Leonardo da Vinci – univerzalni renesančni človek

Leonardo da Vinci – univerzalni renesančni človek

ARS Likovni odmevi, 19. september 2019 ― Najnovejši prevod monografije o slikarju, arhitektu, znanstveniku, vizionarju in izumitelju novih tehnologij obsega prek 300 strani Ne le svet umetnosti temveč tudi svet znanosti in tehnike v mnogih deželah, se skozi množico razstav, simpozijev in knjižnih izdaj spominja letošnje 500-letnice smrti renesančnega „univerzalnega človeka“ Leonarda da Vincija. Na posestvu takratnega francoskega kralja, je v starosti 67 let umrl 2. maja 1519. Največja tukajšna založba je pred dobrim mesecem predstavila prevod monumentalne monografije z naslovom „Leonardo – genij – 500 let“.  Avtor, poznavalec italijanskega renesančnega slikarstva Fabio Scaletti je izvirnik objavil lani, dodali pa so mu tudi besedilo profesorja zgodovine umetnosti renesanse z oxfordske univerze Martina Kempa z naslovom „Lepa princesa“. Scaletti je na svoji spletni strani na začetku tega meseca zabeležil, da so poleg slovenskega doslej izšli še francoski, angleški, španski, ruski, slovaški in češki prevod. Pri nas je prevod delo Irene Trenc-Frelih. V pogovoru, ki ga je pripravil Goran Tenze, bo o renesančnem geniju oziroma o tem, kako ga razume kot akademski kipar in umetnik govoril Jiři Kočica.

Almodovar: Bolečina in slava

Miha Mazzini, 19. september 2019 ― Režiser Pedro Almodóvar je, kar se filmov tiče, nekako tam kot Woody Allen. Snema jih drugega za drugim in vsi so blede sence. Ko pa se pojavi vsaj eden, ki kaže znake življenja, pa če še tako šibke, oboževalci in mediji ponorijo od veselja. Bolečina in slava (Dolor y gloria) je film, ki bi ga ... [>>>>>>>]
Rosie (2018)

Rosie (2018)

Deseta umetnost, 19. september 2019 ― V obdobju množičnega malikovanja izmišljenih superherojev, ki nas navdušujejo s svojimi kičasto izklesanimi telesi, nadnaravnimi močmi in moralno neoporečnimi osebnostmi vedno znova pozabljamo, kdo so “pravi” superheroji oz. tisti “superheroji”, ki jih srečujemo v vsakdanjem življenju. Ne, to niso tisti ljudje, ki nam iz naslovnic prodajajo tisoč in eno zgodbo o hitrem poslovnem uspehu in […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    Terminator 2: Judgment Day (1991)  Delo brez avtorja  The Dark Knight (2008)  Deadpool 2  [Pozor, hud prizor] - Cat on a Hot Tin Roof (1958) Copyright © Deseta umetnost [Rosie (2018)], All Right Reserved. 2019.

Pravljična joga

Medobčinska matična knjižnica Žalec, 19. september 2019 ― V četrtek, 19. septembra 2019, smo v Občinski knjižnici Polzela začeli novo sezono pravljičnih srečanj. Tokrat je bilo naše druženje malo drugačno. Spoznavali smo namreč osnove joge za otroke. Suzana Škrap nas je skozi pravljico »Kako so živali dobile ogenj« naučila nekaterih jogijskih položajev in preprostih dihalnih tehnik. Ob koncu smo zapeli pesmico s kratkim indijskim pozdravom, ob zvokih tibetanske sklede smo malce meditirali ter nato izdelali glavnega junaka pravljice – krokodila.
Roman o krivdi, ki to ni

Roman o krivdi, ki to ni

LUD Literatura, 19. september 2019 ― Mednarodno nagrajevana in široko prevajana sodobna britansko-turška pisateljica, esejistka, politična aktivistka, doktorica družbenih ved in univerzitetna profesorica Elif Shafak - kot Elif Bilgin rojena leta 1971 v Strasbourgu -, v svojih delih prepleta vzhodno in zahodno kulturo, tradicijo in sodobnost, religijo in politiko.

