Slovenska predstavitve na 14. Praškem kvadrienalu

Slovenska predstavitve na 14. Praškem kvadrienalu

ARS Oder, 10. junij 2019 ― Od prejšnjega četrtka v češki prestolnici poteka 14. Praški kvadrienale scenskega oblikovanja in prostora Od prejšnjega četrtka v češki prestolnici poteka 14. Praški kvadrienale scenskega oblikovanja in prostora, edinstven mednarodni dogodek, ki raziskuje področja scenografije, kostumografije in gledališke arhitekture. Gre za manifestiacijo, s katero deset dni živi vsa Praga, saj poleg osrednjega programa nacionalnih predstavitev v sekciji Države in regije, kvadrienale ponuja širok razpon umetniških dogodkov, site-specific projektov, pogovornih formatov in predstavitev študentskih dosežkov. Slovenija na kvadrienalu sodeluje sedmič. Instalacijo z naslovom Ukrivljen prostor je s sodelavci pripravila Barbara Novakovič Kolenc, ki je izbrala tudi sodelujoče avtorske projekte. V oddaji Oder vas vabimo, da prisluhnete pogovoru z Barbaro Novakovič Kolenc, posebno pozornost pa je pritegnilo tudi prostorsko in grafično oblikovanje slovenske predstavitve na Praškem kvadrienalu, več o tem pa bosta povedala arhitektka Vladka Ljubanović in oblikovalec Matjaž Wenzel. Vabimo vas k poslušanju!

Cirkulane: Brez Micike in Hanzeka ne gre!

Štajerski tednik, 10. junij 2019 ― Letošnje leto je v občini Cirkulane v znamenju praznovanja 120-letnice organiziranega kulturnega delovanja. V sklopu prireditev v soboto, 15. junija, ob pol osmih zvečer, v večnamenski dvorani pripravljamo prireditev Micika in Hanzek. Gre za prireditev, posvečeno 50-letnici kulturnega udejstvovanja dveh članov dramske skupine:Ane Črnivec in Mira Lesjaka, prepoznavna zlasti po likih Micike in Hanzeka.

Razglednica je bila nekoč to, kar je danes SMS sporočilo

Štajerski tednik, 10. junij 2019 ― Do konca junija je v razstavišču Knjižnice Ivana Potrča Ptuj na ogled razstava Štajer-mark po sledeh skupne zgodovine – razglednice zgodovinske Spodnje Štajerske (1890–1920). Danes obstajata dve Štajerski, ena je v Sloveniji, druga v Avstriji, nekoč sta ti ločeni pokrajini predstavljali eno regijo. V času, ki ga zajema razstava, so bile razglednice vsakdanje komunikacijsko sredstvo, ki ga je uporabljala večina prebivalcev.

Še zadnji Večer DSR v sezoni – tokrat o scenarijih TV nadaljevank in nanizank

Društvo slovenskih režiserjev, 10. junij 2019 ― V četrtek, 13. junija, vas ob 21.00 vabimo v Slovensko kinoteko na zaključni večer sezone, ki ga bomo posvetili  pisanju scenarijev v slovenskih televizijskih nadaljevankah in nanizankah. Na pogovoru, ki ga bo povezoval scenarist, režiser in predsednik sekcije DSR Scenaristi Matevž Luzar, bodo sodelovali scenaristi in režiserji Vojko Anzeljc, Luka Marčetić in Blaž Završnik. Vstop […]
Šamanizem, svečeništvo, zdravljenje, vedeževanje

