Slovenski dan kulture v Bruslju

Slovenski dan kulture v Bruslju

ZZMS, 10. september 2018 ― V sredo, 26. septembra se bodo Zgodovinska mesta Slovenije predstavila v središču Bruslja. Mesta, povezana v Združenje zgodovinskih mest Slovenije, v počastitev evropskega leta kulturne dediščine in kulture v slovenskem turizmu, bomo v Bruslju, kot središču Evrope, predstavila živo, bogato in raznoliko kulturo ter žlahtnost kulturne dediščine naših mest.  Slovenski dan kulture v Bruslju bo namenjen tudi turistični promociji Slovenije […] The post Slovenski dan kulture v Bruslju appeared first on ZZMS.

10. septembra 1898 je umrla Elizabeta Bavarska (Sissi), avstrijska cesarica in madžarska kraljica, soproga cesarja Franca Jožefa I.

Kamra.si, 10. september 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...10. septembra 1898 je v Ženevi umrla Elizabeta Bavarska (poznana pod nadimkom Sissi; nemško Elisabeth Amalie Eugenie, Herzogin in Bayern), avstrijska cesarica in madžarska kraljica, soproga cesarja Franca Jožefa I. Rodila se je 24. decembra 1837 v Münchenu. Elizabeta Bavarska je bila rojena 24. decembra 1837 v Münchnu. Bila je četrti otrok Maksimilijana Bavarskega in princese Ludovike Bavarske. Sisi je bila zelo radoživa deklica, prav tako kot oče, Maksimilijan Bavarski. Varuške, kasneje tudi učitelji, so tekali stalno za njo in jo lovili. Ona pa se je s svojo otroško brezskrbnostjo skrivala v naravi, večkrat je tudi z očetom šla na lov ali pa se z njim učila jahanja. Vzgojitelji so menili, da je ta deklica zelo težka, starši pa so jo branili, saj je bila še otrok. Ta Sisina brezskrbnost pa je trajala še dolgo. V odraščajoči dobi je začela gledati za mladeniči, zaljubljala se je in svoje občutke zapisovala v dnevnik v obliki poezij. Najprej so bile te poezije nekoliko otročje in večinoma ljubezenske, nato pa vedno bolj resne in žalostne. Ko se je z mamo in starejšo sestro, princeso Heleno odpravila v Bad Ischl[5], kjer naj bi Helena spoznala svojega zaročenca, njunega bratranca, 23-letnega Franca Jožefa, se vse ni odvilo po načrtih. Franc Jožef se namreč ni zanimal za Heleno, temveč bolj za Elizabeto.

Kdo je Brankecu vzel besedice?

Kriterij.si, 10. september 2018 ― Kdo je Brankecu vzel besedice? Beton Ltd.: Große Erwartungen|Velika pričakovanja Urednik Mon, 09/10/2018 - 19:40 Kdo je Brankecu vzel besedice? Že ob vstopu na novo produkcijo Beton Ltd., uveljavljene znamke slovenske off scene, je težko ostati brez pozornosti. Nahajpana publika se stiska po montažni tribuni, ki zaseda večji del odra. Potisnjena ob rob se opazuje, prepoznava, obenem pa zre v globino, ki je prečena z leseno okvirno konstrukcijo, za katero se v mraku razteza njeno domovanje. Čisto na vrhu, v temi, je obešen transparent – "Dobrodošli!!!" Črn napis na belem platnu nekoliko spominja na improvizirane navijaške transparente s tribun stadionov. Prazni sedeži spominjajo na kakšno manj pomembno ligaško tekmo iz velikih lig, no, na tovrstno tekmo iz preteklosti, iz romantičnih časov nogometa, ki so mu kdaj čar dajale tudi prazne tribune, majhne skupine zvestih navijačev in blatna igrišča. A v resnici se na Velikih pričakovanjih tej puščobi sopostavlja vizualni luksuz. Ob strani sedi prijetno razsvetljen band, kot v kakšen ameriškem talk showu. Luči žarko padajo na majhen prostor med leseno konstrukcijo in prvo gledalsko vrsto. Kot bi čakali na prihod Oprah in bučen aplavz ob histeričnih vzklikih. Tu spodaj se ima nekaj odviti. Vendar Stegnar, Jordan in Bezjak načrtujejo zavzetje celotnega prostora ter tudi napad na občinstvo. Prihajajo iz hiške za okvirji, ki pa je ne zgolj fizično, temveč tudi simbolno prividna. Njihov teren se razteza globoko in visoko. Nekoliko spomni na otroške igre in delo domišljije, ki v njej nastopa. Domišljije, ki zmore ustvarjati privide, avro in vznemirjenje brezkončnosti, s tehnikami gradnje, dogovora in upravljanja pogleda. In res je nastop infantilen. Vsi trije igralci se pojavljajo kot otroci ali pa starši – morda otroci, ki igrajo starše v tovrstnih igrah. Dialogi so skopi in uveljavljajo obliko gospostva na družinski relaciji. Poraja se skrivnost. Tematsko gre za to, da liki nečesa ne smejo izreči. Infantilnost postaja

Tolpa bumov: SVEMIRKO: TUNGUZIJA

Kino Šiška, 10. september 2018 ― Gre torej za milenijsko nostalgičen indie pop, odišavljen s sladko postaranim vonjem po Videosexih, Ekaterini Veliki, zasedbah Denis in Denis, Max & Intro in še bi lahko naštevali – skratka, popoln recept.

