Mladi novogoriški igralci o evropski identiteti

SiGledal Novice, 6. maj 2019 ― Amaterski mladinski oder (AMO), kije navdušil s predstavo V mojo skuto ne pojdejo na gostovanju v Franciji, bo v torek ob 18. uri premierno predstavo uprizoril tudi na velikem odru Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Nova Gorica. Za tokratno predstavo so sami pripravili tekst na postavljeno temo projekta ID Babylon o evropski identiteti.

SOSEDI, hvala za obisk in dobrodošli spet!

Ana Monro, 6. maj 2019 ― Po prvomajskih praznikih (3.5.) je v Studiu GAM gostoval Teater PolPet z lutkovno predstavo SOSEDI.  Obiskovalci vseh starosti so v družbi Roberte in Brigitte zelo uživali, zato ju bomo zagotovo še povabili na obisk. In seveda tudi vas, zato nam sledite za več informacij!   VSEBINA // Roberta živi mirno, samotno življenje, družbo ji delajo le rožice. Do zunanjega ... The post SOSEDI, hvala za obisk in dobrodošli spet! appeared first on Ana Monro.
Stoletje sanj

Stoletje sanj

ARS Svet kulture, 6. maj 2019 ― Dokumentarni film o življenju Petra Florjančiča, ki je napeto kot Hitchcockov film S približno štiristotimi prijavljenimi patenti je Peter Florjančič eden najbolj znanih slovenskih izumiteljev, z vznemirljivim življenjem pa verjetno najbolj filmski. Torej ni nenavadno, da njegovo življenje zdaj predstavlja že drugi dokumentarni film, Stoletje sanj režiserja Vena Jemeršiča. Florjančič se v njem doživlja kot hedonist, ki si je z iznajdbami odprl pot do razkošnega in napetega življenja. Rodil se je v hotelirski družini na Bledu, a je pogosto živel v tujini – imel je kar pet državljanstev. Med njegovimi patenti sta recimo pršilec na steklenički za parfum in okvirček za diapozitive, nikoli se ni ustavil in je dejaven še danes pri stotih letih. V oddaji še o novostih literature za otroke in mladino.

Mednarodni muzejski dan 2019

Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož, 6. maj 2019 18. maja muzeji in galerije v Sloveniji in po svetu obeležujemo Mednarodni muzejski dan. Prazniku se pridružujemo tudi v Pokrajinskem muzej Ptuj – Ormož in na ta dan vabimo obiskovalce na brezplačni ogled muzejskih zbirk v Ptujskem gradu, v gradu in Grajski pristavi Ormož ter v gradu Velika Nedelja. Družine 18. maja 2019 vabimo na […]
Slovenski filmi tudi letos v Cannesu

Slovenski filmi tudi letos v Cannesu

Misli, 6. maj 2019 ― V sklopu 72. filmskega festivala v Cannesu, ki bo potekal od 14. do 25. maja, bodo na odprtju programa Cannes Directors' Fortnight prikazali kratki igrani film The Right One. Slovenska avtorica in režiserka Urška Djukić je pri režiji sodelovala z Gabrielom Tzafko. Slovenski filmski center (SFC) pa bo na filmski tržnici predstavil štiri celovečerce.
Praznik glasbe 2019

Praznik glasbe 2019

SIGIC - Izpostavljeno, 6. maj 2019 ― Praznik glasbe je del svetovne glasbene iniciative Fête de la musique, ki poteka vsako leto 21. junija po celem svetu. Prvič se je odvil leta 1982 v Franciji, dandanes pa se odvija v več kot 400 mestih iz več kot 120 držav sveta.
Evropski najstniki so izbrali film o kickboksarki

Evropski najstniki so izbrali film o kickboksarki

Kino Otok, 6. maj 2019 ― V nedeljo so slovenski osnovnošolci v izolskem Art Kinu Odeon že tradicionalno postali filmski žiranti, za svoj najljubši evropski film za mlade leta 2019 so izglasovali Fight Girl režiserja Johana Timmersa. Slovenski zmagovalec je postal tudi letošnji evropski zmagovalec EFA Evropske nagrade mladega filmskega občinstva....