Šamanizem, svečeništvo, zdravljenje, vedeževanje

ARS Ars humana, 10. junij 2019 ― Posebnosti prostora magično – religioznih svetov v Mezoameriki Šamanizem, prastara tradicija, ki skupaj z duhovi povezuje človeka in naravo, iz česar nastaja harmonična celota, združuje stara znanja in spiritualne tehnike. Mogoče je reči, da gre za najstarejšo filozofijo, psihologijo, magijo, religijo in medicino, ki črpa praspomina arhaičnih, tradicionalnih ljudstev. V sibirskem prostoru ekstaza igra zelo pomembno vlogo pri religiozni izkušnji, ko šaman v transu, v spremenjenem  stanju zavest stopi v stik s svetom duhov, potuje onkraj in se vrne nazaj, vendar pa bi denimo verske izvedence, vedeževalce in obreden terapevte, ki so jih antropologi proučevali v Mezoameriki težko imenovali za šamane, religioznega sibirskega fenomena namreč ni mogoče enostavno primerjati z ameriškimi tlemi. V oddaji, v kateri bo sodeloval tudi dr. Aleš Črnič s Fakultete za družbene vede, Magda Tušar gosti dr. Mojco Terčelj s Primorske univerze, ki je veliko terenskih raziskav opravila med Indijanci Soke in Maji v Chiapasu in na Jukatanu v Mehiki, zato dobro pozna magično – religiozne svetove in religiozno – terapevtske prakse tamkajšnjih ljudstev. Posameznik tam sicer lahko dobi moč zdravljenja in vedeževanja neposredno od nadnaravnih bitij preko sanj, videnj in obsedenosti z duhovi, kot pravi Terčeljeva, vendar tamkajšnjih šamanskih praks ne moremo obravnavati kot samostojen fenomen, saj je šamanizem zelo prepleten s svečeništvom.
10. junij – svetovni dan Nove umetnosti (Art nouveau)

10. junij – svetovni dan Nove umetnosti (Art nouveau)

ARS Svet kulture, 10. junij 2019 ― Umetnostni slog se je razvil v Evropi med letoma 1890 in 1914 na področju likovnih umetnosti, arhitekture in oblikovanja. 10. junija, na dan smrti arhitektov Antonija Gaudija in Odöna Lechnerja, slavimo svetovni dan art nouveauja, ki je na prelomu 19. in 20. stoletja spremenil podobo mest Evrope in onkraj. Praznovanju se z vrsto dogodkov pridružujeta tudi mesti Ljubljana in Maribor. V oddaji smo zbrali še vtise z razstave Marca Chagalla na Reki ter nekaj misli o festivalu Kino otok, ki se je včeraj sklenil v Izoli. Vabljeni v našo družbo!
Užitek dela in delo užitka – intervju z Giulio Palladini

Užitek dela in delo užitka – intervju z Giulio Palladini

Neodvisni, 10. junij 2019 ― Jernej Kaluža se je pogovarjal z gostujočo predavateljico na festivalu Seks in gledališče, raziskovalko in kritično teoretičarko Giulio Palladini, ki se ukvarja z razmerjem med delom in užitkom in je avtorica koncepta predigre v kontekstu kulturne produkcije: "Temu je torej potrebno dati vrednost: ohranjanju scene, kar mislim v smislu vlaganja časa, energije in dela v publikacije, platforme, dejansko nastanitev umetniških praks itd. Vse to delo je produkcija."
K objektom orientirana ekologija in globalno segrevanje

K objektom orientirana ekologija in globalno segrevanje

Airbeletrina, 10. junij 2019 ― Pred nekaj leti je skupina znanstvenikov na največjem havajskem otoku odkrila novo kamnino, nastalo z aglutinacijo staljene plastike, naravnih sedimentov in organskih odpadkov. Te tvorbe, poimenovane plastiglomerati, lahko postanejo fosili prihodnosti in oznanjajo nastop novega geološkega obdobja, ko je človeška vrsta postala dejavna sila narave. Živimo v dobi antropocena. Za rojstvo antropocena praviloma štejemo industrijsko revolucijo 18. stoletja, spodbujeno z Wattovim parnim strojem, za nič manj kvalitativen preskok pa »Veliki pospešek«, obdobje po 2. svetovni vojni, ki ga zaznamujeta razvoj jedrske tehnologije in sunkovit vsestranski tehnološki razcvet. Ena od najhujših posledic človekovega vpliva na okolje, na katero so nekateri ekologi začeli opozarjati že v osemdesetih letih minulega stoletja, je »globalno segrevanje«. Čeprav je znanstvena skupnost glede obstoja antropogenega globalnega segrevanja danes konsenzualno enotna, so v javnem medijskem prostoru in politikah (zlasti desnega pola) stališča zanikovalcev izrazito nesorazmerno zastopana.
Novice: Čez Most po modrost - Večerni sprehod po kulturno-zgodovinski poti na Mostu na Soči