10. septembra 1912 se je rodil France Brenk, dramatik, kulturni ustvarjalec, pedagoški delavec, publicist

Kamra.si, 10. september 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...10. septembra 1912 se je v Ljubljani rodil France Brenk, dramatik, kulturni ustvarjalec, pedagoški delavec, publicist. Umrl je 20. decembra 1990 v Ljubljani.  Bil je dramatik, pisatelj, režiser. Živel je na Strojni in Prevaljah (1933-1936) in v Ljubljani, kjer je pokopan. Poročen je bil s pisateljico, prevajalko in urednico Kristino roj. Vrhovec; sinova psiholog Klas in urednik Lan. V Ljubljani je končal Učiteljišče (1933) in diplomiral na Pedagoškem oddelku Filozofske fakultete v Ljubljani (1937).
Intervju: Cvinger

Intervju: Cvinger

Kunigunda, 10. september 2018 ― Velenje, 10. 9. 2018 Intervju: Cvinger Uspešna black metal zasedba Cvinger je prvi album promovirala na turneji po vzhodni Evropi, nastopali so z bandi, kot so Melechesh, Marduk in Gorgoroth. Drugi album so med drugim predstavili na turneji po Kitajski, trenutno pa snemajo tretjega. O tem in še čem sta več The post Intervju: Cvinger appeared first on Kunigunda.
Intervju: Cvinger

Intervju: Cvinger

Kunigunda, 10. september 2018 ― Velenje, 10. 9. 2018 Intervju: Cvinger Uspešna black metal zasedba Cvinger je prvi album promovirala na turneji po vzhodni Evropi, nastopali so z bandi, kot so Melechesh, Marduk in Gorgoroth. Drugi album so med drugim predstavili na turneji po Kitajski, trenutno pa snemajo tretjega. O tem in še čem sta več The post Intervju: Cvinger appeared first on Kunigunda.

10. septembra 1958 je umrl Vinko Möderndorfer, šolnik, pisatelj, zbiralec narodnega gradiva in etnograf

Kamra.si, 10. september 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...10. septembra 1958 je v Celju umrl Vinko Möderndorfer, šolnik, pisatelj, zbiralec narodnega gradiva in etnograf. Rodil se je 5. aprila 1894 v Doljah v Ziljski dolini.  Bil je zaveden Slovenec in pedagog, od nekdaj zaničevan in omalovaževan. Po drugi svetovni vojni niso hoteli stiskati nobenih del, če niso bila cenzurirana. Leta 1946 je postal direktor tiskovne in produktivne zadruge z omejenim jamstvom, ki je bila v lasti družbe Svetega Mohorja v Celju in tako je dobil priložnost, da je natisnil Koroške narodne pripovedke, takšne, ki so te, ki do danes v tej obliki in vsebini še niso bile natisnjene. V aprilu 1948 so ga aretirali in ga brez vsakršne obsodbe zaprli v zloglasnem zaporu za politične prestopnike na Golem otoku. Po tri in pol letnem političnem zaporu na Golem otoku si ni nikoli več opomogel, saj mu ni šlo v zavest, zakaj je moral preživeti tri leta in pol grozovitih tortur političnega Golega otoka, saj ni nikoli stopil pred kakšnega koli sodnika, ali sodišča, ki bi ga naj obsodilo. Po prihodu z Golega otoka je ves pretepen, izmučen in bolan preživel samo še šest let. Skoraj vsa njegova dela so šla v pozabo, ker jih oblasti niso dovolile ponatisniti, ker niso ustrezala tedanjim ideološkim normam. Več https://sl.wikipedia.org/wiki/Vinko_Möderndorfer_(1894) Priporočamo tudi: http://www.slovenska-biografija.si/oseba/sbi372887/ 

Od dude do trobente

Festival Maribor, 10. september 2018 ― Se spominjate svojega prvega klasičnega koncerta? Večina ga nikoli ne pozabi. Za vselej nosimo s seboj spomin na vznemirjenje ob pričakovanju nečesa novega, na svečano vzdušje, na žuljenje pološčenih čevljev ali pretesno zapet ovratnik najboljše srajce … spomin na zvoke, glasbo, na čarobnost trenutka, ki osupne in presune. No, pri Festivalu Maribor se lahko hvalimo […]

Tadej Pogačar & P.A.R.A.S.I.T.E. muzej sodobne umetnosti: CODE:RED

Center in Galerija P74, 10. september 2018 20. 9.4. 11. 2018 Mestna galerija Ljubljana “When my hooker girlfriends parade pretty and proud, they are speaking about themselves and become revolutionaries.” Gabriela Silva Leite Kustosinja projekta: Alenka Gregorič Z velikim veseljem napovedujemo odprtje pregledne razstave projekta CODE:RED Tadeja Pogačarja in P.A.R.A.S.I.T.E. muzeja sodobne umetnosti v četrtek, 20. septembra 2018, ob 20. […]
Koprsko gledališče v novi sezoni s petimi predstavami

Koprsko gledališče v novi sezoni s petimi predstavami

Misli, 10. september 2018 ― Gledališče Koper bo v novi sezoni uprizorilo pet predstav ter ob tem ponudilo še gostovanja slovenskih in tujih gledališč. Po besedah direktorice gledališča Katje Pegan bodo na voljo zelo raznovrstne uprizoritve. Prva premiera bo na sporedu konec oktobra, to bo koprodukcija Ventilator po motivih Carla Goldonija.
24. SFF: Prvi muzikal Pawla Pawlikowskega

24. SFF: Prvi muzikal Pawla Pawlikowskega

Koridor, 10. september 2018 ― Leta 1948 je po sklepu Ministrstva za kulturo in umetnost Ljudske republike Poljske profesor Tadeusz Sygietyński ustanovil folklorno glasbeno skupino Mazowsze. Zbral je »ljudske talente«, kmečke otroke, ki so znali peti in plesati, z njimi dve leti vadil in jih pripravljal na nastop leta 1950 v Varšavi. Mazowsze naj bi pomagal ohranjati lokalno glasbeno in […] The post 24. SFF: Prvi muzikal Pawla Pawlikowskega appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
Izobraževanje kot priprava na preizkus (11. 10. 2018)

