Velika planina na gradu Zaprice

Kamnik.info, 25. september 2019 ― Danes se je na Zapricah odvilo prav posebno in izjemno zanimivo predavanje dr. Boruta Juvanca, ki je predstavil arhitekturo pastirjev v Alpah, predvsem pa se je osredotočil na našo ljubo Veliko planino. Dr. Borut Juvanec, ki je poleg predavatelja predvsem arhitekt, profesor in strokovnjak s področja teorije arhitekture, nas je uvodno popeljal skozi Evropo in ...

PRIČENJA SE NOVA SEZONA

Hiša otrok in umetnosti, 25. september 2019 ― Z začetkom jeseni tudi v Hiši začenjamo novo sezono. V soboto, 28. 9. jo otvarja eno naših hišnih gledališč AEIOU s predstavo Ti in jaz, v nedeljo, 29. 9. pa je na sporedu lutkovna predstava za odrasle Skica za srce. Vabljeni!

Ure pravljic – Lisička Mici z Nejko Selišnik

Knjižnica Postojna, 25. september 2019 ― Dragi otroci! Začenjajo se URE PRAVLJIC. V sredo, 9. oktobra, ob 17. uri  vabimo otroke od 4. leta dalje na Otroški oddelek v našo pravljično sobo. Spoznali bomo Nejko Selišnik, ilustratorko in pravljičarko, ki bo predstavila svojo novo slikanico in gozdno pravljico Lisička Mici. Ura pravljic se bo naslednji dan ponovila v knjižnici v Pivki, 10. oktobra, ob 16. uri.
Slovenski etnografski muzej za leto 2020 napoveduje razstavo o slovenski znanstvenici Branislavi Sušnik

Slovenski etnografski muzej za leto 2020 napoveduje razstavo o slovenski znanstvenici Branislavi Sušnik

SEM, 25. september 2019 ― Leto 2020 bo posvečeno 100-letnici rojstva dr. Branislave Sušnik, slovenske znanstvenice, etnologinje in antropologinje, ki je živela in delala v Paragvaju. Kar 45 let je vodila Museo Etnografico Andres Barbero in predavala etnologijo na Universidad Nacional de Asuncion v Paragvaju. Branislava Sušnik je slovenski javnosti še vedno malo znana, zato ji bo Slovenski etnografski muzej v konec prihodnjega leta posvetil razstavo in strokovno konferenco, s katero bo osvetlil njeno življenje in delo ter izjemne strokovne dosežke v Paragvaju.

Aplikacija za izboljšave lokalnih kulturnih politik

Asociacija, 25. september 2019 ― Asociacija že vrsto let spremlja razvoj lokalnih kulturnih politik, kjer beležimo težave na različnih nivojih, saj med NVO in odločevalci pogosto ni pravega dialoga, proračuni ne vključujejo poklicnih NVO, povečini ni večletnega financiranja, strateški dokumenti so skopi ali jih sploh ni, tu je še prostorska problematika in še marsikaj drugega. Ker gre za sistemsko težavo, … Preberi več o Aplikacija za izboljšave lokalnih kulturnih politik

Janja Brodar: HAMAM

OUTSIDER, 25. september 2019 ― Naga sem in sama in končno imam mir. Istanbul danes: razrukane nabasane ulice, turščina, angleščina, nemščina, slovenščina, gruzijščina, ribji sendviči, lokante, baklave, mujezinovo kričanje, Hasan, mačje scanje, internet, vneto grlo, prodajalci školjk, mrzel veter … It’s all gone, Pete Tong. Imam tak mir in toliko prostora, da ne vem, kam in kako naj se namestim.… The post Janja Brodar: HAMAM appeared first on OUTSIDER.

Knjižničarske novice ... eh seveda nič novega!