Ptuj: Hudobni volk s pravo ptujsko rock himno

Štajerski tednik, 19. september 2019 ― Ptujskemu jubileju, 1950. obletnici prve pisne omembe Ptuja v antičnih pisnih virih, so se poklonili tudi člani ptujske rock skupine – Hudobni volk. „Ker se tudi sami približujemo visokemu jubileju, saj smo na sceni že od leta 1992, in ker se identificiramo s Ptujem, smo se odločili, da se letos predstavimo s pravo ptujsko rock himno. Poimenovali smo jo Vivat Poetovio. Zanjo smo že junija letos posneli videospot v živo, pripravljamo pa tudi klasični videospot, ki bo prikazal vse lepote Ptuja,“ je v imenu rock skupine Hudobni volk povedal Mihael Tosch.
Klub Kinodvor – ponudba za dijake

Klub Kinodvor – ponudba za dijake

Kinodvor, 19. september 2019 ― Članstvo v Klubu Kinodvor prinaša 12 brezplačnih klubskih projekcij. Dijakom in dijakinjam pa tudi vabilo na odprtje festivala Kinotrip. Preveri klubske ugodnosti in se včlani. Članarina za dijake - 10 evrov.
»New age« ali »old age«: kako živ je gnosticizem?

»New age« ali »old age«: kako živ je gnosticizem?

ARS Ars humana, 19. september 2019 ― Ali novodobna religijska gibanja, ki jih označujemo z izrazom »new age«, koreninijo v gnostičnih sistemih z začetkov krščanstva? Monumentalno delo Ireneja Lyonskega Zoper krivoverstva, ki ima v grškem izvirniku pomenljiv naslov Razkritje in zavrnitev lažnega spoznanja, odpre temeljna vprašanja o razlikovanju med pravo vero (ortodoksija) in krivoverskimi ali heretičnimi nauki: Kaj je gnoza in kdo so gnostiki? V čem se gnosticizem in druga krivoverstva razlikujejo od pravovernega nauka? Kateri so po Ireneju kriteriji, ki zagotavljajo pravo vero? In ali novodobna religijska gibanja, ki jih označujemo z izrazom »new age«, koreninijo v gnostičnih sistemih z začetkov krščanstva, zaradi česar bi jih lahko imenovali tudi »old age«? Naš gost bo jezuit in glavni prevajalec Irenejevega dela Benjamin Bevc. New age in gnosticizem: podobnosti in razlike New age je izrazito kompleksen pojav in po mojem mnenju ga težko primerjamo z antičnim gnosticizmom. Res pa je, da se v strokovni literaturi, ki obravnava new age, pogosto omenja povezava z gnosticizmom in drugimi predhodniki new aga. Vendar sem sam nekoliko skeptičen pri iskanju tesnih vzporednic med obema pojavoma. Po mojem mnenju je več razlik kot podobnosti. Podobnosti sta predvsem dve. Prva zadeva sinkretistični značaj tako new aga kot gnosticizma. Se pravi, new age se navdihuje pri hinduizmu, budizmu, ezoterizmu, pri ekološkem gibanju, pri alternativni medicini, pa tudi pri krščanstvu. Na podoben način je tudi gnosticizem nekakšno sinkretistično gibanje, kar nasploh velja za helenistično obdobje. Strokovnjaki za gnosticizem danes jasno povedo, da obstajajo za gnosticizem trije glavni viri: prvi je platonistična filozofija v nekoliko radikalizirani različici, se pravi, gnosticizem mnogo bolj kot Platon sam poudarja razliko med duhom in telesom, med idejami in materialnostjo. Druga dva vira pa sta krščanstvo in judovstvo. Predvsem znotraj krščanstva je na gnosticizem močno vplivalo vprašanje Božjega trpljenja, vprašanje
Priznanje celjske zvezde … (2019)

Priznanje celjske zvezde … (2019)

Zgodovinski arhiv Celje (ZAC), 19. september 2019 ― Zavod Celeia Celje v imenu kolegija direktorjev javnih kulturnih zavodov v Mestni občini Celje, Zveze kulturnih društev in Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti, OI Celje tudi v letu 2019 objavlja razpis za podelitev nagrad »Priznanje celjske zvezde za dosežke na področju kulture«. Razpisna dokumentacija je dostopna na spletni povezavi Mestne občine Celje, v časopisu […]
Sedem dni

Sedem dni

ARS Svet kulture, 19. september 2019 ― Žiga Divjak in Katarina Morano s krstno uprizoritvijo na velikem odru Mestnega gledališča ljubljanskega Tretji dan Slovenskega filmskega festivala v Portorožu sta v glavnem tekmovalnem programu celovečernih filmov na vrsti Oroslan Matjaža Ivanišina in Zgodbe iz kostanjevih gozdov Gregorja Božiča. Spregovorili bomo tudi o začetku nove sezone Slovenskega narodnega gledališča Nova Gorica, natančneje o uprizoritvi dela Ödona von Horvata Zgodbe iz Dunajskega gozda v režiji Primoža Ekarta. Tu je še premiera avtorske predstave Sedem dni režiserja Žiga Divjaka in dramaturginje Katarine Morano na velikem odru Mestnega gledališča ljubljanskega, pa premiera predstave Ostržek v Lutkovnem gledališču Maribor. Prav tako v Mariboru se začne festival plesno-performativnih predstav Performa – Platforma in še kaj se bo našlo v oddaji Svet kulture.