Izobraževanje kot priprava na preizkus (11. 10. 2018)

Zgodovinski arhiv Celje (ZAC), 10. september 2018 ― Na podlagi 39. člena Zakona o varstvu dokumentarnega in arhivskega gradiva ter arhivih (ZVDAGA, Ur. l. RS, 30/06, 51/14) in v skladu s Pravilnikom o strokovni usposobljenosti za delo z dokumentarnim gradivom (Ur. l. RS, 66/16) bomo v Zgodovinskem arhivu Celje v četrtek, 11. oktobra 2018  izvedli strokovno usposabljanje uslužbencev javnopravnih oseb, ki delajo z dokumentarnim […]
Siddharta Tour 2018

Siddharta Tour 2018

SIGIC - Novice, 10. september 2018 ― Jeseni se skupina Siddharta vrača nazaj na odre. Turneja (14. september - 8. december 2018) bo obsegala 13 koncertov, na njej pa vam bo predstavila tudi novi album Nomadi.

Predstavitev kriminalnega romana Avgusta Demšarja "Otok"

Kamra.si, 10. september 2018 ― V letošnjem letu je pri Založbi Pivec izšel že deveti detektivski roman mariborskega mojstra kriminalnega žanra Avgusta Demšarja. Tokratni roman z naslovom Otok se prične dopustniško mirno na slikovitem hrvaškem otoku, poletno idilo pa kmalu poruši naplavljeno truplo. Zgodba se nato nadaljuje v domačem Mariboru, kjer kriminaliste splet okoliščin ponovno privede do ljudi, ki so preživljali počitnice na Otoku.    Predstavitev romana bo v  torek, 11. septembra 2018, ob 18. uri v Salonu uporabnih umetnosti v Mariboru. Veselimo se druženja z vami!

Zgodovinska mesta na sejmu v Celju

ZZMS, 10. september 2018 ― Med 11. in 16. septembrom se Združenje zgodovinskih mest Slovenije predstavlja na sejmu v Celju. Vse dni sejma boste lahko spoznavali slovenska stara mestna jedra in spoznali njihovo bogato kulturno in turistično ponudbo. Posebna doživetja na sejemskem prostoru pripravljajo mesta Celje, Šentjur, Tržič, Novo mesto, Koper in Laško. Tematske predstavitve: torek, 11. september: Digitalno doživetje […] The post Zgodovinska mesta na sejmu v Celju appeared first on ZZMS.

Razstava Maksa Menonija

Kamra.si, 10. september 2018 ― Pokrajinski muzej Ptuj – Ormož vas v torek, 18. septembra 2018, ob 18. uri vabi v galerijo Grajske pristave Ormož na odprtje likovne razstave slikarja Maksa Menonija Dan, v katerem ne primem za čopič, je odšel mimo mene, ne da bi se me dotaknil. Maks Menoni, ki velja za enega najbolj priljubljenih ptujskih ljubiteljskih slikarjev, je v minulih dneh praznoval visok življenjski jubilej. Umetnik, ki je likovni umetnosti zapisan že več kot štirideset let, ima prepoznaven slog in bogat umetniški rokopis. Svoja likovna dela je predstavljal na več kot sto samostojnih in skupinskih razstavah doma in v tujini.  Razstava bo na ogled do 25. januarja 2019.
Knjižne, gledališke in filmske upodobitve

Knjižne, gledališke in filmske upodobitve

ARS Svet kulture, 10. september 2018 ― Neoavantgarda v slovenski poeziji, občutljiva leta dozorevanja, jezik ljubezni in večpomenske simbolike Neoavantgarda v slovenski poeziji, občutljiva leta dozorevanja, jezik ljubezni in večpomenske simbolike so del novih knjižnih raziskovanj, o katerih bo več slišati v oddaji Svet kulture po 16. uri, ko se bomo posvetili še enemu filmskemu festivalu, potem ko se je končal beneški. Tokrat bo na vrsti pregled najboljših izbranih filmov, ki so prispeli na Festival slovenskega filma v Portorož, začenja se tudi gledališka sezona, zato nekaj kritiških odmevov na predstave.
Pred evropskimi poslanci vnovič reforma avtorskega prava EU

Pred evropskimi poslanci vnovič reforma avtorskega prava EU

Misli, 10. september 2018 ― Evropski parlament bo v sredo ponovno odločal o predlogu direktive o avtorskih pravicah na enotnem digitalnem trgu, ki po prepričanju nasprotnikov omejuje svoboščine interneta. Če bodo direktivo poslanci podprli, se bo postopek nadaljeval s pogajanji na Svetu EU, v nasprotnem primeru pa ni pričakovati, da bi bila sprejeta še v tem mandatu.