Ptuj, Podravje: Predstave za večjo samozavest otrok

Štajerski tednik, 6. maj 2019 ― V MG Ptuj je konec aprila potekalo regijsko srečanje otroških gledaliških skupin pod naslovom Gremo v gledališče 2019, na katerega je povabila ptujska izpostava JSKD. Na Ptuju se je predstavilo osem izbranih predstav s Ptujskega, Ormoža, Lenarta in Slovenske Bistrice, ki so po kakovosti in izvirnosti popolnoma enakovredne preostalim otroškim predstavam po Sloveniji.
Ob 58. beneškem bienalu: Umetnost kot vodič po "zanimivih časih"

Ob 58. beneškem bienalu: Umetnost kot vodič po "zanimivih časih"

Misli, 6. maj 2019 ― V Benetkah se bo v soboto v Vrtovih in Arzenalu ter drugih razstaviščih po mestu začel 58. mednarodni umetnostni bienale z naslovom May You Live in Interesting Times. Na osrednji razstavi bo razstavljalo 79 umetnikov, še 90 pa po nacionalnih paviljonih. Slovenijo bo zastopal Marko Peljhan s projektom Here We Go Again...System 317.

6. maja 1893 se je rodil Srečko Brodar, slovenski naravoslovec, arheolog, geolog in paleontolog

Kamra.si, 6. maj 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...6. maja 1893 se je v Ljubljani rodil Srečko Brodar, slovenski naravoslovec, arheolog, geolog in paleontolog. Umrl je 27. aprila 1987 v Ljubljani.  Brodar je bil rejenec železničarskega ključavničarja, po končanih štirih razredih ljudske šole na Ledini v Ljubljani vpisan v prvi razred slovenske gimnazije na Beethovnovi ulici v Ljubljani, kjer je leta 1911 maturiral. Naravoslovje je študiral na Dunaju in v Zagrebu, diplomiral leta 1920. Tik pred koncem študija se je začela 1. svetovna vojna in moral je med vojake. Poslan je bil na Doberdob, pozneje hudo ranjen v komolec, kar je zanj pomenilo konec vojne in spet se je lahko posvetil študiju. Leta 1939 je doktoriral iz geologije in paleontologije na Univerzi v Ljubljani. Sprva tri leta suplent na Poljanski gimnaziji v Ljubljani, od 1921 do 1939 deloval kot profesor naravoslovja na celjski gimnaziji, do 1946, nato je predaval na Univerzi v Ljubljani kot izredni, od 1951 kot redni profesor za kvartarologijo na geološkem oddelku naravoslovne fakultete do upokojitve 1964, obenem pa tudi na arheološkem odelku FF do leta 1969. V SAZU je bil izvoljen kot dopisni član 1949, redni član slovenske akademije je postal 1953 in dopisni član JAZU 1975. 1969 je bil imenovan za častnega doktorja, 1978 za zaslužnega profesorja Univerze v Ljubljani. Za svoje delo je prejel nagrado AVNOJ (1974), Kidričevo nagrado (1974) in dvakrat Prešernovo nagrado (1949 za pomembne rezultate odkopavanj paleolitičnih najdišč in 1960 za delo Črni Kal - nova paleolitska postaja v Slovenskem Primorju). Bil je član mnogih strokovnih in znanstvenih združenj, dolga leta urednik Arheološkega vestnika in Acta carsologica.  

Rudijevo srce za umetnost in Ptuj

Štajerski tednik, 6. maj 2019 ― Do začetka septembra je v Salonu umetnosti na Ptuju na ogled razstava Umetniki in umetnice ptujske rodbine Kasimir Oeltjen, ki so jo odprli 25. aprila. Zbirka obsega 23 dragocenih del, ki jih je Rudi Ringbauer, velik ljubitelj umetnosti, zbiratelj, aforist in zaslužni občan MO Ptuj, doniral ptujskemu muzeju.