Biblioblog, 25. september 2019 ― Veronika in Mojca sta na Facebooku odprla novo skupino z imenom "Knjižničarske novice". Ali to kaže na bolj odprto usmeritev uredniškega odbora? Seveda ne. Tole je "opis skupine": Smo knjižničarji, strokovnjaki, entuziasti, ki verjamemo, da lahko le skupaj ustvarimo zgodbe, ki inspirirajo , informirajo in navdihujejo. Verjamemo, da knjižničarji ustvarjamo prostor za inovacije ter se hkrati ne bojimo kritičnega razmisleka o naši stroki. Vsak od nas prihaja iz različnega tipa knjižnic, pobvezuje pa nas poslanstvo, da širimo in vzpodbujamo znanje. Skupina Kmjižničarske novice je namenjena izmenjavi mnenj in obveščanju s področja knjižničarstva in sorodnih ved. (sic, podčrtal črkovalnik) Na vprašanje, kako bo izpolnila svoje 3 leta stare obljube o preoblikovanju v odprti dostop, je odgovorna urednica odgovorila: Spoštovani kolega, v pripravi je prenova elektronske verzije KN oziroma informativnega portala Knjižničarske novice. Ko bo čas za to, z veseljem, delimo vse novosti. Skupina je po njuni odločitvi ZAPRTA. Seveda zaprta skupina nikakor ne more širiti in vzpodbujati znanja! Ne more niti izmenjavati mnenja in obveščati ne-člane! Na vprašanje o tem, zakaj je skupina zaprta, mi je Veronika odgovorila: Spoštovani, če vam naša odločitev o smeri ali objavah ni všeč in ni v skladu z vašimi vrednotami, vam naših objav ni potrebno spremljati. Na to sta brez opozorila izbrisali objavo, čeprav ni kršila nobenih pravil. Izbrisali sta tudi komentar odgovora Veroniki in še en komentar pod objavo druge članice. Nato so enemu članu onemogočili vse objave v skupini. Zanima me, ali se vsi člani uredniškega odbora strinjajo z obliko in "skrbjo" za vsebino skupine? Še posebej me zanima njihovo mnenje glede brisanja komentarjev in objav! Nov ravnatelj knjižnice Viljem Leban bo tako imel veliko dela pri osveščanju svojih zaposlenih o modernih smernicah v knjižničarstvu. Tudi znanstvena revija Knjižnica žal ne objavlja v odprtem dostopu. O tem ga bomo kmalu povprašal

Vabilo za diplomante v Alumni klub

Fakulteta za dizajn, 25. september 2019 ― Spoštovane diplomantke in diplomanti Fakultete za dizajn, pridružene članice UP! S pomočjo vas, Fakulteta za dizajn, že vrsto let uspešno prenaša znanje v tuje in domače, javne in gospodarske subjekte, preko inovacij, patentov ter razvojnih in umetniških projektov. Znanja, ki ste jih pridobili v študijskem procesu prinašajo dodano vrednost pri razvoju novih izdelkov in storitev […] The post Vabilo za diplomante v Alumni klub appeared first on Fakulteta za dizajn.

Animateki letos več MEDIA sredstev Ustvarjalne Evrope!

CED, 25. september 2019 ― Mednarodni festival animiranega filma Animateka je na drugem roku MEDIA razpisa za podporo filmskim festivalom v 2019 pridobil najvišji znesek podpore do sedaj: 46.000 EUR! Od skupaj 35 festivalov, podprtih v tem razpisnem krogu, je Animateka eden od le petih animiranemu filmu posvečenih evropskih dogodkov in letos edini slovenski filmski festival s podporo Evropske komisije.
Dobro blago se samo hvali

Dobro blago se samo hvali

Odzven, 25. september 2019 ― V uredništvu dokumentarnih programov, nastal Dokumentarec o Kinu Šiška, pod katerega se je podpisala Maja Pavlin, urednica Aritmije, avtorica glasbenih in drugih dokumentarcev, novinarka in nenazadnje dolgoletna borka z ertevejevskimi mlini na veter.
SLOGI na 54. Festivalu Borštnikovo srečanje