Odprtje 21. Festivala slovenskega filma

Festival slovenskega filma, 10. september 2018 ― Dobrodošli na 21. FSF! V razstavišču Monfort že od 10. ure potekajo projekcije preglednega programa. Ob 19. uri bomo v Glavni dvorani Avditorija Portorož premierno prikazali kratki predfilm Versopolis režiserja Jana Cvitkoviča in celovečerni igrani film Ne bom več Luzerka režiserke Urše Menart. Prav tako bomo na otvoritveni slovesnosti podelili nagrado Metoda Badjure. Letos jo […]

Souvani in njihov park v Volčjem Potoku : razstava

Kamra.si, 10. september 2018 ― Slovanska knjižnica, enota Mestne knjižnice Ljubljana, vas vabi med 3. in 29. 9. na zanimivo razstavo z naslovom Souvani in njihov park v Volčjem Potoku. Avtor razstave, Matjaž Mastnak, bo imel v torek, 18. 9. 2018, ob 19. uri predavanje z enakim naslovom v kletni dvorani Slovanske in bežigrajske knjižnice na Einspielerjevi 1. »Souvanovi so najstarejša, krepko delujoča slovenska trgovska rodbina v Ljubljani, morda v Sloveniji sploh. Gradili in ustvarjali so dober sloves solidne slovenske trgovine preko meja svoje ožje domovine, sodelovali pa tudi odločilno pri gradnji naše kulture. Ustanovili so v teku enega stoletja na ta način ponosno tradicijo slovenskega trgovskega stanu, ki je ne najdemo zlepa v kakem drugem stolnem mestu naše države.« Dr. Rudolf Andrejka, Trgovski tovariš, 1936 »Vsekakor je bilo treba ustanovitelju, kot zavednemu Slovencu, v tistih, našemu narodu nenaklonjenih časih še prav posebne vztrajnosti, napora in pridnosti, da je mogel uspešno tekmovati in se uveljavljati v tedanjem trgovskem svetu.« Stoletnica tvrdke Fr. Ks. Souvan - vzgled slovenske vztrajnosti. V: Kronika slovenskih mest, let. 2, št. 1, 1935

Valentin Zarnik (1837-1888), oče slovenskih taborov

Kamra.si, 10. september 2018 ― Letos obeležujemo 130. obletnico smrti velikega narodnjaka, politika, odvetnika in književnika Valentina Zarnika (1837- 1888), ki se je zavzeto boril za slovenski narod. Rojen je bil v Repnjah pri Vodicah. Slovanska knjižnica in Knjižnica Vodice, enoti Mestne knjižnice Ljubljana, sta pripravili veliko domoznansko razstavo, ki bo najprej na ogled med 9. in 14. 9. 2018 v Kulturnem domu Vodice, nato pa med 1. in 31. 10. 2018 v Slovanski knjižnici za Bežigradom. Avtorji razstave so mag. Gašper Hudolin, Tomaž Miško in Urša Šega iz Slovanske knjižnice ter Karmen Jančar iz Knjižnice Šiška, enote Vodice.  

SIMPOZIJ O GOSLARSTVU NA SLOVENSKEM

Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož, 10. september 2018 ― SIMPOZIJ O GOSLARSTVU NA SLOVENSKEM (ob 110-letnici rojstva Maksimilijana Skalarja) Slavnostna dvorana Ptujskega gradu, 5. 10. 2018 9.00 dr. Aleksander Lorenčič – uvodni nagovor in pozdrav udeležencem simpozija 9.10 Darka in Simon Skalar: Maksimilijan Skalar (1908–1997). Primerjava v gradnji violin na Ptuju (1962–1969) in v Kamniku (1969–1997) 9.40 dr. Katarina Čufar, dr. Maks Merela, Blaž […]
Avdicije eeemerging 2019

Avdicije eeemerging 2019

Seviqc Brežice, 10. september 2018 ― Od 3. do 5. septembra 2018 so bile v Centre de musique baroque de Versailles avdicije projekta eeemerging za izbor mladih ansamblov v letu 2019. Na razpis, ki ga je prijavitelj projekta eeemerging Centre culturel de rencontre d'Ambronay razpisal v aprilu 2018, smo prejeli 54 prijav.

Apel za likovno kritiko

Kulturnik, 10. september 2018 ― Ugotovitve in apel partnerjev v poskusu vzpostavitve spletnega medija za podporo likovni kritiki in kritiškemu pisanju: Paviljon – prostor za likovno kritiko Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije se po državi na leto zvrsti okrog 2500 razstav. In vendar so obiskovalci likovnih razstav, njihovi ustvarjalci in producenti prikrajšani: medijski prostor za kritiško refleksijo se krči; […]
Dr. Andrej Capuder

Dr. Andrej Capuder

ARS Naši umetniki pred mikrofonom, 10. september 2018 ― Leta 2011 je izšla knjiga pesmi doktorja Andreja Capudra z naslovom Rimski soneti Leta 2011 je izšla knjiga pesmi doktorja Andreja Capudra z naslovom Rimski soneti. Takrat je pesnik, pisatelj, esejist, prevajalec, profesor francoske književnosti na Filozofski fakulteti, politik in diplomat s Tadejo Krečič posnel pogovor o pesniški zbirki, v kateri je v stotih sonetih upesnil svoje razmisleke ob doživljanju mesta Rima, kjer je delal kot slovenski veleposlanik. Hkrati se je kot erudit in mislec dotaknil še marsikatere druge tematike… pogovor objavljamo v oddaji Naši umetniki pred mikrofonom kot hommage pravkar preminulemu slovenskemu literatu, prevajalcu Dantejeve Božanske komedije in profesorju.
Kakšna bo prihodnost avtorskih pravic v EU?

Kakšna bo prihodnost avtorskih pravic v EU?