Novice: Čez Most po modrost - Večerni sprehod po kulturno-zgodovinski poti na Mostu na Soči

Tolminski muzej, 10. junij 2019 ― Tolminski muzej se pridružuje Evropskim dnevom arheološke dediščine z organizacijo vodenega večernega sprehoda po kulturno-zgodovinski poti Čez Most po modrost na Mostu na Soči. Pot zaobjema znamenitosti v kraju, poudarek je na predstavitvi bogate arheološke dediščine.  Sprehod med drugim vključuje ogled arheološke zbirke v pritličju osnovne šole, kjer so »in situ« ohranjene ostaline ...
Orgelske skladbe opernih skladateljev

Orgelske skladbe opernih skladateljev

ARS Obiski kraljice, 10. junij 2019 ― Kraljica inštrumentov je očitno pritegnila tudi skladatelje, ki so se posvečali ustvarjanju opernih del. Kraljica inštrumentov je očitno pritegnila tudi skladatelje, ki so se posvečali ustvarjanju opernih del. To so na primer Georges Bizet, Richard Strauss, Luigi Cherubini, Hector Berlioz, Vincenzo Bellini in drugi. Njihove kompozicije je zbral in poustvaril dunajski organist Franz Haselböck.
Mojca Širok: Pogodba

Mojca Širok: Pogodba

ARS Izšlo je, 10. junij 2019 ― Televizijska novinarka in pisateljica o napeti, prepričljivi in brezkompromisni kriminalki ter o italijanski družbi Novinarka Televizije Slovenija Mojca Širok, voditeljica Odmevov, je doslej objavila že več knjig. Leta 2010 sta izšli njeni knjigi Zadnji rimski cesar: razpad italijanskega povojnega strankarskega sistema in politični vzpon Silvia Berlusconija in Oblast brez obraza: zgodbe o italijanski mafiji, leta 2014 pa Od Benedikta do Frančiška: revolucija v Rimskokatoliški cerkvi. S knjigami se je predstavila kot odlična poznavalka italijanske družbe in Vatikana, ta sloves pa je potrdila tudi z lani objavljeno kriminalko Pogodba. V romanu je berljivo, sugestivno in prepričljivo pokazala, kako globoko je italijanska mafija vraščena v italijansko družbo in kako poteka boj proti njej. Za kriminalko, ki se začne z brutalnim umorom zelo uglednega italijanskega odvetnika, je avtorica dobila nagrado modra ptica, uvrstila pa se je tudi med peterico avtorjev, ki se poteguje za kresnika, za nagrado za najboljši roman minulega leta. Več o romanu je Mojca Širok povedala v oddaji Izšlo je, v pogovoru z Markom Goljo, prebrala pa je tudi kratek odlomek iz romana. Vabljeni k poslušanju tukaj in zdaj.

Koncert ansambla Nova Schola Labacensis

Gorenjski muzej, 10. junij 2019 ― Ob Poletni muzejski noči vas skupaj z ansamblom Nova Schola Labacensis prijazno vabimo na koncert, ki bo v Renesančni dvorani Mestne hiše v Kranju, v soboto, 15. junija 2019, ob 20. uri. »Questi capelli d’oro ♥ Njeni zlati lasje«: Italijanske renesančne in ... Read More
Jedrt Lapuh Maležič: Vija vaja ven / Jacques Prévert: Besede

Jedrt Lapuh Maležič: Vija vaja ven / Jacques Prévert: Besede

ARS S knjižnega trga, 10. junij 2019 ― Mathieu Lindon: Kaj pomeni ljubiti / Borut Korun: Utopija in resničnost V oddaji S knjižnega trga nas čakajo roman Jedrt Lapuh Maležič Vija vaja ven, pesniška zbirka Jacquesa Préverta Besede, avtobiografski roman Mathieuja Lindona Kaj pomeni ljubiti in knjiga Boruta Koruna Utopija in resničnost. Recenzije so napisali Martina Potisk, Nina Gostiša, Andrej Lutman in Marjan Kovačevič Beltram.
V Črnomlju razstava kiparja Boštjana Kavčiča