SLOGI na 54. Festivalu Borštnikovo srečanje

SLOGI, 25. september 2019 ― Na letošnjem 54. Festivalu Borštnikovo srečanje bo v UGM Studiu po postavitvi v Narodni galeriji na ogled del prve pregledne razstave o scenografiji na Slovenskem – Prostor v prostoru: Scenografija na Slovenskem do leta 1991, ki smo jo pripravili v sodelovanju z Narodno galeriji, producenta postavitve v Mariboru pa sta Umetnostna galerija Maribor in Festival […] The post SLOGI na 54. Festivalu Borštnikovo srečanje appeared first on SLOGI.
SLOGI na 54. Festivalu Borštnikovo srečanje

SLOGI na 54. Festivalu Borštnikovo srečanje

SLOGI, 25. september 2019 ― Na letošnjem 54. Festivalu Borštnikovo srečanje bo v UGM Studiu po postavitvi v Narodni galeriji na ogled del prve pregledne razstave o scenografiji na Slovenskem – Prostor v prostoru: Scenografija na Slovenskem do leta 1991, ki smo jo pripravili v sodelovanju z Narodno galeriji, producenta postavitve v Mariboru pa sta Umetnostna galerija Maribor in Festival […] The post SLOGI na 54. Festivalu Borštnikovo srečanje appeared first on SLOGI.

Dvojnik

Deseta umetnost, 25. september 2019 ― Od vizionarskega in z oskarjem nagrajenega režiserja Anga Leeja jeseni na velika platna prihaja znanstveno-fantastični triler z naslovom Dvojnik, v katerem se Will Smith, dvakratni nominiranec za oskarja, kot upokojeni morilec sooča s svojim mlajšim dvojnikom, ki ga hoče ubiti. 50-letnega upokojenega elitnega morilca, Henryja Brogana (Will Smith), zasleduje in mu streže po življenju skrivnostni […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Mandy (2018)  [Blu-ray] – Man of Steel (2013)  Killer Joe (2011)  Batman Begins (2005)  Cold War (2018) Copyright © Deseta umetnost [Dvojnik], All Right Reserved. 2019.

Preboj

Deseta umetnost, 25. september 2019 ― Marec 1945. V težki zimi se je na visokogorsko planoto umaknila skupina 500 partizanov, ki jih je v dolinah obkolila SS divizija z 12.000 vojaki. Komandant Franc Sever Franta (Domen Valič) se znajde pred nemogočo nalogo, ko mora iz neprepustnega obroča rešiti svoje borce. Po celodnevni krvavi bitki, se jim je v težkih razmerah uspelo […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Berlinale 2019: Dve mladoletnici že v samem začetku očarali Berlin  Hitri, reciklirani in zaželeni  Ognjeni obroč: Vstaja  I, Frankenstein (2014)  [Pozor, hud prizor] - Poltergeist (1982) Copyright © Deseta umetnost [Preboj], All Right Reserved. 2019.

Zlohotnica: Vladarica zla

Deseta umetnost, 25. september 2019 ― V Disneyjevi Zlohotnici: vladarici zla, nadaljevanju svetovnega hita zgodbe o Trnuljčici iz leta 2014, začenjata Vladarica zla (Angelina Jolie) in njena varovanka Aurora (Elle Fanning) raziskovati kompleksne odnose znotraj družine. Zaradi prihajajoče Aurorine poroke, se ti odnosi razvijajo v različne smeri in se na svoji poti srečajo z nepričakovanimi zavezniki in novimi mračnimi silami. Vladarici […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Štirje najbolj pričakovani filmi letošnjega leta  Predator: Vrnitev  Moonlight (2016)  Mother! (2017)  TOP 25 romantičnih komedij 21. stoletja – II. del Copyright © Deseta umetnost [Zlohotnica: Vladarica zla], All Right Reserved. 2019.