ARS Arsov forum, 10. september 2018 ― Dan po glasovanju evropskih poslancev o Direktivi o avtorski pravici na enotnem digitalnem trgu. Dan po glasovanju evropskih poslancev o Direktivi o avtorski pravici na enotnem digitalnem trgu bomo preverili, kako naprej. Kakšna bo usoda direktive, ki je razdelila evropsko javnost? Kako urediti avtorske pravice, ne da bi posegli v jedro delovanja interneta? Gostje bodo: Marko Grobelnik (nacionalni glasnik za digitalno tehnologijo), Špela Stare (Društvo novinarjev Slovenije), Maja Jančič Bogataj (Inštitut za intelektualno lastnino) in Dario Rot (Združenje fonogramske industrije Slovenije).
Glasba, ki je premagala čas: Mozartove violine

Glasba, ki je premagala čas: Mozartove violine

ARS Čas, prostor in glasba, 10. september 2018 ― To je glasba, ki je premagala čas Za oddajo »Čas, prostor in glasba« smo izbrali dva Mozartova violinska koncerta. To je glasba, ki je premagala čas. Poslušali bomo: Koncert za violino in orkester v D-duru, Köchel 218 s stavki: Allegro, Andante cantabile, Rondo: Andante grazioso – Allegro ma non troppo. Na violino bo igral Igor Ozim, Simfoničnemu orkestru RTV Slovenija bo dirigiral Samo Hubad; in Koncert za violino in orkester v A-duru, Köchel 219 s stavki Allegro aperto, Adagio, Rondo: Tempo di menuetto. Solist bp Arthur Grumiaux, Londonskemu simfoničnemu orkestru bo dirigiral sir Colin Davis. Oddajo »Čas, prostor in glasba« je pripravil  Pavel Mihelčič, posnel jo je Stane Košmerlj, bral je Ivan Lotrič.

SISTEM POHIŠTVA ZA MALA STANOVANJA 1. ŠTUK

Fakulteta za dizajn, 10. september 2018 ― SISTEM POHIŠTVA ZA MALA STANOVANJA 1. ŠTUK V okviru projekta Po kreativni poti do praktičnega znanja, ki ga razpisuje Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad Republike Slovenije, smo v šolskem letu 2017/2018 izvedli projekt z naslovom Pohištvo za mala stanovanja. V projektu so sodelovali študenti Fakultete za dizajn in Biotehniške fakultete. Za tematiko smo […]

TINTA – FESTIVAL STRIPA LJUBLJANA 2018, 2.-14. 10. 2018

Kino Šiška, 10. september 2018 ― Oktober bo znova odet v stripovske barve! Prihaja festival stripa Tinta, ki v središče postavlja raznolikost in širino sodobne stripovske ustvarjalnosti s skrbno izbranim naborom zanimivih domačih in tujih gostov ter pestrim programom v obliki razstav, delavnic, predavanj, pogovorov, filmskih projekcij, stripovskega sejma, pripovedovalskih in drugih dogodkov.
Fenomen kletvic in psovk

Fenomen kletvic in psovk

ARS Jezikovni pogovori, 10. september 2018 ― Gost je bil dr. Bernard Nežmah, avtor knjige Kletvice in psovke. Kletvice in psovke »delujejo« ne da bi se popolnoma zavedali njihovega pravega pomena. Dokaz za to je otrok, ki ob preklinjanju zazna razburjenje, ne razume pa pomena. V drugem delu oddaje bomo konkretneje analizirali nekaj pogostih kletvic in zakaj delujejo. Ob njihovi izgovarjavi jih ne bomo prekrili s piskajočim zvokom, kot bi to morali, če bi šlo za namerno in žaljivo preklinjanje. Oddaja je namreč namenjena njihovi analizi. Gost je bil dr. Bernard Nežma, avtor knjige Kletvice in psovke. (Ponovitev oddaje.)
Pogovor o predstavi Vražji triptih

Pogovor o predstavi Vražji triptih

ARS Oder, 10. september 2018 ― Obeleževanje 70. obletnice ustanovitve Lutkovnega gledališča Ljubljana Obeleževanje 70. obletnice ustanovitve Lutkovnega gledališča Ljubljana je v svojo ustvarjalno zanko ujel lutkovni režiser Matija Solce in z ekipo ustvaril posebno gledališko doživetje, v katerem sodeluje ves igralski in tehnični kolektiv ter uprava LGL-ja, pevski zbori, ki delujejo v Mestnem domu, drugi ustvarjalci ter občinstvo. Praznovanje tako postaja totalno gledališče, site – specific instalacija, skupinska in individualna izkušnja, ki jo vsebinsko niansira zgodba o Mojstru in Margareti in drugi motivi iz istoimenskega romana M.A. Bulgakova. O predstavi Vražji triptih se je z Matijem Solcetom in Tomašem Žižko, vizualnim umetnikom in soavtorjem predstave pogovarjala Petra Tanko. Vabimo vas k poslušanju!
Juršinci, Slovenske Gorice

Juršinci, Slovenske Gorice

ARS Za en bokal muzike, 10. september 2018 ― V oddaji Za en bokal muzike poslušamo posnetke ljudske glasbe iz starejših oddaj Slovenska zemlja v pesmi in besedi in iz arhivov naše radijske postaje […] V oddaji Za en bokal muzike poslušamo posnetke ljudske glasbe iz starejših oddaj Slovenska zemlja v pesmi in besedi in iz arhivov naše radijske postaje ter Glasbeno narodopisnega instituta. Tokrat bomo slišali skupino pevcev iz Juršincev v Slovenskih Goricah, kot jih je naša radijska postaja skozi pesmi predstavila leta 1993. Slišali bomo pevce, ki zavestno ohranjajo izročilo, vendar pa že v okviru novejše estetike, ki se je izoblikovala skozi zbore, pa tudi pod vplivom medijev.
Jure Jakob:_Lakota / Monika Žagar: Košček čokolade v pasji dlaki / Pascal Quignard: Skrivnostne solidarnosti / Javier Marías: Benetke, interier

Jure Jakob:_Lakota / Monika Žagar: Košček čokolade v pasji dlaki / Pascal Quignard: Skrivnostne solidarnosti / Javier Marías: Benetke, interier

ARS S knjižnega trga, 10. september 2018 ― V oddaji S knjižnega trga bomo najprej ocenili pesniško zbirko Jureta Jakoba Lakota, nato pa se bomo posvetili še romanoma Monike Žagar Košček čokolade v pasji dlaki in […] V oddaji S knjižnega trga bomo najprej ocenili pesniško zbirko Jureta Jakoba Lakota, nato pa se bomo posvetili še romanoma Monike Žagar Košček čokolade v pasji dlaki in Pascala Quignarda Skrivnostne solidarnosti ter potopisu Javierja Maríasa Benetke, interier. Recenzije so napisali Aljaž Koprivnikar, Marica Škorjanec. Klemen Kordež in Matej Bogataj.