Servis: Vpis NVO v Register dejanskih lastnikov (RDL)

Asociacija, 19. september 2019 ― Nevladne organizacije so zakonsko obvezne, da se poleg  vpisa v Poslovni register Slovenije, vpišejo tudi v Register dejanskih lastnikov (RDL). Agencija Republike Slovenije za javnopravne evidence in storitve (AJPES) opozarja, da nadzorni organi že izvajajo nadzor nad izvajanjem določb in kršiteljem izrekajo globe, ki jih določa Zakon o preprečevanju pranja denarja in financiranja terorizma v … Preberi več o Servis: Vpis NVO v Register dejanskih lastnikov (RDL)
Ob 80-letnici Dušana Jovanovića

Ob 80-letnici Dušana Jovanovića

SLOGI, 19. september 2019 ― Dušan Jovanović, režiser in dramatik z zavidljivim ustvarjalnim opusom, 1. oktobra 2019 praznuje svojo 80-letnico. Ob jubileju se mu v Slovenskem gledališkem inštitutu poklanjamo z e-razstavo Dušan Jovanović, maestro sodobnega gledališkega jezika, sodelovali pa smo tudi pri pripravi oddaje Dušan Jovanović – osemdesetletnik, na sporedu v torek, 1. oktobra 2019 ob 14.05 na 3. programu […] The post Ob 80-letnici Dušana Jovanovića appeared first on SLOGI.
22. festival slovenskega filma

22. festival slovenskega filma

ARS Gremo v kino, 19. september 2019 ― Vabimo vas v družbo slovenskih ustvarjalcev filma. Tokrat se posvečamo 22. Festivalu Slovenskega filma. Odprl ga je film Metoda Pevca Jaz sem Frenk, sklenil pa se bo v nedeljo s sklepno slovesnostjo in podelitvijo nagrad. Ogledati si jo bo mogoče v neposrednem prenosu na 1. programu Televizije Slovenija.

Poročilo: Starševstvo samozaposlenih v kulturi

Asociacija, 19. september 2019 ― DOKUDOC je Mednarodni festival dokumentarnega filma, ki se vsako leto odvije v Mariboru. Organizatorji so že osmič zapovrstjo izpeljali bogat program posvečen dokumentarnemu filmskemu žanru, ob tem pa so se odvijali tudi pogovori in drug spremljevalni program. Festivala se je udeležilo tudi društvo Asociacija v sklopu dogodka DOKU pogovori Starševstvo in film, ki ga je … Preberi več o Poročilo: Starševstvo samozaposlenih v kulturi

Bolj človeški

Kriterij.si, 19. september 2019 ― Bolj človeški festival Mladi levi 2019 Urednik Thu, 09/19/2019 - 11:50 Bolj človeški V atriju Stare elektrarne se drenja nekaj ducatov obiskovalcev. Večini s hlačnic, z ramen ali s konic dežnikov kapljajo debele kaplje poletnega dežja. Snidenja, razhajanja, stiski rok, smeh, besede, objemi … Nad vsem tem visi pričakovanje dogodka. Ko se občinstvo posede, spregovori vodja festivala Nevenka Koprivšek in nas spomni, da je privilegij sedeti v dvorani in gledati predstave, in da jasno vedeti, da festival ni namenjen le pasivnemu opazovanju del umetnikov, da ta ustvarja svoboden prostor oziroma prostor svobode, v katerem postane človek del začasne skupnosti. »Svet je poln protislovij,« pravi in pogleda na drugo stran zrcala. Uničenje hektarjev gozda v Braziliji, tisočera trupla beguncev v Sredozemskem morju. Festival ustvarja začasno (čutečo) skupnost in naloga te je, da odzvanja in se na koncu na svet tudi odzove. Kot na zidu Stare elektrarne po novem kričeče odzvanja zvočni zapis: svoboda umetnice Urše Vidic. *** MACBETTU Macbettu. Predstava, ki je odprla 22. festival Mladi levi, je v svoji pojavnosti in izrazu očitno izstopala. Dramska matrica je presenetila in občinstvo se do nje nekako ni moglo soglasno opredeliti. Odrska domiselnost in originalna izpeljava lika Macbetha sta Macbetha postavila na pusto planjavo krikov, vreščečih spak in bučanja vetra. Vse se je začelo z glasnim udrihanju po železnih vratih, kot da bi nekaj želelo vstopiti, nekaj zunaj predstave. Predstava je v svojem izrazu polna paradoksov. Občinstva ne boža, niti ga v celoti ne ozavesti – ignorira ga in ga v intervalih napada. Pred nami je vzpostavljala svoje mehanizme, jih postopoma razkrivala in rušila ter s tem pred nami razkrivala matrico Macbetha samega. V svet znakov in simbolov se je spuščala neobremenjeno, pred nami. In tako je ustvarila odrski poligon, skozi katerega so se telesa igralcev suvereno sukala. Na koncu tega nas je čakala podoba Macbetha, sedečega na stolu z lu
Društvo slovenskih režiserjev na Festivalu slovenskega filma