Terminator: Temačna usoda

Deseta umetnost, 25. september 2019 ― Dobrodošli v dan po sodnem dnevu. Producent James Cameron se vrača, skupaj z režiserjem Timom Millerjem za TERMINATOR: TEMAČNA USODA! Naslov v izvirniku: Terminator: Dark Fate V kinu od: 31.10.2019 Država / Letnik: USA/2019 Filmski žanr: Akcijski film, Znanstvena fantastika Igralci: Linda Hamilton, Arnold Schwarzenegger Režija: Tim Miller Distributer: Blitz film & video distribution d.o.o. […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Vdove  Berlinale 2019: Zlati medved 69. Berlinala drami Sinonimi!  Maleficent (2014)  Zemlja: Nepozaben dan  Reservoir Dogs (1992) Copyright © Deseta umetnost [Terminator: Temačna usoda], All Right Reserved. 2019.

Prekletstvo Valburge

Deseta umetnost, 25. september 2019 ― Dva brata, majhna prevaranta, zaradi dosedanjega slabega poslovanja skujeta načrt za prevaro vseprisotnih premožnih turistov v mestu. Njun načrt je voden turistični ogled lokalne, za javnost zaprte graščine, kjer jih bosta s pomagačem oskubila do zadnjega novca. Za marketinško potezo, ki bo privabljala trume turistov, uporabita mistično legendo povezano z zgodovino graščine. Zbereta prvo skupino […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Vdove  Aquaman (2018)  Lawrence Of Arabia (1962)  The Shining (1980)  E.T. — The Extra-Terrestrial (1982) Copyright © Deseta umetnost [Prekletstvo Valburge], All Right Reserved. 2019.
VABILO NA ČISTILNO AKCIJO (Tabršče)

VABILO NA ČISTILNO AKCIJO (Tabršče)

ZVKDS, 25. september 2019 ― Na hribu s toponimom Tabršče, severozahodno od vasi Benete, so vidni ostanki manjše poznorimske zapore, ki je bila del obrambnega sistema Claustra Alpium Iuliarum. Med domačini so ti ostanki poznani kot Stari grad na Taborščah ali Stari grad pri Kapeli. Jezik Slovenščina
Izbira dnevniške oblike za roman je bila takrat drzna poteza

Izbira dnevniške oblike za roman je bila takrat drzna poteza

ARS Ars humana, 25. september 2019 ― Ob izidu faksimilirane izdaje romana Beatin dnevnik (1887) Luize Pesjak Ob nedavnem izidu prve faksimilirane izdaje prvega slovenskega romana v dnevniški obliki, romana Beatin dnevnik (1887) avtorice Luize Pesjak, smo v studio povabili izr. prof. dr. Urško Perenič, ki je izdajo pospremila z znanstvenokritičnimi opombami in zanimivo, poglobljeno literarnozgodovinsko študijo. V oddaji bo spregovorila o tem, kaj je izid dela pomenil v takratnem literarno-zgodovinskem in družbenem kontekstu, o tem, zakaj je bila avtoričina izbira žanra drzna poteza in drugih zanimivih vidikih tega dela.

Drugo srečanje medresorske fokusne skupine za oblikovanje krajinske politike

Inštitut za politike prostora, 25. september 2019 ― Projekt Varstvo in razvoj slovenske krajine: Izhodišča za oblikovanje krajinske politike opozarja na to, da sta skrb za varstvo in razvoj krajine v procesih urejanja prostora v Sloveniji nepovezana in premalo učinkovita.... The post Drugo srečanje medresorske fokusne skupine za oblikovanje krajinske politike appeared first on IPoP - Inštitut za politike prostora.
Risoroman Berlin