NAPOVEDUJEMO – LAU(F)STORY, V NEDELJO, 16. DECEMBRA, OB 19.30

SLG Celje, 10. september 2018 ― Nedelja, 16. decembra, ob 19.30 na Velikem odru SLG Celje   Anton Podbevšek Teater Novo mesto   Boštjan Videmšek, Emil Zatopek LAU(F)STORYRežiser Matjaž Pograjc Emil Zatopek je najboljši vzdržljivostni tekač vseh časov – o tem ni debate. In je verjetno nikoli ne bo. A Emil, obsesivna češka tekaška lokomotiva, ki ni poznala besede (in akta) ne, še zdaleč ni bil le tekač, športni šampion. Povsem enako velja za Dano, ki jo je slava njenega moža-prijatelja-duše dvojčice, »najslavnejšega človeka v varšavskem paktu«, potisnila v nepravično, a za skupno preživetje vendarle ključno senco. Emil je začel teči med drugo svetovno vojno – pod nemško okupacijo. V to so ga morali skoraj prisiliti – šel je na »tovarniško« tekmo, brez kondicije in enega samega treninga, in osvojil drugo mesto. Začel je redno vaditi – to je bila v času vojne njegova »terapija«. Ko se je svet malce umiril, je bil Zatopek že skoraj v življenjski formi. Treniral je kot žival. V vsakršnih razmerah. Nekaj takega kot vreme zanj ni obstajalo. Tekel je z Dano na hrbtu. Tekel je v globokem snegu. Tekel je po potokih. Ko je bil za več ur obsojen na zaprt prostor, je – perpetuum mobile – kompulzivno tekel na mestu. Emila, utrujenega od nacističnega nasilja in željnega novega sveta, je komunistična partija »olastninila«. Bil je hodeč – tekajoč – propagandni plakat. Njegovo moč, voljo, talent in večno otroško, o posledicah redko ali nikoli razmišljujočo osebnost so – tako gre to v totalitarnih režimih – v partiji uporabili, zlorabili in po uporabi odvrgli. V rudnike urane, v lokalno verzijo sibirskih gulagov. Ker se je zavzemal za »socializem s človeškim obrazom«. Ker se je s svojim telesom postavil po robu sovjetski okupaciji Češkoslovaške pred točno petdesetimi leti. Ker ni želel ovajati sotekmovalcev, prijateljev in znancev. JESENSKI GLEDALIŠKI TROJČEK Izbirna predstava za abonente in izven

SILVESTRSKA PREDSTAVA PROFESIONALCI ESPE, PONEDELJEK, 31. DECEMBRA, ob 19.00

SLG Celje, 10. september 2018 ― Ali si lahko zamislite kaj boljšega na zadnji dan starega leta, kot je velik nasmeh na obrazu, iskrice v očeh, pričakovanje ter trening trebušnih mišic?   Na zadnji dan leta 2018 si privoščite obisk gledališča in vstopite v novo leto ob komediji PROFESIONALCI ESPE Borisa Kobala.    Rezervacijo in nakup lahko opravite pri blagajni SLG Celje po telefonu 03 42 64 208 ali prek spletne pošte blagajna@slg-ce.si.    PROFESIONALCI ESPE, ponedeljek, 31. decembra, ob 19.00 na Velikem odru SLG Celje.    Srečno v letu 2019!   Vaš SLG Celje

SILVESTRSKA PREDSTAVA PROFESIONALCI ESPE, V PONEDELJEK, 31. DECEMBRA, ob 19.00

SLG Celje, 10. september 2018 ― Ali si lahko zamislite kaj boljšega na zadnji dan starega leta, kot je velik nasmeh na obrazu, iskrice v očeh, pričakovanje ter trening trebušnih mišic?   Na zadnji dan leta 2018 si privoščite obisk gledališča in vstopite v novo leto ob komediji PROFESIONALCI ESPE Borisa Kobala.    Rezervacijo in nakup lahko opravite pri blagajni SLG Celje po telefonu 03 42 64 208 ali prek spletne pošte blagajna@slg-ce.si.    PROFESIONALCI ESPE, ponedeljek, 31. decembra, ob 19.00 na Velikem odru SLG Celje.    Srečno v letu 2019!   Vaš SLG Celje

SILVESTRSKA PREDSTAVA Profesionalci espe, ponedeljek, 31. decembra, ob 19.00

SLG Celje, 10. september 2018 ― Ali si lahko zamislite kaj boljšega na zadnji dan starega leta, kot je velik nasmeh na obrazu, iskrice v očeh, pričakovanje ter trening trebušnih mišic?   Na zadnji dan leta 2018 si privoščite obisk gledališča in vstopite v novo leto ob komediji PROFESIONALCI ESPE Borisa Kobala.    Rezervacijo in nakup lahko opravite pri blagajni SLG Celje po telefonu 03 42 64 208 ali prek spletne pošte blagajna@slg-ce.si.    PROFESIONALCI ESPE, ponedeljek, 31. decembra, ob 19.00 na Velikem odru SLG Celje.    Srečno v letu 2019!   Vaš SLG Celje
Majhni koraki, ki delajo zgodovino

