26. novembra 1864 se je v Kobaridu rodil Andrej Gabršček, slovenski publicist, založnik, urednik, politik in časnikar.

Kamra.si, 26. november 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...26. novembra 1864 se je v Kobaridu rodil Andrej Gabršček, slovenski publicist, založnik, urednik, politik in časnikar. Umrl je 23. junija 1938 v Ljubljani.    Andrej Gabršček se je rodil očetu Jožefu in materi Jožefi. Najprej se je šolal v Kobaridu, potem pa nadaljeval v Kopru na učiteljišču. Poklicno pot je začel kot učitelj v domačih krajih. Leta 1889 se je poročil z Rozino; istega leta  se je preselil v Gorico, kjer je na povabilo dr. Antona Gregorčiča začel urejevati list Soča. Z dvema prekinitvama ga je vodil do leta 1915. Bil je politično aktiven, ukvarjal se je z novinarstvom, prevajanjem, založništvom in ustanovil je Goriško tiskarno. Pred prvo svetovno vojno je bil nekaj mesecev interniran v Gorici in drugje, kasneje pa  konfiniran na Dunaju, kjer potem živel še do leta 1933 in med drugim deloval kot dopisnik in sodeloval pri reševanju begunskih vprašanj. Potem je živel v Ljubljani.

Glasba za lepši in boljši svet

Naši zbori, 26. november 2018 ―   Med 12. in 18. novembrom je v Ljubljani gostoval priznani dirigent James Wood – vsestranski glasbenik, skladatelj, muzikolog in… The post Glasba za lepši in boljši svet appeared first on Naši zbori.
Noč evropskega filma

Noč evropskega filma

Kinodvor, 26. november 2018 ― V sredo, 5. decembra bo v Kinodvoru potekala prva Noč evropskega filma. Ob 19. uri bo v okviru festivala Animateka na ogled film Samouni Road. Vstop je prost!

V SMG o ženskem vidiku vojne ter odnosu med spominom in zgodovino

SiGledal Novice, 26. november 2018 ― V Slovenskem mladinskem gledališču (SMG) bodo v četrtek, 29. novembra, premierno uprizorili drugi del projekta Narodna sprava, naslovljen Krajine svobode. V tujini živeči srbski umetnici in teoretičarki Marta Popivoda in Ana Vujanović sta prek dokumentarnega gradiva in intervjujev s partizankami izpostavili ženski vidik vojne ter odnos med spominom in zgodovino.
Seven (1995)

Seven (1995)

Deseta umetnost, 26. november 2018 ― Šele drugi dolgometražni film Davida Finchera (prvi leta 1992 – Osmi potnik 3), ki je v fazi načrtovanja zvenel kot pust triler o serijskem morilcu, a se je na koncu izkazal za globoko provokativen psihološki misterij, ki gledalca ujame nepripravljenega in že po polovici filma navrže prvi vsebinski zasuk. Ta je tako prepričljiv, da so igralca […] Tags:   Del.icio.us Facebook TweetThis Digg StumbleUpon Comments:  0 (Zero), Be the first to leave a reply! You might be interested in this:    [Pozor, hud prizor] - A Few Good Men (1992)  Vsi vedo  John Carpenter’s The Thing (1982)  Hrestač in štiri kraljestva  The First Purge (2018) Copyright © Deseta umetnost [Seven (1995)], All Right Reserved. 2018.
Boris Pahor in Najini pogovori

Boris Pahor in Najini pogovori

ARS Svet kulture, 26. november 2018 ― Boris Pahor se ob obisku Ljubljane ni izognil obsodbi shoda neofašistov v Trstu v začetku meseca. Dejal je, da shoda Italija ne bi smela dopustiti. V naslednjih minutah bomo govorili o knjigi intervjujev Darke Zvonar Predan z Borisom Pahorjem, ki je nastajala več let. Predstavili bomo tudi tudi monografijo o vlogi filma pri dokumentiranju in predstavljanju nesnovne kulturne dediščine ter razstavo slik Franca Mesariča v Murski Soboti.

Erasmus+ internship offers

Fakulteta za dizajn, 26. november 2018 ― Private language school KONTAKT CJO from Poland, who has been successfully hosting Erasmus+ interns from different countries has a placement offer for those interested in taking the internship in Poland. They are offering 2 places: one for becoming English/German/Spanish language & cultural assistants and the other for Digital marketing/Graphics design/Photography assistant: We believe that teaching […]

Javno pismo: časa za odlašanje ni več

Asociacija, 26. november 2018 ― Pred parlamentarnimi volitvami smo se kulturnice in kulturniki zbrali v kampanji Čas je za kulturo in umetnost in izpostavili nujne reforme kulture, ki se morajo zgoditi v mandatu prihodnje vlade. Dejavni smo bili tudi v času nastanka koalicije, ko smo izborili nekatere pozitivne opredelitve v koalicijski pogodbi. V koalicijski pogodbi je med drugim navedeno, da … Preberi več o Javno pismo: časa za odlašanje ni več
France Vodnik: Nekaj o “Beraču z belo krizantemo v gumbnici”