Risoroman Berlin

ARS Svet kulture, 25. september 2019 ― Zajetna trilogija o vzponu nacizma in izdihih weimarske republike izpod peresa Jasona Lutesa Ob risoromanu Berlin Jasona Lutesa vam bomo predstavili še nekatere druge knjižne novosti iz Založbe ZRC, med katerimi sta tudi kritična, provokativna knjiga o zahodni nadvladi in izkoriščanju na podlagi ideje drugosti in razlike Kritika črnskega uma Achilleja Mbembeja ter antologija Judovska država: Temeljni dokumenti političnega sionizma. Ta prinaša spise avtorjev, ki so oblikovali sionizem, gibanje za narodno samoodločbo Judov. Danes se bomo sprehodili tudi po razstavi dokumentarne letalske fotografije Nina Mihalka v Cankarjevem domu in napovedali 1. koncert za Simfonični cikel v Mariboru. Vabljene in vabljeni k poslušanju!
22. Festival slovenskega filma, Prekletstvo Valburge, Košarkar naj bo 2, Zaton, Ad Astra: Pot do zvezd

22. Festival slovenskega filma, Prekletstvo Valburge, Košarkar naj bo 2, Zaton, Ad Astra: Pot do zvezd

ARS Gremo v kino, 25. september 2019 ― Komentar festivala in filmov Prejšnjo nedeljo se je s podelitvijo nagrad, od katerih jih je kar 11 prejel celovečerni igrani prvenec Zgodbe iz kostanjevih gozdov Gregorja Božiča, zaključil 22. Festival slovenskega filma – v oddaji Gremo v kino bomo komentirali letošnji festival, poleg tega bomo ocenili slovenska filma Prekletstvo Valburge Tomaža Gorkiča in drugi del filma Košarkar naj bo Borisa Bezića, ocenili bomo tudi novi film Lászla Nemesa Zaton in znanstvenofantastični triler Ad Astra: Pot do zvezd.
Nagrada Cecil B. DeMille za življenjsko delo Tomu Hanksu

Nagrada Cecil B. DeMille za življenjsko delo Tomu Hanksu

Misli, 25. september 2019 ― Ameriški filmski igralec, režiser in producent Tom Hanks bo prejel nagrado Cecil B. DeMille za življenjsko delo, so v torek sporočili iz združenja tujih dopisnikov v Hollywoodu. Nagrado mu bodo izročili 5. januarja na 77. podelitvi filmskih in televizijskih nagrad zlati globus. Hanks je sicer v dolgoletni karieri prejel že osem zlatih globusov.

DK - JUTRIŠNJI SPOMIN

Fotogalerija Stolp, 25. september 2019 ―   Jutrišnji spomin je projekt, v katerem avtor raziskuje odnos med našimi predstavami in resničnim. Dotika se vprašanj kvantnega ter participatornega delovanja našega okolja. Obenem preizprašuje odnos naših predstav in vzvodov, ki nas prepričajo, da je nekaj resnično. Poleg sklopov z abstraktimi motivi je na fotografijah mogoče videti pokrajine različnih koncev sveta, a v resnici je vse posneto v radiu 100 metrov okoli avtorjevega studia, ki se nahaja v urbanem okolju.   DK (Damjan...

DK - JUTRIŠNJI SPOMIN

Fotogalerija Stolp, 25. september 2019 ―   Jutrišnji spomin je projekt, v katerem avtor raziskuje odnos med našimi predstavami in resničnim. Dotika se vprašanj kvantnega ter participatornega delovanja našega okolja. Obenem preizprašuje odnos naših predstav in vzvodov, ki nas prepričajo, da je nekaj resnično. Poleg sklopov z abstraktimi motivi je na fotografijah mogoče videti pokrajine različnih koncev sveta, a v resnici je vse posneto v radiu 100 metrov okoli avtorjevega studia, ki se nahaja v urbanem okolju.   DK (Damjan...

