Objava petih vicev dvaintridesetega izbora

Objava petih vicev dvaintridesetega izbora

SEM, 8. maj 2020 ― Uredniški odbor je izbral dvaintrideseti niz najboljših vicev, ki jih zbiramo v okviru našega poziva: Zakaj se koronavirus na Primorskem ni tako razširil? Ker je bilo zanj Usodno vino. Back in my day the only time we started panic buying was when bartender yelled »last call«! (Prevod: V mojih časih smo začeli panično kupovati edino takrat, ko je natakar zaklical: "Zadnja runda"!) Ženo, evo me u samoposluzi. Šta da uzmem? Jesi li stavio masku? Jesam. Uzmi kasu. (Prevod: Žena, sem v trgovini. Kaj naj vzamem? A si si dal gor masko? Sem. Vzemi blagajno.) Da ste se dobro udale, sad bi vozile traktor, sadile luk, krumpir i bile na svježem zraku... a ne sjedile u stanima, na balkonima i pizdile. (Prevod: Če bi se dobro poročile, bi sedaj vozile traktor, sadile čebulo, krompir in bile na svežem zraku... ne pa sedele v stanovanjih, na balkonih in se pritoževale.) Vpraša učiteljica Janeza: A ti fotr še naloge dela? Ne nč več tršica, tist zadnji cvek ga je čist sesul... Seznam vseh izbranih vicev    

Vremenska napoved

Vrabec Anarhist, 8. maj 2020 ― Potem ko ljudstvu pade mrak na oči, zaman zvoniti bo po toči: nas so viharji prekalili, s poletjem bomo zlo Pomlad spodili! The post Vremenska napoved appeared first on Vrabec Anarhist.

8. maj - svetovni dan Rdečega križa in Rdečega polmeseca

Kamra.si, 8. maj 2020 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...8. maj - svetovni dan Rdečega križa in Rdečega polmeseca Rdeči križ je mednarodna organizacija, ki je bila ustanovljena 23. oktobra 1863 v Ženevi, ko so se srečali predstavniki 16 držav in na pobudo Jeana Henrija Dunanta (1828-1910) ustanovili človekoljubno organizacijo Mednarodni Rdeči križ. Dunantu se je, ko je bil očividec bitke pri Solferinu (24. junija 1859) v Italiji, kjer je videl ranjene vojake, ki niso imeli nobene pomoči, porodila zamisel, da bi ustanovil organizacijo, ki bi nevtralno pomagala vsem ranjenim vojakom. Na njegov rojstni dan, 8. maja, obeležujemo svetovni dan Rdečega križa. Organizacija je dokončno zaživela naslednje leto, med njenimi cilji pa je bila predvsem nevtralna pomoč vsem udeležencem vojn. Simbol organizacije je postal rdeči križ na belem ozadju (obrnjena švicarska zastava), kasneje pa tudi muslimanski rdeči polmesec in Davidova zvezda. 7. decembra 2005 so države članice izglasovale uvedbo tretjega simbola, rdečega kristala, tako da se je lahko izraelska organizacija Magen David Adom vključila v Mednarodni komite Rdečega križa (ICRC), saj dotlej simbol te organizacije, rdeča Davidova zvezda, ni bil priznan kot simbol Rdečega križa. Prvi začetki rdečega križa so se sicer pojavili že tristo let pred Dunantovo zamislijo, ko se je s tovrstno humanitarno dejavnostjo na bojnih poljih ukvarjal Italijan Kamil de Lellis. Za simbol svoje dejavnosti si je že takrat izbral podobo rdečega križa. Organizacija zdaj deluje v 160 državah. V Sloveniji je bil Rdeči križ ustanovljen leta 1944. Z 8. majem se v Sloveniji pričenja teden Rdečega križa, ki vsako leto poteka od 8. do 15. maja.  Viri: https://sl.wikipedia.org/wiki/Henri_Dunant https://sl.wikipedia.org/wiki/Rde%C4%8Di_kri%C5%BE https://www.rks.si/sl/Maj_9/Zakaj_obelezujemo_svetovni_dan_Rdecega_kriza_in_Rdecega_polmeseca/