Ptuj : Peta samostojna razstava Otmarja Gaiserja

Štajerski tednik, 6. maj 2019 ― Ptujski ljubiteljski slikar Otmar Gaiser je 25. aprila samostojno razstavo odprl v hotelu Mitra na Ptuju. Na ogled pa je tudi njegova razstava v Podlehniku. Njun pomen je še toliko večji, ker za vse poskrbi sam, tudi ni član nobene od likovnih sekcij. Zadovoljen je, da je s svojimi deli vzbudil zanimanje tudi med akademskimi slikarji, ne samo med ljubitelji likovne umetnosti.
Zora Plešnar

Zora Plešnar

ARS Naši umetniki pred mikrofonom, 6. maj 2019 ― V Umetnostni galeriji Maribor je na ogled retrospektivna razstava fotografij Zore Plešnar (1925), najvidnejše slovenske fotografinje sedemdesetih in osemdesetih let prejšnjega stoletja. V Umetnostni galeriji Maribor je na ogled retrospektivna razstava fotografij Zore Plešnar (1925), najvidnejše slovenske fotografinje sedemdesetih in osemdesetih let prejšnjega stoletja. Avtorica, po poklicu pedagoginja, vseskozi pa članica Fotokluba Maribor, je sodelovala na več kot 700 skupinskih in samostojnih razstavah doma in po svetu ter prejela 135 nagrad in pohval. Sodi med predstavnike tako imenovane črne fotografije na Slovenskem; ustvarjala je večinoma v črno-beli fotografski tehniki. Slišali boste pogovor, ki ga je s fotografinjo pred nekaj leti posnela Aleksandra Saška Gruden.
Od ideje do pravice - okrogla miza v Hiši EU

Od ideje do pravice - okrogla miza v Hiši EU

Javna agencija za knjigo, 6. maj 2019 ― Danes ob 16.30 se bo v Hiši EU odvijala okrogla miza z naslovom od Ideje do pravice, ki jo Evropski parlament v Sloveniji prireja ob nedavnem Svetovnem dnevu knjige. Dogodku se pridružuje tudi Javna agencija za knjigo. Kakšen pomen ima danes knjiga?  Kako poteka idejni proces pri pisanju knjige? Kakšen je položaj slovenske knjige v svetu? Kaj je intelektualna lastnina in kakšne pravice izhajajo iz nje? Na vsa ta vprašanja bomo iskali odgovore v razpravi, posvečeni knjigam, njihovi priljubljenosti, bralni kulturi Slovencev in pomenu knjige v slovenskem prostoru.

PRLEKIJA OB KONCU 1. SVETOVNE VOJNE, predavanje

Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož, 6. maj 2019 ― Pokrajinski muzej Ptuj Ormož in Zgodovinsko društvo Ormož vabita v torek, 7. maja 2019, ob 19. uri v Belo dvorano Grajske pristave Ormož na zanimivo predavanje PRLEKIJA OB KONCU I. SVETOVNE VOJNE o razmerah v Prlekiji in širše ob koncu I. svetovne vojne. Temo bo predstavil Franci ČUŠ, profesor zgodovine in geografije na Gimnaziji Franca […]
Prestopi / Crossings