Društvo slovenskih režiserjev na Festivalu slovenskega filma

Društvo slovenskih režiserjev, 19. september 2019 ― Društvo slovenskih režiserjev ta vikend v Portorožu organizira dva dogodka,  TRI LETA SCENARNICE in PODELITEV NAGRADE kosobrin za dragocene filmske sodelavce neavtorskih poklicev. SCENARNICA  V soboto, 21. septembra, ob 11.30 v Zeleni dvorani Avditorija Portorož Predstavitev dosežkov treh scenarističnih delavnic Scenarnica, ki jih pripravljamo v sodelovanju s Slovenskim filmskim centrom, ter razglasitev imen udeležencev Scenarnice 2019. Vabilo […]
Tomaž Gorkič za STA: V pisani besedi naj bi bil vampir prvič zabeležen v Slavi vojvodine Kranjske

Tomaž Gorkič za STA: V pisani besedi naj bi bil vampir prvič zabeležen v Slavi vojvodine Kranjske

Misli, 19. september 2019 ― Zapuščen grad, ki se zdi prevarantoma dobra priložnost za zaslužek, je prizorišče nove grozljivke Tomaža Gorkiča Prekletstvo Valburge. A pri poigravanju z legendami velja biti pozoren. Kot pove Gorkič, naj bi bil vampir prvič na svetu zabeležen v Valvasorjevi Slavi vojvodine Kranjske, kar je dobro izhodišče za pristen slovenski slasher.

Rastem s knjigo

Knjižnica Postojna, 19. september 2019 ― Prihodnji teden se od 24. septembra naprej tudi naša knjižnica pridružuje nacionalnemu projektu RASTEM S KNJIGO, ki spodbuja bralno kuturo mladih. Na predavanjih bomo v tem šolskem letu z veseljem spet gostili osnovnošolce in srednješolce.

Srečko Kosovel: Vsem naj bom neznan

Koridor, 19. september 2019 ― Nova izdaja Kosovelovih tekstov ponuja vpogled v avtorjeve doslej še neobjavljene zapise – od dramskih osnutkov, proznih fragmentov pa vse do humornih vložkov. In čeprav imamo gradiva o Srečku Kosovelu sedaj še več, ostaja na nek način še vedno neznan. The post Srečko Kosovel: Vsem naj bom neznan appeared first on Koridor – križišča umetnosti.
Nacionalni projekt rastem s knjigo v šolskem letu 2019/2020 že štirinajstič v osnovnih šolah in desetič v srednjih šolah

Nacionalni projekt rastem s knjigo v šolskem letu 2019/2020 že štirinajstič v osnovnih šolah in desetič v srednjih šolah