Objavljen je razpis za štipendije iz naslova knjižničnega nadomestila

Društvo slovenskih pisateljev, 8. maj 2020 ― Obveščamo vas, da je Javna agencija za knjigo RS dne 8. maja 2020 na svoji spletni strani objavila razpis JR8-ŠTIPENDIJE-2020 za vsa področja, na katerih se podeljujejo štipendije iz naslova knjižničnega nadomestila. Rok za oddajo prijav se izteče 8. 6. 2020 oz. osmi dan od dneva prenehanja ukrepov za obvladovanje širjenja nalezljive bolezni COVID-19, v […]

FABULA: Bernhard Schlink: Olga

Koridor, 8. maj 2020 ― Pravijo, da lahko ljubezen preživi vse. Ampak ali lahko prenese tudi ure samote in tisoče kilometrov razdalje? Lahko premaga tudi smrt? The post FABULA: Bernhard Schlink: Olga appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
Novice: Dan Evrope

Novice: Dan Evrope

Tolminski muzej, 8. maj 2020 ― Na Dan Evrope, 9. maja, praznujemo mir in enotnost v Evropi. Za ta dan sta Tolminski muzej in Občina Tolmin nameravala v Javorci postaviti razstavo, na kateri bi predstavili vse prejemnike Znaka evropske dediščine. Zaradi epidemije je razstava prestavljena. Namesto nje v rubriki Izpostavljeno objavljamo kratek predstavitveni film o Javorci. Vabljeni k ogledu.

OBVESTILO GLEDE DELOVANJA JAK

Javna agencija za knjigo, 8. maj 2020 ― V skladu z rahljanjem ukrepov, sprejetih za preprečevanje širjenja bolezni COVID-19, od 4. maja 2020 dalje Javna agencija za knjigo v največji meri deluje na način in v obsegu kot pred razglasitvijo epidemije ob upoštevanju vseh priporočenih varnostnih ukrepov. Glavna pisarna deluje nemoteno in je dosegljiva na gp.jakrs@jakrs.si ter tel. 01/369 58 20. Ostali zaposleni so v času uradnih ur dosegljivi na običajnih kontaktih. Še vedno vas prosimo, da se na sedežu JAK v času uradnih ur osebno zglasite le v nujnih primerih, smo vam pa radi na voljo telefonsko in elektronsko. Prav tako je samo za nujne primere odprto tudi vložišče. V teh primerih velja: v prostore JAK lahko vstopate le z masko, razkuženimi rokami in ob upoštevanju priporočene varnostne razdalje do zaposlenih. Želimo vam veliko zdravja in ostajamo povezani. V imenu vseh zaposlenih, Renata Zamida, direktorica  
Bosanski pisatelj Dževad Karahasan dobitnik Goethejeve nagrade

Bosanski pisatelj Dževad Karahasan dobitnik Goethejeve nagrade

Misli, 8. maj 2020 ― Bosanski pisatelj Dževad Karahasan je dobitnik Goethejeve nagrade 2020, ki jo podeljuje mesto Frankfurt. Po besedah frankfurtskega župana Petra Feldmanna se nagrajenec "v času vse večjega nacionalizma, tudi v Evropi, zavzema za trajno preseganje meja, pa naj bodo politične ali kulturne". Nagrada je vredna 50.000 evrov.

Slovenski gledališki letopis 2018/2019

SiGledal Novice, 8. maj 2020 ― Izšel je nov zvezek redne serijske "teatrografije" Slovenskega gledališkega inštituta. Slovenski gledališki letopis 2018/2019, je 32. nadaljevanje stoletnega Repertoarja slovenskih gledališč 1867 ‒ 1967 in 33. izdana knjiga. Obenem je tudi 27. številka Slovenskega gledališkega letopisa, ki je prvič izšel za sezono 1992/93.

ANA POD OKNOM Infekcijske klinike!

Ana Monro, 8. maj 2020 ― Ko smo se v petek, 8. maja, ustavili na dvorišču/parkirišču Infekcijske klinike v Ljubljani, smo vedeli, da je pred nami še eno čudovito ”srečanje”. Nismo pa pričakovali, da se bo Ana pod oknom razvila v nepozabno in zelo ganljivo doživetje, ki je narisalo nasmehe na obraze številnim zaposlenim in seveda tudi nam, ki to akcijo ... The post ANA POD OKNOM Infekcijske klinike! appeared first on Ana Monro.