Prestopi / Crossings

ARS Oder, 6. maj 2019 ― 4. mednarodni festival neodvisnih uprizoritvenih umetnosti // Prestopi – Prestopi brez strahu Sodobno neodvisno gledališče, ki ga predstavljajo v letošnji izvedbi festivala, je odprto, ustvarjalno, vključujoče in brezkompromisno, s posebnim poudarkom na družbenopolitičnem kontekstu, v katerem je nastalo ali ki ga z vsebino nagovarja. Predstave bi lahko opisali kot zabavne, politične ali estetske, vendar so mnogo več. Program, ki ga sestavljajo predstave iz Palestine, Češke, Izraela, Portugalske in Slovenije, bo občinstvo spodbudil k novim premislekom, mnenjem in pogledom. Poslanstvo festivala – razvijati neodvisno gledališče – je pravzaprav posledica želje po odprti, vključujoči in solidarni družbi, družbi brez predsodkov in strahu. Festival Prestopi bo v Mariboru potekal med 11. in 18. majem. V oddaji Oder ga bosta predstavila Uroš Kaurin in Zoran Petrovič.
Načini ustvarjanja in zaznavanja zvoka med živalmi

Načini ustvarjanja in zaznavanja zvoka med živalmi

ARS Ars humana, 6. maj 2019 ― Kako glasen je človeškemu ušesu neslišen svet? Ljudje s prostim ušesom slišimo omejen del zvokov, ki jih ustvarja živalski svet. Zelo glasno pa je tudi v tistem delu spektra, ki ga ne slišimo. Nas zvoki, ki jih ne zaznavamo, vendarle nekako zaznamujejo ali gredo mimo nas? Nas živali, ki se oglašajo na nam neslišnih frekvencah, slišijo? Gost oddaje, v kateri bomo govorili o načinih ustvarjanja in zaznavanja zvoka med živalmi, bo dr. Tomi Trilar, vodja Kustodiata za nevretenčarje pri Prirodoslovnem muzeju Slovenije. Z njim se bosta pogovarjali Tina Kozin in Saška Rakef.
Bela knjiga o prevajanju

Bela knjiga o prevajanju

ARS Jezikovni pogovori, 6. maj 2019 ― Aprila je v javnost prišla Bela knjiga o prevajanju 2018: premiki na področju prevajanja, tolmačenja, podnaslavljanja in lektoriranja v Sloveniji Aprila je v javnost prišla Bela knjiga o prevajanju 2018: premiki na področju prevajanja, tolmačenja, podnaslavljanja in lektoriranja v Sloveniji. V njej prevajalci in prevajalke, tolmačke in tolmači, lektorji in lektorice ter drugi strokovnjaki predstavljajo stanje na tem področju, ki je sicer izjemno pomembno, vendar pogosto vse bolj zapostavljeno in prezrto. O Beli knjigi o prevajanju ter o problemih, povezanih z delom in položajem prevajalcev, tolmačev in lektorjev se bo Staša Grahek pogovarjala z dr. Barbaro Pregelj, eno od avtoric in glavno urednico Bele knjige o prevajanju, ki jo najdete na tej povezavi.
O posmrtnem življenju

O posmrtnem življenju

Literatura v živo, 6. maj 2019 ― O čem sploh govorimo, ko govorimo o posmrtnem življenju literarne revije? O tem, da nekdaj osrednje revije počasi, a vztrajno izginjajo, novih pa ni na vidiku. O tem, da revije več ne nosijo tistega družbenega naboja kot nekoč. Spremenile so se v nekakšne časnike za specialiste, ki jih zanimajo v glavnem notranji problemi besedila in manj, kako naj bi z njim preoblikovali zunanji svet.
Dušan Merc: Slepe miši / Josef Škvorecký: Strahopetci

Dušan Merc: Slepe miši / Josef Škvorecký: Strahopetci

ARS S knjižnega trga, 6. maj 2019 ― Andrej Tomažin: Izhodišča / Štefan Kardoš: Stric Geza gre v Zaturce V oddaji S knjižnega trga se bomo posvetili romanoma Dušana Merca Slepe miši in Josefa Škvoreckega Strahopetci, pesniški zbirki Andreja Tomažina Izhodišča in prozi Štefana Kardoša Stric Geza gre v Zaturce. Recenzije so napisali Tonja Jelen, Matej Bogataj, Veronika Šoster in Andrej Lutman.