Javna agencija za knjigo, 19. september 2019 ― Rastem s knjigo - obisk knjižnice in brezplačna knjiga za sedmošolce in dijake prvih letnikov Rastem s knjigo je projekt namenjen spodbujanju branja in obiskovanja knjižnic, ki ga v sodelovanju s splošnimi knjižnicami, slovenskimi osnovnimi in srednjimi šolami, z osnovnimi šolami s prilagojenim programom, zavodi za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami ter z osnovnimi in srednjimi šolami v zamejstvu vodi Javna agencija z knjigo RS. Strokovna komisija Javne agencije za knjigo vsako leto izbere dve mladinski leposlovni ali poljudnoznanstveni deli slovenskih avtorjev, ki so namenjeni sedmošolcem in dijakom prvih letnikov srednjih šol. Renata Zamida, direktorica Javne agencije za knjigo poudarja: “Za otroke je ključno, da imajo svojo domačo knjižnico, in projekt Rastem s knjigo jim podarja prav to – knjigo za njihovo osebno knjižno polico. Otroci, ki odraščajo brez lastnih knjig in pozitivnih impulzov okoli branja so že v izhodišču v slabšem položaju kar se tiče njihovih kompetenc v odrasli dobi. Živimo v svetu, kjer so pomembne različne vrste pismenosti, na čelu z digitalno, medijsko in funkcionalno, osnova za vse pa je bralna pismenost in bralna kultura.”     Na knjižno polico mladostnikov Elvis Škorc, genialni štor (Janja Vidmar) in V napačni zgodbi (Cvetka Sokolov) Strokovna komisija je v letošnjem letu za osnovnošolce izbrala knjigo pisateljice Janje Vidmar, Elvis Škorc, genialni štor. Knjiga je izšla pri založbi MIŠ  in je bila v okviru projekta Rastem s knjigo ponatisnjena v 22.600 izvodov. Za srednješolce je bila izbrana knjiga pisateljice Cvetke Sokolov, V napačni zgodbi. Knjiga je bila prav tako izdana pri založbi MIŠ in bila ponatisnjena v  19.700 izvodih. Knjige pa ne bodo brali samo učenci in dijaki v Sloveniji.  Tudi letos jih bodo dobili učenci šol v zamejstvu (Avstrija, Madžarska, Italija). JAK prav tako sodeluje z učitelji, ki poučujejo slovenščino na t. i. sobotnih šolah (Severna in Južna Amerika, Avstralija

Privoščite si svobodo

Festival Maribor, 19. september 2019 ― V Slovarju slovenskega knjižnega jezika je svoboda opisana kot »stanje, ko komu kdo s silo, prisilo ne omejuje gibanja«. Tak opis tudi pri zasedbi No Borders Orchestra še kako zadene bistvo; obenem pa, kakor je nasploh običajno za umetnost, sega še dlje in globlje. Res je, da orkester, ki ga sestavljajo člani iz republik nekdanje […]
Z gibalno predstavo Golem se začenja Performa & Platforma

Z gibalno predstavo Golem se začenja Performa & Platforma

Misli, 19. september 2019 ― Z gibalno predstavo Golem bolgarske umetnice Anne Dankove se danes v Mariboru pričenja festival Performa & Platforma. Ponovno sta namreč združila moči festival sodobnih performativnih praks Performa in Platforma sodobnega plesa. Letos postavljata v središče oralnost in z njo okus ter vabita gledalce, da se pridružijo ob okušanju umetnosti.

Z IGRO DO DEDIŠČINE 2019

Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož, 19. september 2019 ― Slovenski muzeji in galerije že dolgo nismo več dolgočasne, zaprašene ustanove. Obiskovalcem ponujamo številne zanimive programe, delavnice, ustvarjalnice, razstave in doživetja, namenjene otrokom in družinam. Da bi jih bolje spoznali, smo v sklopu akcije Z IGRO DO DEDIŠČINE, ki poteka v Tednu otroka, za vas pripravili številne brezplačne programe in prireditve. Izkoristite to izjemno priložnost […]

V Gradcu začetek festivala Štajerska jesen

Misli, 19. september 2019 ― V avstrijskem Gradcu se danes začenja festival Štajerska jesen (steirischer herbst). Letošnja izdaja, ki bo potekala pod naslovom Grand Hotel Brezno (Grand Hotel Abgrund), se bo ozrla na hedonizem in kulturo uživanja v nemirnih časih. Z video instalacijo Darilo - 1. dejanje sodeluje tudi slovenska umetnica Jasmina Cibic.
Forum slovanskih kultur s konferenco Evropske muzejske akademije

Forum slovanskih kultur s konferenco Evropske muzejske akademije

Misli, 19. september 2019 ― Forum slovanskih kultur bo od danes do sobote gostil mednarodno konferenco Evropske muzejske akademije z več kot 70 udeleženci iz 27 držav. Na konferenci, na kateri bodo praznovali tudi desetletnico sodelovanja z Evropsko muzejsko akademijo, bodo med drugim podelili mednarodne nagrade, kot so Luigi Michelletti, DASA in heritage in motion.
Čas, prostor in glasba

Čas, prostor in glasba

ARS Čas, prostor in glasba, 19. september 2019 ― Glasba je umetnost, ki deluje v določenem času. Da jo prav razumemo, potrebuje svoj prostor. Prostor je za poslušanje glasbe pomemben, čas je ne obhoden. Glasba je umetnost, ki deluje v določenem času. Da jo prav razumemo, potrebuje svoj prostor. Prostor je za poslušanje glasbe pomemben, čas je ne obhoden.
še novic