V Črnomlju razstava kiparja Boštjana Kavčiča

Misli, 10. junij 2019 ― V galeriji cerkve Sv. Duha v Črnomlju bodo drevi ob 20. uri odprli razstavo Linija - ORGanizmi 2002-2019 v Rodinah pri Črnomlju živečega in delujočega akademskega kiparja Boštjana Kavčiča. O umetniku in njegovem delu bo spregovorila likovna kritičarka Mojca Grmek. Razstava bo na ogled do 27. junija.
Prvi intervju z ministrom za kulturo Zoranom Pozničem

Prvi intervju z ministrom za kulturo Zoranom Pozničem

ARS Arsov forum, 10. junij 2019 ― Ob prvih potezah mandata ga boste lahko spoznali bolj osebno, tudi njegov glasbeni izbor. Po »100 dneh« mandata bo gost minister za kulturo mag. Zoran Poznič. Njegov predhodnik Dejan Prešiček je moral oditi zaradi slabih odnosov med zaposlenimi. Kako stanje na ministrstvu vidi novi minister? Ga dojema kot pogorišče ali gradbišče? Koliko se mu pozna 30-milijonsko zvišanje letošnjega proračuna? Kje se je zataknil zakon o kulturnem evru in ali je novi medijski zakon res pripravljen? To je nekaj izhodišč za pogovor v oddaji, ki smo jo glasbeno opremili po ministrovem izboru.

Ob 100-letnici ljubljanske slovenistike

ARS Jezikovni pogovori, 10. junij 2019 ― Gost je predstojnik Oddelka za slovenistiko Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani prof. dr. Marko Stabej »Z današnjim dnem, ko pričakujemo novo dobo, novo življenje, ko ustvarjamo slovensko univerzo, naj vas iskreno pozdravim kot prve slušatelje naše alme matris. S tem svetim trenutkom stopa naš narod v zgodovino, ki je ne izbriše nihče nikoli več,« je pred stoletjem dejal jezikoslovec Fran Ramovš na predavanju o slovenščini, ki je bilo prvo predavanje na ljubljanski univerzi. Gost oddaje je predstojnik Oddelka za slovenistiko Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani prof. dr. Marko Stabej. Vprašali smo ga, v kakšni kondiciji je ljubljanska slovenistika in kakšen naj bi bil danes njen vpliv na širšo družbo.

10. junija 1912 je umrl Anton Aškerc, slovenski pesnik ...

Kamra.si, 10. junij 2019 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...10. junija 1912 je umrl Anton Aškerc, slovenski pesnik, duhovnik in arhivist.  Rodil se je 9. januarja 1856. Rodil se je kot prvi sin v kmečki družini v Globokem (ali morda v Senožetah, kjer je odraščal) pri Rimskih Toplicah.Njihovo posestvo je bilo prodano in v tretjem letu se je Anton z družino preselil v Senožete nad Rimskimi Toplicami. Tu je začel hoditi v osnovno šolo. Ko je bil star 12 let, mu je umrla mati, na katero je bil zelo navezan. Leta 1877 je vstopil v mariborsko bogoslovje. Posvečen je bil konec 3. letnika (22. julija 1880). Po končanem šolanju je kot duhovnik služboval v številnih krajih na Štajerskem: v Podsredi, Šmarjah pri Jelšah, pri Sv. Lovrencu v Slovenskih goricah, v Vitanjah, v Sv. Marjeti, Mozirju, Škalah pri Velenju. Svoje pisanje je začel v Ljubljanskem zvonu.
Begunje 1971/72 – 3. razred, skupinska slika

Begunje 1971/72 – 3. razred, skupinska slika

Stare slike (Cerknica), 10. junij 2019 ― Pred nami je skupinska slika tretjega razreda v šolskem letu 1971/72. Skupaj so se slikali učenci dopoldanskega in popoldanskega oddelka, zato ta skupina šteje kar 35 učencev. Fantov je bilo dvajset in deklet petnajst. Ob strani je razredničarka Rozka Škrlj, ki je poučevala kar obe skupini. Poučevati dopoldan in popoldan, pa čeprav je imela stanovanje […]
KompoNISITI 2019

KompoNISITI 2019

SIGIC - Novice, 10. junij 2019 ― Tudi letos se bo zgodil večer avtorskih del študentov Akademije za glasbo, in sicer v sredo, 12. junija, v Dvorani Viola ter v avli in atriju Palače Kazina v Ljubljani.
še novic