Poimenovanja v slikanici KAKO TI JE IME?

Bajalka, 6. maj 2019 ― V svojih pravljicah se nadvse rada poigravam s poimenovanji nastopajočih živali. To me je tudi nagovorilo, da sem napisala besedilo za slikanico KAKO TI JE IME?, ki pripoveduje o polžu, ki mu živali pomagajo izbrati ime. V dialogih z različnimi živalmi, ki jih polž srečuje na svoji poti, spoznava njihova raznolika imena. Ob tem so izpostavljene začetne črke imen, zato je to tudi abecedna slikanica, o čemer sem pisala v spletnem besedilu Abeceda v slikanici KAKO TI JE IME?. Ob moji prvi slikanici z naslovom Mavrična maškarada je za večino ostalo skrivnostno dejstvo izvora polževega imena, ki se želvi predstavi […] Stran Poimenovanja v slikanici KAKO TI JE IME? se je prvič pojavila na strani Bajalka.
Slovenski misijonar ob robu ekvatorja

Slovenski misijonar ob robu ekvatorja

SEM, 6. maj 2019 ― Ob Knobleharjevem letu 2019 vabljeni na odprtje razstave ‘’Slovenski misijonar ob robu ekvatorja’’, ki jo je pripravil kolega dr. Marko Freliha iz SEM v sodelovanju s Teološko fakulteto Univerze v Ljubljani. Odprtje razstave bo v sredo, 8. maja 2019, ob 10.45, pred predavalnicami Teološke fakultete.

Poročnik Franjo Malgaj (1894-1919): ob stoletnici smrti

Kamra.si, 6. maj 2019 ― Osrednja knjižnica Celje vabi ob 100-letnici Malgajeve smrti in bojev za slovensko severno mejo do 14. maja v prvo nadstropje knjižnice na ogled gostujoče razstave Poročnik Franjo Malgaj (1894-1919).  Poročnik Franjo Malgaj, 20. 11. 18946. 5. 1919, častnik generala Rudolfa Maistra, borec za severno mejo, je prvi slovenski častnik, ki je s svojo enoto prostovoljno prišel na Koroško, da bi koroške Slovence priključili njihovi matični domovini. Malgajeva zasluga je, da je Mežiška dolina (ki danes šteje skoraj 26.500 prebivalcev) pripadla Jugoslaviji oz. matični domovini Sloveniji. Prva svetovna vojna je močno spremenila odnose med »velikimi in malimi ljudmi« in tudi vplivala na razmah pismenosti. Vojaki na frontah so svoje vojaško življenje neposredno dokumentirali v osebnih dnevnikih, pismih, spominih in na razglednicah, ki so jih pošiljali domačim. Po zaslugah sorodnikov se je ohranila tudi obsežna korespondenca Franja Malgaja, ki je sestavni del razstave, ki smo jo pripravili v sodelovanju Knjižnico Šentjur. 
Vrzita otroka iz gnezda!

Vrzita otroka iz gnezda!

Časnik, 6. maj 2019 ― Imate doma odraslega otroka (18+), ki živi na vajin/vaš račun, ne študira niti ne dela, ne išče dela, le piše prošnje in zraven goreče moli, da službe ne bi našel ali pa ima občasno službo, ki je ne obdrži, ker je šef cepec? Kaj in kako. The post Vrzita otroka iz gnezda! appeared first on Časnik.