Manja Bergant: Stanovanje TS

OUTSIDER, 8. maj 2020 ― Ambient stanovanja TS prepleta množico tekstur v nevtralnih barvnih odtenkih. Za mlad par ga je zasnovala arhitektka Manja Bergant. Nevtralna barvna paleta ambienta je bila želja lastnikov; vedno učinkovita rešitev namreč zagotavlja brezčasnost, svetlejši odtenki med belo in bež pa stanovanje delajo prijetno svetlo. Nevtralni toni so podlaga, ki zagotavlja, da se bo lahko stanovanje… The post Manja Bergant: Stanovanje TS appeared first on OUTSIDER.

Blaž Šenica: Forenzična arhitektura

OUTSIDER, 8. maj 2020 ― Leta 1993 je Deborah E. Lipstadt izdala knjigo Denying the Holocaust: The Growing Assault on Truth and Memory, v kateri razpravlja o zgodovini ideje zanikanja holokavsta, njenih sodobnih manifestacijah ter najbolj vidnih gibanjih in posameznikih, ki so se postavili za to idejo. Med drugim izpostavi zloglasnega angleškega zgodovinarja Davida Irvinga, znanega po antisemitskih in rasističnih… The post Blaž Šenica: Forenzična arhitektura appeared first on OUTSIDER.

AGRFT na spletu

SiGledal Novice, 8. maj 2020 ― V času, ko so morala gledališča in druge kulturne ustanove začasno zapreti vrata, so se marsikatere kulturne vsebine in aktivnosti preselile na splet. Številna gledališča vabijo k spletnemu ogledu nekaterih uprizoritev iz preteklih sezon, ljubiteljem gledališča, opere in baleta pa prek spleta ponujajo tudi nekatere druge vsebine. Ekipa portala SiGledal je pripravila pregled spletnih aktivnosti Akademije za gledališče, radio, film in televizijo.

Digitalizacija knjižnega gradiva: naša zbirka Dokumenti tudi na dLib

SLOGI, 8. maj 2020 ― Dokumenti, temeljna zbirka s področja slovenske gledališke zgodovine z več kot 100 številkami, je po zaslugi naših sodelavcev iz NUK-a dostopna tudi na portalu Digitalna knjižnica Slovenije (dLib). Trenutno je objavljenih 34 številk Dokumentov slovenskega gledališkega in filmskega muzeja, v načrtu pa je tudi objava zgodnejših zvezkov (1963-1978).   Vstopite v zbirko Dokumentov na dLib The post Digitalizacija knjižnega gradiva: naša zbirka Dokumenti tudi na dLib appeared first on SLOGI.
Glej, 50 let: Izzivi mednarodnega povezovanja v gledališču v času korone

Glej, 50 let: Izzivi mednarodnega povezovanja v gledališču v času korone

SLOGI, 8. maj 2020 ― Epidemija koronavirusa, prepoved potovanja in zaprte meje so v hipu ogrozile temelj sodobnega gledališča – mednarodno mreženje, izmenjavo in gostovanja. Medtem, ko se gledališčniki po celem svetu trudimo izumiti načine, kako bi lahko v dvorane ponovno in na varen način vrnili življenje, pa se nam zastavlja ključno vprašanje: na kakšen način lahko mislimo prihodnost mednarodnega […] The post Glej, 50 let: Izzivi mednarodnega povezovanja v gledališču v času korone appeared first on SLOGI.
1864 Mali Korinj – Anton Hribar Korinjski (2)

1864 Mali Korinj – Anton Hribar Korinjski (2)

Stare slike (Cerknica), 8. maj 2020 ― Odkritje spominske plošče Leta 2003 so na Malem Korinju odkrili spominsko ploščo župniku rojaku Antonu Hribarju. Le-ta je vzidana na cerkvi, posvečeni sv. Juriju. Cerkev je podružnična in spada pod župnijo Krka. Predelana je bila v 19. stoletju, v zasnovi pa je starejša. Vpisana je v register nepremične kulturne dediščine. Večina se bo sedaj vprašala, […]

Slovenski gledališki letopis 2018/2019 – nov zvezek redne serijske “teatrografije”

SLOGI, 8. maj 2020 ― Slovenski gledališki letopis 2018/2019, je 32. nadaljevanje stoletnega Repertoarja slovenskih gledališč 1867 ‒ 1967 in 33. izdana knjiga. Obenem je tudi 27. številka Slovenskega gledališkega letopisa, ki je prvič izšel za sezono 1992/93. Z vidika kvantitete lahko govorimo o sezoni, ki je v primerjavi s prejšnjo v znamenju blagega krčenja produkcije. Število premier se je […] The post Slovenski gledališki letopis 2018/2019 – nov zvezek redne serijske “teatrografije” appeared first on SLOGI.
Mineva 140 let od smrti francoskega pisatelja Gustava Flauberta