Majhni koraki, ki delajo zgodovino

KUD Logos, 10. september 2018 ― Škripav in umazan vlak desetine kilometrov vozi skozi dim in peklenske rdeče ognje mimo zamegljenih visokih gor najrazličnejših smeti do osamljene umazane gostilne na morski obali, kjer ob breg nenehno butajo valovi, polni nesnage in strupa … To so uvodni kadri iz filma Konstantina Lopušanskega »Obiskovalec muzeja«. In to je povsem resnična slika deponije ruskega […]

IZBIRNE PREDSTAVE ZA ABONENTE DO KONCA LETA 2018

SLG Celje, 10. september 2018 ― Četrtek, 22. novembra, ob 19.30 PG Kranj David Ives VENERA V KRZNU Režiser Primož Ekart   Venera v krznu je ena izmed najslavnejših novel avstrijskega pisatelja Leopolda von Sacher-Masocha. Avtor v delu opisuje razmerje med dominantno žensko in šibkim, ponižanim in podrejenim moškim, kar je bilo za tiste čase nekonvencionalna in šokantna podoba moško-ženskega razmerja. Ženska je bila diametralno nasprotje takratni družbeno in seksualno zatrti ženski, ki je bila moškemu podrejena in ki sta ji bili namenjeni le vlogi matere in/ali žene.   JESENSKI GLEDALIŠKI TROJČEK Izbirna predstava za abonente in izven         Petek, 23. novembra 2018, ob 19.30 HNK Varaždin Stanislaw Ignacy Witkiewitz NOREC IN REDOVNICA Režiser Jasmin Novljaković Na odru smo priča krstni uprizoritvi teksta evropske oziroma poljske moderne v izvedbi HNK Varaždin NOREC IN REDOVNICA, ki ga je spisal vsestranski ustvarjalec Witkiewitz. V predstavi je avtor s pomočjo lika, norega pesnika, obračunal z družbo in njeno lažno moralo tako, da je postavil pod vprašaj norost in normalnost. Saj »vsak umetniški impulz zmeraj nastane na robu norosti …«   Izbirna predstava za abonente in izven         Nedelja, 16. decembra, ob 19.30 AP Teater Novo mesto in Univerza v Ljubljani, Fakulteta za šport Boštjan Videmšek EMIL ZATOPEK: LAU(F)STORY   Režiser Matjaž Pograjc   Emil Zatopek je najboljši vzdržljivostni tekač vseh časov – o tem ni debate. In je verjetno nikoli ne bo. Njegovo moč, voljo, talent in večno otroško, o posledicah redko ali nikoli razmišljujočo osebnost so – tako gre to v totalitarnih režimih – v partiji uporabili, zlorabili in po uporabi odvrgli. Ker se je zavzemal za »socializem s človeškim obrazom«. Ker se je s svojim telesom postavil po robu sovjetski okupaciji Češkoslovaške pred točno petdesetimi leti. Ker ni želel ovajati sotekmovalcev, prijateljev in znancev.   JESENSKI GLEDALIŠKI TROJČEK Izbirna predstava za abonente in i
Beneški filmski festival: Cuaron s črno belo vrnitvijo h koreninam segel po zlatem levu!

Beneški filmski festival: Cuaron s črno belo vrnitvijo h koreninam segel po zlatem levu!

Deseta umetnost, 10. september 2018 ― Devetčlanska žirija pod vodstvom mehiškega režiserja (in lanskoletnega nagrajenca) Guillerma del Tora je v soboto zvečer na zaključni slovesnosti podelila nagrade najboljšim filmom, njihovim ustvarjalcem in preostalim posameznikom, ki so tako ali drugače sodelovali pri le-teh. Na koncu prispevka pa še seznam vseh videnih filmov s pripisanimi ocenami. Z ugibanjem nagrajencev smo nekoliko izkušenejši novinarji pričeli […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Arrival (2016)  Dial M for Murder (1954)  Zadrži dih  Skrivnostno življenje mačk  Life of Pi (2012) Copyright © Deseta umetnost [Beneški filmski festival: Cuaron s črno belo vrnitvijo h koreninam segel po zlatem levu!], All Right Reserved. 2018.
Izdajstvo inteligenta

Izdajstvo inteligenta

Airbeletrina, 10. september 2018 ― Prvo polovico dvajsetega stoletja je evropsko civilizacijo zaznamovalo, kot je v svojčas slavnem delu La trahison des clercs (1927) utemeljeval francoski pisatelj in filozof Julien Benda, »izdajstvo inteligentov«. Intelektualci, umetniki in razumniki vseh dežel so se namesto kritični presoji predajali slepim in iracionalnim političnim strastem, zlasti politični strasti nacionalizma. Med »inteligente«, ki so zagrešili izdajstvo zoper poklicanost intelektualcev, nedvomno sodi tudi italijanski novinar, pisatelj, dramatik in režiser Curzio Malaparte.

V CD premiera operno-baletne predstave Gospod in hruške

SiGledal Novice, 10. september 2018 ― V Linhartovi dvorani Cankarjevega doma (CD) je bila v soboto, 8. septembra 2018, premiera operno-baletne predstave Gospod in hruške na glasbo Dušana Bavdeka, režijo podpisuje Eva Hribernik. Vsebina glasbene pravljice temelji na istoimenski ljudski pesmi in tudi glasbeno izhaja iz njenega napeva, ki kot rdeča nit povezuje pesmi posameznih likov.
O plemenitem človeku

O plemenitem človeku

KUD Logos, 10. september 2018 ― O PLEMENITEM ČLOVEKU[1] Naš Gospod v evangeliju govori: “Neki plemenit človek je odpotov­al v daljno deželo, da bi si pridobil kraljestvo, in se vrnil” (Lk 19,12). Naš Gospod nas s temi besedami uči, kako plemenito je v svoji naravi ustvarjen človek in kako božansko je to, k čemur more po milosti dospeti, ter vrh tega, […]

1905 – Odkritev Prešernovega spomenika

Zgodovina na dlani, 10. september 2018 10. septembra leta 1905 so v Ljubljani na tedanjem Marijinem trgu odkrili spomenik slovenskemu pesniku in odvetniku Francetu Prešernu. Kip, katerega avtor je akademski kipar Ivan Zajec, je sprva naletel na veliko kritik, predvsem s katoliškega dela družbe in politike. Javnost je najbolj razburjala gola muza nad Prešernovo glavo. Vrhunec … Preberi The post 1905 – Odkritev Prešernovega spomenika appeared first on Zgodovina na dlani.