6. maja 1919 je umrl Franjo Malgaj, slovenski častnik, pesnik in borec za severno mejo

Kamra.si, 6. maj 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...6. maja 1919 je na Tolstem Vrhu pri Ravnah na Koroškem umrl Franjo Malgaj, slovenski častnik, pesnik in borec za severno mejo. Rodil se je 10. novembra 1894 v Hruševcu pri Šentjurju.  Rodil se je kot peti od devetih otrok. Njegov oče mu je kljub borni plači železniškega čuvaja omogočil šolanje na gimnaziji. Oktobra 1914 je bil vpoklican. Končal je šolo za rezervne častnike in se v 87. pehotnem polku bojeval na soški in tirolski fronti. Za ponovno zavzetje postojanke Monte Celebije na Južnem Tirolskem (1916) je bil odlikovan z zlato medaljo za hrabrost in povišan v nadporočnika. Po propadu Avstro-Ogrske se je v Celju pridružil slovenski vojski. Zaradi lakote, izkoriščanja, protivojnega in proti bogataškega razpoloženja se je v Mežiški dolini v začetku novembra 1918 pričelo vsesplošno ropanje. Okoli 2000 delavcev je ustavilo delo in začelo ropati vojaške transporte, trgovine, gostilne in večje kmetije. Narodni svet za Mežiško dolino je zaprosil celjsko garnizijo za vojaško pomoč. 6. novembra 1918 je Malgaj zbral oddelek prostovoljcev in odšel z njimi na Koroško. V dveh dneh je oddelku uspelo obvladati kaotično stanje v Mežiški dolini. Malgajeva četa se je povečala na sedemdeset prostovoljcev in 23. novembra vkorakala v Pliberk, 30. novembra pa v Velikovec. Dan kasneje pa so ubranili še napad močnejših avstrijskih sil iz Celovca. V letih 1918–1919 je v Velikovcu izdajal list Jugoslovenski Korotan. Po ukazu Narodne vlade so ga poslali z bojišča v Guštanj (Ravne na Koroškem) z nalogo, da osnuje nekakšno vojaško okrožje. Med avstrijsko ofenzivo maja 1919 je pri Tolstem vrhu nameraval s četo ustaviti sovražnika, vendar naj bi se ponesrečil z ročno bombo. Posmrtno je bil odlikovan z redom Karađorđeve zvezde. Na mestu, kjer je padel, je bil leta 1924 odkrit spomenik; 1941 so ga nemške oblasti podrle, po vojni pa je bil obnovljen in leta 2010 prestavljen na ustreznejšo lokacijo. Malgajev pogum in značaj je popisal Prežihov Voranc v roma
1971 Cerknica – Šolski kolektiv

1971 Cerknica – Šolski kolektiv

Stare slike (Cerknica), 6. maj 2019 ― Pred seboj imamo razširjen kolektiv osnovne šole Cerknica. Na sliki imamo poleg učiteljev in ostalih zaposlenih iz matične cerkniške šole tudi učitelje iz podružnic Begunje in Grahovo. Skupinska slika je nastala pred šolo verjetno ob skupni konferenci. Čeprav ni izključeno tudi srečanje ob kakšnem rednem izobraževanju. Udeležili so se ga tudi pisarniški uslužbenci. Nastali sta dve […]
Woody Allen ne najde založnika za svojo avtobiografsko knjigo

Woody Allen ne najde založnika za svojo avtobiografsko knjigo

Misli, 6. maj 2019 ― Sloviti ameriški režiser in igralec Woody Allen ima težave z iskanjem založnika za svoje avtobiografsko delo. Po pisanju The New York Timesa se razlog skriva v obtožbah, ki so lani ponovno zaokrožile v javnosti, da je pred 25 leti spolno zlorabil svojo posvojenko Dylan Farrow. Časniku so razlog potrdile štiri velike založniške hiše.
Johnny Depp bo zaigral v filmu V pričakovanju barbarov

Johnny Depp bo zaigral v filmu V pričakovanju barbarov

Misli, 6. maj 2019 ― Ameriški igralec Johnny Depp bo zaigral v filmski priredbi romana V pričakovanju barbarov Nobelovega nagrajenca J.M. Coetzeeja. Nastopil bo v vlogi zloveščega, morilskega polkovnika, ob njem bosta zaigrala še Mark Rylance in Robert Pattinson. Film bo režiral kolumbijski režiser Cira Guerre.
Steletova nagrada za življenjsko delo Danilu Breščaku

