filmom Antona Tomašiča Kormoran, za katerega je Boris napisal scenarij in v njem odigral glavno vlogo. Društvo slovenskih avdiovizualnih igralcev mu je podelilo častno člansto, Karpo Godina je iz svojega arhiva izvlekel posnetek Borisovega prvega nastopa pred kamero, za začetek nove kariere pa je […]
Alain Delon bo prejel častno zlato palmo v Cannesu

Alain Delon bo prejel častno zlato palmo v Cannesu

Misli, 18. april 2019 ― Igralec Alain Delon bo letos na festivalu v Cannesu, ki se začne 14. maja, prejel častno zlato palmo. Triinosemdesetletni igralec si je palmo zaslužil za svoj izjemen prispevek k filmski umetnosti, so sporočili organizatorji festivala. Delon je posnel več kot 80 filmov, najbolj prepričljiv je bil v vlogah hladnih, preračunljivih likov.

Andrej Blatnik: Ugrizi

Koridor, 18. april 2019 ― Blatnikova zadnja zbirka Ugrizi je sestavljena iz devetdesetih kratkih in še krajših zgodb, ki predstavljajo ogledalo človeka. Iz intimnega odnosa med dvema osebama se Blatnik tokrat preusmeri v kritiko družbe in brezbrižnega sveta, ki nas obdaja. The post Andrej Blatnik: Ugrizi appeared first on Koridor – križišča umetnosti.

CEE Animation Forum 2019

CED, 18. april 2019 ― CEE Animation Forum, največje koprodukcijsko srečanje producentov, ustvarjalcev in prikazovalcev animiranih filmov iz Srednje in Vzhodne Evrope, bo med 6. in 8. majem potekalo v Třeboňu. Poleg osrednjega dela srečanja – pitchinga projektov, tridnevni program ponuja številna predavanja, razprave in projekcije. Vzporedno bo potekal tudi zaključni del usposabljanja CEE Animation Workshop. Oba dogodka potekata pod vodstvom Društva slovenskega animiranega filma in s podporo MEDIA.

Obrezovih “sedn šest”

Urbani (Jaša Lorenčič), 18. april 2019 ― Kaaaaaaaka tekma, a? Noro! No-ro! Zdaj vsi pravimo, da bomo o tej tekmi govorili še leta. Ne. Ne bomo. Govorili bomo o rezultatu. Ker o tekmi ne bomo nikdar mogli. Ker se ne da. Ker epileptično napad. Niti se ne bomo najbrž spomnili, ali je bilo 5:4, 4:3 ali, saj jih vsi poznamo, »sedn šest«. […]
The Wicker Man (1973)

The Wicker Man (1973)

Deseta umetnost, 18. april 2019 ― Bizarni okultni triler The Wicker Man prihaja iz zlatega obdobja filmskih grozljivk, ko so si te še upale kršiti žanrska pravila in poleg izjemne napetosti in strahu uspele raziskati mnoga relavantna družbena vprašanja kot so npr. moč religije, seksualna revolucija in celo politične zdrahe v času hladne vojne. The Wicker Man po vsebini spominja na klasično detektivko; katoliško vzgojeni policijski inšpektor […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Čefurji raus! (2013)  Težave v motelu El Royale  Dumbo (2019)  12 Angry Men (1957)  Silence (2016) Copyright © Deseta umetnost [The Wicker Man (1973)], All Right Reserved. 2019.

18. aprila 1941 je umrl Ivan Hribar, slovenski bančnik, politik, diplomat in publicist

Kamra.si, 18. april 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...18. aprila 1941 je v Ljubljani umrl Ivan Hribar, slovenski bančnik, politik, diplomat in publicist. Rodil se je 19. septembra 1851 v Trzinu. Rodil se je v Trzinu, v družini s šestimi otroki. Oče Hribar je bil prekupčevalec s posestvi, zato se je morala družina večkrat seliti. V otroštvu je bil Ivan bolehen otrok, oboleval je za padavico. Njegova mati je bila zelo verna žena, zato je z otrokom romala k Svetemu Valentinu po pomoč in to naj bi naredilo konec njegovi božjasti. V šoli se je hitro učil in napredoval. Pri vpisu v nižjo gimnazijo je lahko preskočil prvi razred nižje gimnazije v Ljubljani. Med študijem se je težko prebijal, zato je inštruiral druge študente in prevajal razne tekste, tako si je zaslužil nekaj dodatnih goldinarjev.

Manca Berlec je predstavila “Kadilko”

Kamnik.info, 18. april 2019 ― Včeraj zvečer je bila gostilna Korobač polna, da že dolgo ne tako, kljub strogemu protikadilskemu zakonu, pa so vsi zbrani “kadili” skupaj s kamniško glasbenico Manco Berlec, ki je predstavila svoj nov videospot. V Korobaču se je sinoči slavnostno in premierno predvajal novi videoposnetek Mance Berlec z naslovom Kadilka, ki bo pospremil istoimensko avtorsko skladbo ...
V CD simpozij o etnologu in antropologu Zmagu Šmitku

V CD simpozij o etnologu in antropologu Zmagu Šmitku

Misli, 18. april 2019 ― V Cankarjevem domu (CD) se bo ob 13. uri v organizaciji založbe Beletrina začel simpozij, posvečen lani preminulemu etnologu in antropologu Zmagu Šmitku. Dogodek spremlja izid zadnje Šmitkove knjige, naslovljene Šelest divjine: Zeleno dno našega kozmosa, s katero so pri založbi zaznamovali letošnjo 70-letnico Šmitkovega rojstva.
1948 Cerknica – V Trgovini Tabor

1948 Cerknica – V Trgovini Tabor

Stare slike (Cerknica), 18. april 2019 ― Slika iz trgovine Tabor, ki je bila preseljena iz Hrenove v Žumrovo hišo, lepo prikazuje notranjost in nas vrne v čas, ko so bile trgovine preproste in so v povojnih časih omogočale nabavo osnovnih življenjskih potrebščin in hrane. Za lesenim pultom sta nasmejani trgovki, ki sta zraven visokih stalaž videti prav majhni. Kljub težkim časom […]
Glasba, ki s ne bo postarala – Uroš Krek, William Walton

Glasba, ki s ne bo postarala – Uroš Krek, William Walton

ARS Čas, prostor in glasba, 18. april 2019 ― So umetniki, ki najdejo glasbo, ki se nikoli ne postara. Da ostane, poskrbijo poslušalci. So umetniki, ki najdejo glasbo, ki se nikoli ne postara. Da ostane, poskrbijo poslušalci. Glasbo, ki se ne bo postarala, sta napisala Uroš Krek in William Walton. V oddaji »Čas, prostor in glasba« bomo predvajali tale dela: Sur une melodie – »Na neko melodijo« Uroša Kreka. Pri klavirju bo Aci Bertoncelj; Canticum Resianum za mezzosopran in godalni orkester istega skladatelja. Pela bo Eva Novšak Houška, godalnemu orkestru Slovenske filharmonije bp dirigiral Marko Munih in Koncert za violino in orkester Williama Waltona. Violinistka je Lydia Mordkovitch, Londonskemu filharmoničnemu orkestru bo dirigiral Jan Latham – Koenig. Oddajo »Čas, prostor in glasba« je posnel Stane Košmerlj, bral je Ivan Lotrič, avtor besedila je Pavel Mihelčič.
še novic