1905 – Odkritje Prešernovega spomenika

Zgodovina na dlani, 10. september 2018 10. septembra leta 1905 so v Ljubljani na tedanjem Marijinem trgu odkrili spomenik slovenskemu pesniku in odvetniku Francetu Prešernu. Kip, katerega avtor je akademski kipar Ivan Zajec, je sprva naletel na veliko kritik, predvsem s katoliškega dela družbe in politike. Javnost je najbolj razburjala gola muza nad Prešernovo glavo. Vrhunec … Preberi The post 1905 – Odkritje Prešernovega spomenika appeared first on Zgodovina na dlani.
Cerknica 1972/73 – 4. b razred

Cerknica 1972/73 – 4. b razred

Stare slike (Cerknica), 10. september 2018 ― Klasična slika 4. b razreda v šolskem letu 1972/73 pred osnovno šolo. Med njimi je njihova razredničarka Milka Manfreda. Spomin na četrti razred. Kaj nas čaka naslednje leto? Dobili bomo nove sošolce, saj se nam bodo pridružili vozači, ki so sedaj obiskovali šolo v podružnici Begunje. Ampak pri nogometu bomo pa mi ta glavni…  odpihnili […]

Washingtonski muzej prejel veliko donacijo Duchampovih del

Misli, 10. september 2018 ― Muzej Hirshhorn iz Washingtona je minuli teden sporočil, da so v dar prejeli 50 del, vezanih na znamenitega francoskega slikarja in kiparja Marcela Duchampa (1887-1968). Med njimi je 35 umetnikovih del, med preostalimi 15 deli v donaciji pa so portreti, fotografije in dela na papirju, ki jih podpisujejo Duchampovi sodobniki.

Skrivnosti letenja

Kamra.si, 10. september 2018 ― Osrednja knjižnica Celje v ponedeljek, 10. septembra 2018, ob 11. uri vabi na odprtje velike interaktivne razstave za vse generacije SKRIVNOSTI LETENJA! Na Muzejskem trgu vas pričakujejo Mali Harlekin in skupina The Takeover, postavili bomo VR simulator letenja (do 12. septembra), v lapidariju bo pristalo čisto pravo jadralno letalo, nebo nad knjižnico pa bodo preletavali člani Aerokluba Celje.Odprtju sledi tudi voden ogled razstave z demonstracijo uporabe eksponatov.Na odprtje še posebej vabimo vrtčevske in šolske skupine.Bodite z nami, zabavno bo!  Več https://www.knjiznica-celje.si/obvestila/item/skrivnosti-letenja

10. september 1905 - odkrit Zajčev spomenik Francetu Prešernu v Ljubljani

Kamra.si, 10. september 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...10. september 1905 - odkrit Zajčev spomenik Francetu Prešernu v Ljubljani Prešernov spomenik je eden izmed najbolj popularnih ljubljanskih spomenikov. To je zasluga arhitekta Maksa Fabianija[navedi vir], ki si je zamislil podstavek in lokacijo spomenika v izteku Miklošičeve in Čopove ulice. V spomin pesniku Francetu Prešernu je bil spomenik slovesno odkrit 10. septembra 1905. Kip, katerega avtor je akademski kipar Ivan Zajec, je sprva naletel na velik odpor in kritike med likovnimi poznavalci in v cerkvenih krogih, ker je nad pesnikovo glavo razgaljena muza. Vir: https://sl.wikipedia.org/wiki/Prešernov_spomenik,_Ljubljana

10. september 1905 - odkrit Zajčev spomenik Francetu Prešernu v Ljubljani

Kamra.si, 10. september 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...10. september 1905 - odkrit Zajčev spomenik Francetu Prešernu v Ljubljani Prešernov spomenik je eden izmed najbolj popularnih ljubljanskih spomenikov. To je zasluga arhitekta Maksa Fabianija, ki si je zamislil podstavek in lokacijo spomenika v izteku Miklošičeve in Čopove ulice. V spomin pesniku Francetu Prešernu je bil spomenik slovesno odkrit 10. septembra 1905. Kip, katerega avtor je akademski kipar Ivan Zajec, je sprva naletel na velik odpor in kritike med likovnimi poznavalci in v cerkvenih krogih, ker je nad pesnikovo glavo razgaljena muza. Vir: https://sl.wikipedia.org/wiki/Prešernov_spomenik,_Ljubljana
Zato, k jih mi ne poznamo

Zato, k jih mi ne poznamo

Odzven, 10. september 2018 ― Četrti album zasedbe, ki igra »alter šlager«, kot se je nekoč sama označila, v knjižici, priloženi plošči, s simpatično mero samoironije povzame »estradno« in tudi siceršnjo mentaliteto deželice: »Pa kdo za vraga so Nula Kelvina? – Pojma nimam. Še nikol slišou. – Ah, ziher so luzerji. – A ja? Zakaj pa? – Zato k jih mi ne poznamo!«
še novic