Steletova nagrada za življenjsko delo Danilu Breščaku

Misli, 6. maj 2019 ― Steletovo nagrado za življenjsko delo in vrhunske konservatorske dosežke pri ohranjanju in predstavljanju kulturne dediščine bodo opoldne v Narodni galeriji podelili Danilu Breščaku. Steletova priznanja za leto 2018 pa bo Slovensko konservatorsko društvo podelilo Deanu Damjanoviću, Edi Belingar in lastnikom piranskega prenočišča Memento.
OSM

OSM

Sodobna umetnost (Aljoša Abrahamsberg), 6. maj 2019 ― NEVENA ALEKSOVSKI, IVANA BAJEC, NINA ČELHAR, SIMON KOCJANČIČ, NEZ PEZ, MIHA PERNE, ZORAN PUNGERČAR, LEON ZUODAR Osm je razstava štirih umetnic in štirih umetnikov, ki ni niti naključje niti natanko določena kuratorska konstelacija. Je pobuda skupine, ki nima formalnega statusa in nima skupno začrtane umetniške tendence. Ne moramo ji pripisati niti skupne generacijske oznake niti medijsko ozko omejenega spektra. Bolj kot študij na ljubljanski likovni akademiji jo povezujejo podobni neformalni interesi, zanimanje za manj konvencionalne načine likovnega udejstvovanja in vzporedna, ne le na en medij vezana umetnostna okolja. Osmerico kljub temu združuje dejstvo, da se v svoji praksi še najbolj zvesto poslužijo dvodimenzionalnih likovnih tehnik. V nekem trenutku se je znašla pod okriljem novejših ljubljanskih umetnostnih prostorov, kot sta Dobra Vaga in Ravnikar Gallery Space, umetnice in umetniki so se v nekaj variacijah skupaj predstavljali na razstavah v Izoli, ljubljanski Galeriji Škuc, Alkartazu in MGLC, v zadnjem obdobju pa so programsko začrtali tudi Hišo Kulture v Pivki. Pred nami je torej pretežno slikarska razstava, iz katere se izvije kolektivna pobuda ob zanimanju zbranih umetnic in umetnikov za medij slikarstva, grafiko, risbo in aktivnosti na področju zinovske produkcije. Prebuja poglede na produkcijo ustvarjalk in ustvarjalcev, ki združuje več področij sodobnega likovnega ustvarjanja ter skuša ustvariti komunikacijo med njihovimi vizualnimi zanimanji, iskati skupne točke srečevanja in razhajanja. Mestoma zadiši po alternativi, že znanem upiranju varni gradnji slike in klasični estetski nedvomljivosti, zdrsne v znakovno in barvno govorico, iskanje pomenov na več ravneh označevanja, tudi v humorni konceptualni pristop, igro med materialnostjo in iskanjem inovativnih grafičnih formul. Ob novejši slikarski produkciji večjih platen nastopajo manjše risbe, ki izrazijo hipnost umetniškega izraza, dnevniške poteze umetnikove osebnosti, narativnega vsakdana ali kri

6. maja 1768 se je rodil Šuster Andrej – Drabósnjak, koroški bukovnik ...