Mineva 140 let od smrti francoskega pisatelja Gustava Flauberta

Misli, 8. maj 2020 ― Mineva 140 let od smrti pisatelja Gustava Flauberta, ki velja za glavnega predstavnika francoskega realizma in enega največjih svetovnih romanopiscev. Znan je predvsem po svojem prvem romanu Gospa Bovary iz leta 1857. Ker je književno delo zamajalo moralne nauke tedanje družbe, se je moral zagovarjati pred sodiščem.
Čudežni deček Keith Jarrett dopolnil 75 let

Čudežni deček Keith Jarrett dopolnil 75 let

Misli, 8. maj 2020 ― Ameriški skladatelj, pianist in saksofonist Keith Jarrett velja za enega najvidnejših glasbenikov druge polovice 20. stoletja. Uveljavil se je konec 60. let ob Milesu Davisu, poleg jazza pa se je zapisal tudi klasičnemu pianizmu. Mojster črno-belih tipk, ki stoji za znamenitim Kölnskim koncertom, danes praznuje 75 let.

Marissa Nadler - Covers 3 | Recenzija

13. brat, 8. maj 2020 ― Marissa Nadler je melanhonična, temna stran ameriške duše. Tu ni veselega, ektrovertiranega Američana, ki vas brez zadrege nagovori kot da vas pozna že celo življenje. Marissa poje o gozdnatih pokrajinah, zapuščenih krajih iz Lovecraftovih zgodb. Ko prisluhnimo njej, slišimo trenutke, ko nas več ne bo. Za seboj ima že ogromno število albumov in sodelovanj z drugimi glasbeniki. Prvega maja nas je presenetila z zbirko priredb, ki originale povlečejo v njeno glasbeno zgodbo. To ni prvič, da je Marissa posnela serijo priredb. Kot že naslov pove, je to že tretja serija, ki nas opomni, da je potrebno preposlušati tudi nejen predhodnice. Kajti moram priznati, da sem jih v njeni obsežni diskografiji spregledal. Če je uvodna folk klasika Townes Van Zandta ostala v istem žanru, pa zveni balada Nothing Else Matters (Metaliica) kot da je odpeta nekje v daljavi, proč od tega sveta. Sledi še poklon King Crimson s pesmijo Moonchild in Alexu Chiltonu zAll We Ever Got From Them Was Pain, ki je tudi najbolj svetel komad, tako da nas v primerjavi z ostalimi pesmimi skoraj spravi v dobro. Skoraj, kajti Marissa res ni primerna za vsakršno veselico. Serijo priredb zaključi z Bobom Dylanom, zadnja pesem pa je njena. Tale EP je tudi opomnik, da se pripravlja novi album. Glede na to, da bo v letošnjem malo koncertov, bo tako kot večina glasbenikov imela veliko časa, da se posveti studijskemu delu. Bodimo torej pozorni na to, ali lahko apokaliptična pandemija naredi njeno glasbo še temnejšo kot smo vajeni. Do takrat pa uživajmo v bolečini tokratne izdaje.

8. maj 1941 – v celjskem kapucinskem samostanu je izšla 1. št. humorističnega lista Kapucinski toti

Kamra.si, 8. maj 2020 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...8. maj 1941 – izšla je 1. številka ilegalnega humorističnega lista Kapucinski toti Nemci so v Celju v drugi polovici aprila 1941 začeli v skladu z navodilom državnega vodje SS Heinricha Himmlerja zapirati zavedne Slovence, predvsem izobražence in tiste ljudi, ki so se na Štajerskem naselili po 1914 (zlasti primorski emigranti).  Aretiranci iz celjskega področja so skozi manjše zapore v posameznih središčih regije dospeli v Celje, kjer so jih zaprli v mestno kasarno in kasneje v kapucinski samostan in Stari pisker.  V samostanu je od 8. maja in 20. junija 1941 izhajal Kapucinski toti in  v Celjskem piskru  od 1. do 5. junija 1941 Toti Stari pisker.   Oba lista dajeta dober vpogled v način življenja jetnikov in v konkretne zgodovinske podatke: številčno stanje zapornikov, datum uvedbe prisilne telovadbe, še posebej pa so zanimivi podatki, po katerih lahko slutimo, da je bila politična diferenciranost vsaj med zaprtimi v kapucinskem samostanu precejšnja. Kapucinski toti so  tiskali na opalografu, ki je bil prej last kapucinskega dijaškega konkvita in na katerem so pred vojno gojenci razmnoževali dijaški list Konviktar. Po pričevanju tedanjih zapornikov so pobudo za izdajanje lista dali zaporniki iz Laškega iz kroga dr. Franca Roša in Franja Vilharja.. Izdanih je bilo pet številk, prve štiri številke je uredil Franjo Vilhar,  zadnjo pa kapucin Jakob Sem. Vir: Kapucinski toti in Toti Stari pisker, faksimilirana izdaja ob štridesetletnici vstaje in izzida ilegalnih listov celjskih političnih zapornikov, 1981
Kaj so plesali