DK - JUTRIŠNJI SPOMIN

Fotogalerija Stolp, 25. september 2019 ―   Jutrišnji spomin je projekt, v katerem avtor raziskuje odnos med našimi predstavami in resničnim. Dotika se vprašanj kvantnega ter participatornega delovanja našega okolja. Obenem preizprašuje odnos naših predstav in vzvodov, ki nas prepričajo, da je nekaj resnično. Poleg sklopov z abstraktimi motivi je na fotografijah mogoče videti pokrajine različnih koncev sveta, a v resnici je vse posneto v radiu 100 metrov okoli avtorjevega studia, ki se nahaja v urbanem okolju.   DK (Damjan...

DK - jutrišnji spomin

Fotogalerija Stolp, 25. september 2019 ― Jutrišnji spomin je projekt, v katerem avtor raziskuje odnos med našimi predstavami in resničnim. Dotika se vprašanj kvantnega ter participatornega delovanja našega okolja. Obenem preizprašuje odnos naših predstav in vzvodov, ki nas prepričajo, da je nekaj resnično. Poleg sklopov z abstraktimi motivi je na fotografijah mogoče videti pokrajine različnih koncev sveta, a v resnici je vse posneto v radiu 100 metrov okoli avtorjevega studia, ki se nahaja v urbanem okolju. DK (Damjan...

DK - jutrišnji spomin

Fotogalerija Stolp, 25. september 2019 ― Jutrišnji spomin je projekt, v katerem avtor raziskuje odnos med našimi predstavami in resničnim. Dotika se vprašanj kvantnega ter participatornega delovanja našega okolja. Obenem preizprašuje odnos naših predstav in vzvodov, ki nas prepričajo, da je nekaj resnično. Poleg sklopov z abstraktimi motivi je na fotografijah mogoče videti pokrajine različnih koncev sveta, a v resnici je vse posneto v radiu 100 metrov okoli avtorjevega studia, ki se nahaja v urbanem okolju. DK (Damjan...

DK - jutrišnji spomin

Fotogalerija Stolp, 25. september 2019 ― Jutrišnji spomin je projekt, v katerem avtor raziskuje odnos med našimi predstavami in resničnim. Dotika se vprašanj kvantnega ter participatornega delovanja našega okolja. Obenem preizprašuje odnos naših predstav in vzvodov, ki nas prepričajo, da je nekaj resnično. Poleg sklopov z abstraktimi motivi je na fotografijah mogoče videti pokrajine različnih koncev sveta, a v resnici je vse posneto v radiu 100 metrov okoli avtorjevega studia, ki se nahaja v urbanem okolju. DK (Damjan...
1960 Rakek – Učiteljice

1960 Rakek – Učiteljice

Stare slike (Cerknica), 25. september 2019 ― Štiri učiteljice rakovške osnovne šole so pozirale na šolskem vrtu. Tega leta sem se rodila, Tončka je bila moja soseda. Čez sedem let je bila pa še moja učiteljica. V drugem razredu nas je učila Amalija, imenovana Malči, v četrtem pa Majda. Zinka v času mojega šolanja ni več učila na Rakeku. Prvi razred v […]
SEM s poslikanimi panjskimi končnicami gostuje v Sankt Peterburgu

SEM s poslikanimi panjskimi končnicami gostuje v Sankt Peterburgu

Misli, 25. september 2019 ― Slovenski etnografski muzej (SEM) z razstavo Poslikane panjske končnice - imaginarij svetega in posvetnega gostuje v Ruskem etnografskem muzeju v Sankt Peterburgu. Poslikane panjske končnice so edinstvena posebnost Slovenije in njene kulturne dediščine. Razstava v Sankt Peterburgu združuje 113 predmetov te izvirne likovne zvrsti.