Kamra.si, 6. maj 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...6. maja 1768 se je na Drabosinjah pri Vrbskem jezeru rodil Šuster Andrej – Drabósnjak, koroški bukovnik, pesnik in ljudski dramatik. Umrl je 22. decembra 1825 na Umbarju.  Bil je koroški bukovnik, pesnik in ljudski dramatik. Kmetoval je na svoji domačiji in ob tem pisal pesmi, prevajal in prirejal nabožne ljudske igre. Veliko se je ukvarjal tudi s prodajo in širjenjem knjig, zato je imel večkrat težave z oblastmi. O njegovi mladosti vemo zelo malo. Ni znano, ali je obiskoval šolo. Po smrti cesarice Marije Terezije je bila na Koroškem ustanovljena ljudska šola in Jožef II je vpeljal obvezno šolanje za dečke v starosti od 6-12 let. Takrat pa je bil Andrej star že 12 let. Možno je tudi, da je obiskoval nemško šolo v Vrbi. Ker pa je živel ob narodnostni meji, se je dobro naučil obeh jezikov, zato je lahko prevajal tudi težja besedila. Poročil se je 1793. leta z Nežo Weiss in rodilo se jima je kar enajst otrok. Nemirni in razgibani časi, vojne, lakota in nalezljive bolezni so mu preprečevali dobro kmetovanje. Le-temu se je delno posvečal, saj se je ukvarjal s tiskom in razpečavanjem svojih in tujih knjig. Šuster se je ukvarjal tudi s poslikavami panjev (panjske končnice). Bil je tudi urar-samouk. Ob koncu življenja si ni več opomogel iz denarnih težav. Tolažbo je iskal v branju svetega pisma, premišljevanjih o Jezusovem trpljenju in Marijini žalosti.

6. maja 1895 se je rodil Srečko Puncer, borec za severno mejo

Kamra.si, 6. maj 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...6. maja 1895 se je v Loki pri Zidanem Mostu rodil Srečko Puncer (uradno Feliks Puncer), borec za severno mejo. Umrl je 29. aprila 1919 (Vovbre na Koroškem, Avstrija). Oče in mati Srečka (Feliksa) Puncerja sta bila Savinjčana, vendar je družina sprva živela v Loki pri Zidanem Mostu, kjer je imela mati v najemu gostilno. Leta 1904, ko je bil Srečko v 3. razredu, so se preselili v Braslovče, kjer so starši imeli v lasti hišo. Po končani osnovni šoli in nižji gimnaziji je na takratni nemški gimnaziji v Celju maturiral leta 1916.Že pred izbruhom vojne je postal aktiven simpatizer preporodovcev, saj je že v času balkanske vojne organiziral Jugoslovansko dijaško organizacijo in vodil narodno radikalno usmerjeno dijaštvo, ki je v okviru literarnega krožka Kondor izdajalo glasilo Savinja. Zaradi proslovanske in proslovenske usmerjenosti je zgodaj postal politično sumljiv in pod nadzorom, zato so ga kmalu po maturi poklicali k vojakom.Takoj po končani vojni se je priključil Malgajevim borcem za severno mejo in med drugim v Velikovcu urejal tednik Jugoslovanski Korotan.29. 4. 1919. leta je pri Vovbrah v boju s pripadniki »avstrijskega hajmatdinsta« padel in z vsemi častmi so ga pokopali v Braslovčah.   Vir: http://www.celjskozasavski.si/ Biografsko geslo je pripravil Branko Goropevšek in je bilo preneseno iz Celjskega biografskega leksikona (2003–2007); za ažuriranje gesla skrbi Osrednja knjižnica Celje.
24. Jazz Cerkno

24. Jazz Cerkno

SIGIC - Izpostavljeno, 6. maj 2019 ― Tretji majski vikend se bodo v Cerknem zbrali jazzarji, jazzisti, jazzoljubci, ljubitelji in občudovalci sprotnega skladanja, improviziranja, telepatske medigre, finih melodij in prekanjenih ritmov pa še marsičesa, kar tvori današnje vedno se spreminjajoče tkanje jazzovske godbe.
50 mlad RŠ

50 mlad RŠ

Odzven, 6. maj 2019 ― V letu 2019 je izziv vztrajati pri načelnem prepričanju o splošni relevantnosti starih medijev, kakršen je radio. Vendar radio hkrati tudi ni kar katerikoli stari medij, sploh pa star medij nikakor ni Radio Študent, in to kljub svojim petdesetim letom.
še novic