Kaj so plesali

ARS Za en bokal muzike, 8. maj 2020 ― Tokrat bomo oddajo o naši ljudski glasbi namenili glasbi, na katero se je pri nas plesalo. Zelo raznolika je, od harmonike pa do različnih godčevskih […] Tokrat bomo oddajo o naši ljudski glasbi namenili glasbi, na katero se je pri nas plesalo. Zelo raznolika je, od harmonike pa do različnih godčevskih zasedb, slišali pa bomo tudi nekaj priredb, na katere so plesale folklorne skupine…
Bronja Žakelj o romanu Belo se pere na devetdeset

Bronja Žakelj o romanu Belo se pere na devetdeset

ARS Izšlo je, 8. maj 2020 ― Preden boste poslušali zvočno knjigo, vabljeni k poslušanju pogovora z avtorico V ponedeljek, 25. maja 2020 bomo na Arsu začeli predvajati zvočno knjigo Belo se pere na devetdeset Bronje Žakelj. O romanu, nagrajenem s kresnikom, je avtorica pripovedovala v oddaji Izšlo je nekaj dni pred lansko podelitvijo v pogovoru z Markom Goljo, danes pa smo ga ponovno uvrstili na program kot neke vrste uvod v zvočno knjigo. Prijetno poslušanje.
Svet kulture

Svet kulture

ARS Svet kulture, 8. maj 2020 ― Edina dnevna informativna oddaja o kulturi. V dobrih petnajstih minutah povzame kulturno in ustvarjalno dogajanje pri nas. Predstavljamo novosti, festivale in kulturno problematiko. Edina dnevna informativna oddaja o kulturi. V dobrih petnajstih minutah povzame kulturno in ustvarjalno dogajanje pri nas. Predstavljamo novosti, festivale in kulturno problematiko.
Uroš Krek /4/

Uroš Krek /4/

ARS Skladatelj tedna, 8. maj 2020 ― Čeprav je ustvaril lepo število zborov in samospevov, je bil vendarle predvsem ustvarjalec instrumentalne glasbe. Tokrat vas vabimo k spoznavanju nekaterih del, ki so nastala v zrelih letih avtorjevega življenja. Čeprav je ustvaril lepo število zborov in samospevov, nekatere med njimi ste lahko slišali v včerajšnji oddaji, je bil Krek vendarle predvsem ustvarjalec instrumentalne glasbe. Rad in poznavalsko je pisal zlasti za godalne instrumente. Mednje spada tudi kom pozicija, poimenovana Vigoroso za violino in klavir, nastala leta 1991.
Iz moje poslušalnice: Katarina Habe

Iz moje poslušalnice: Katarina Habe

SIGIC - Novice, 8. maj 2020 ― Izbor skladb Katarine Habe sploh ni presenetljiv. V ožji družini ima namreč odlične skladatelje. Zato deli tisto, kar nagovarja njeno trenutno razpoloženje s svojo sporočilnostjo. In še to - večinoma so skladatelji in tekstopisci postavljeni v ozadje, za izvajalce, tu pa glasba  zaživi v sinergiji skladatelja, pisca besedil in izvajalca.
Barve v črno-belem

Barve v črno-belem

Odzven, 8. maj 2020 ― Skupina melodičnih kitar Le Serpentine je konec lanskega leta postregla z drugo ploščo, ki odraža postopno, a izrazito zorenje, vsi potenciali za veličino pa niti približno še niso izkoriščeni.
še novic