Podoba branja danes - knjiga, branje, mesto (poročilo z dogodka)

Trubarjeva hiša literature, 25. september 2019 ― V sredo, 25. septembra, je v Trubarjevi hiši potekala okrogla miza na temo branja danes. Vodila jo je Tatjana Pristolič, ki je gostila pisatelja in izdajatelja Toma Kočarja, profesorico Oddelka za bibliotekarstvo Filozofske fakultete Polono Vilar, knjižno blogerko Nino Prešern in Lenarta J. Kučića, raziskovalca in publicista. Izhodišča za pogovor so izhajala iz tega, da je bralcev vedno manj, da prodaja knjig upada in da založbe usihajo. Tomo Kočar je komentiral, da samo branje ni v krizi, ampak da je bolj problem v tem, kaj beremo, saj se je z vseprisotnostjo spleta spremenilo naše razumevanje pisane besede, beremo drugače kot včasih. Lenart J. Kučić se je navezal, da moramo pri vsakem mediju upoštevati celoten produkcijski proces, nekaj, kar v enem mediju deluje, za drugega ni zanimivo. Oči mu odpira branje starejših tekstov, ko se je že razmišljalo o tehnologiji, a še ni prevzela našega vsakdana in naprave niso bile na dosegu, zato je morala delovati domišljija. Izpostavil je skoraj neznano knjigo Julesa Verna, Pariz v 20. stoletju, kjer zapiše, da bo tehnologija za objav vsem na dosegu, vendar pa bo število tistih, ki bodo hoteli kaj objaviti, veliko večje od števila tistih, ki bodo to hoteli brati. Tomo Kočar je dodal, da je problem, da informacij nihče ne selekcionira. Polona Vilar je razložila, da gre pri tem za t. i. princip najmanjšega napora, ki je bil v preteklosti vedno gonilo napredka, vendar pa so ga tehnologije, ki spodbujajo našo naravo tako, da nenehno izbiramo lahkost pred naporom, šle v napačno smer. Ko to povežemo še z informacijsko eksplozijo, pride do vprašanja selekcije in kompetenc. Branje je zato pogosto postalo stvar osebne izbire. To se je zgodilo tudi zato, ker nam branje oziroma načitanost ne daje neke jasne prednosti na trgu dela, je izpostavil Kučić.
Tikanje, vikanje, onikanje skozi čas

Tikanje, vikanje, onikanje skozi čas

ARS Jezikovni pogovori, 25. september 2019 ― Najbolj popoln vir ogovornih oblik iz 18. stoletja je Linhartova komedija Ta veseli dan ali Matiček se ženi. Razvoju množinskih ogovornih oblik lahko v slovenskih pisnih virih sledimo od 13. stoletja, najbolj popoln vir iz 18. stoletja pa je Linhartova komedija Ta veseli dan ali Matiček se ženi. Takrat se je zaradi razslojenosti družbe oblikoval štiridelni ogovorni sistem – plemiče se je naslavljalo z vaša gnada. Zanimivo je, da Brižinski spomeniki ne poznajo vikanja, tudi standardizirani prevodi Svetega pisma nimajo vikanja – v Bibliji se tikajo kralji in celo Bog. Vikanje sicer ni vedno izraz spoštovanja. Vikanje je lahko velika žalitev, če jo začnemo uporabljati potem, ko smo se z nekom, ki smo ga prej tikali, sprli. O zgodovinskem razvoju slovenskih ogovornih oblik v pogovoru z dr. Alenko Jelovšek, znanstveno sodelavko na Inštitutu za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU.
Pogovor z Meto Hočevar, scenografko in režiserko

Pogovor z Meto Hočevar, scenografko in režiserko

ARS Oder, 25. september 2019 ― Odrski ambienti Mete Hočevar Meta Hočevar je dipl. ing. arhitekture , scenografka in režiserka. Oblikovanju odrskega prostora in kostumografiji se je posvetila po letu 1972, v osemdesetih letih prejšnjega stoletja pa tudi polju režije. Prvo scenografijo ne naredila za predstavo Kdor skak, tisti hlap Rudija Šelige v režiji Dušana Jovanovića. Pogovor z Meto Hočevar je za Oder, oddajo o sočasnem gledališču, pripravila Petra Tanko.
še novic