France Vodnik: Nekaj o “Beraču z belo krizantemo v gumbnici”

ARS Esej na radiu, 26. november 2018 ― V oddaji Esej na radiu boste slišali esej z naslovom Nekaj o “Beraču z belo krizantemo v gumbnici” slovenskega pesnika, kritika, esejista in prevajalca Franceta […] V oddaji Esej na radiu boste slišali esej z naslovom Nekaj o “Beraču z belo krizantemo v gumbnici” slovenskega pesnika, kritika, esejista in prevajalca Franceta Vodnika. Bogatijo ga odlomki iz Ciacone za violo in klavir Slavka Osterca v izvedbi pianista Acija Bertonclja in violista Mileta Kosija. Bralca sta Bernard Stramič in Lidija Hartman, glasbeno opremo je izbral Mihael Kozjek, urednik oddaje je Andrej Rot.
Marjanca Jemec – Božič

Marjanca Jemec – Božič

ARS Naši umetniki pred mikrofonom, 26. november 2018 ― Objavljamo arhivsko oddajo, v kateri je leta 1983 o svojem ustvarjanju razmišljala ilustratorka Marjanca Jemec – Božič, ki je nedavno dopolnila 90 let Objavili bomo arhivsko oddajo, v kateri je leta 1983 o svojem ustvarjanju razmišljala ilustratorka Marjanca Jemec – Božič, ki je nedavno dopolnila 90 let. V oddaji je med drugim govorila o svojih slikarskih začetkih in o tem, kaj jo je zavezalo ilustraciji. Mnoge njene podobe, med njimi Pavčkov Juri Muri v Afriki, Ribičičeva Nana, mala opica, Suhodolčanov Piko dinozaver in Melje, melje mlinček Anje Štefan, veljajo za klasiko slovenske knjižne ilustracije.
Maja Miloševič Oder za gluhe / Vlado Pivec: Krajšnice / Giulio Angioni: Toledski plameni / Uroš Zupan: Ene in drugi

Maja Miloševič Oder za gluhe / Vlado Pivec: Krajšnice / Giulio Angioni: Toledski plameni / Uroš Zupan: Ene in drugi

ARS S knjižnega trga, 26. november 2018 ― V oddaji S knjižnega trga nas čakajo pesniška zbirka Maje Miloševič Oder za gluhe, zbirka kratke proze Vlada Pivca Krajšnice, roman Giulia Angionija Toledski plameni […] V oddaji S knjižnega trga nas čakajo pesniška zbirka Maje Miloševič Oder za gluhe, zbirka kratke proze Vlada Pivca Krajšnice, roman Giulia Angionija Toledski plameni in esej Uroša Zupana Ene in drugi. Recenzije so napisali Diana Pungeršič, Andrej Lutman, Klemen Kordež in Tonja Jelen.

Ta veseli dan kulture v ptujskem muzeju

Kamra.si, 26. november 2018 ― Pokrajinski muzej Ptuj - Ormož tudi letos na Ta veseli dan kulture na široko odpira svoja vrata. Za individualne obiskovalce je na ta dan vstop v zbirke muzeja brezplačen. V ponedeljek, 3. decembra 2018, so tako brezplačno na ogled muzejske zbirke v Ptujskem gradu, v gradu in Grajski pristavi Ormož ter v gradu Velika Nedelja. Vabijo tudi na ostale prireditve, ki se bodo odvile v muzejskih prostorih v Ormožu:- 9.00, grad Ormož: Med Dravo in Muro, odprtje dopolnjene arheološke razstave,- 17.00, Grajska pristava Ormož: predstavitev Zgodovisnkih zapisov XV,- 18.00, Grajska pristava Ormož: Večnosti zapisana trta, fotografije Cirila Ambroža in predavanje Staneta Kocutarja. Program so pripravili v sodelovanju z Zgodovinskim društvom Ormož in Hortiturističnim društvom Ormož.
Podlipa

Podlipa

ARS Za en bokal muzike, 26. november 2018 ― V oddaji Za en bokal muzike bomo tokrat slišali pevce in godce iz Podlipe pri Vrhniki na posnetkih iz leta 1984. V oddaji Za en bokal muzike bomo tokrat slišali pevce in godce iz Podlipe pri Vrhniki na posnetkih iz leta 1984.
Potovanje z glasbo – Taksi

Potovanje z glasbo – Taksi

ARS Čas, prostor in glasba, 26. november 2018 ― Ustavili se bomo na postaji podzemeljske železnice, poklepetali bomo v taksiju, glasba nam bo krajšala čas visoko nad oblaki. V oddaji »Čas, prostor in glasba« bomo potovali z glasbo. Ustavili se bomo na postaji podzemeljske železnice, poklepetali bomo v taksiju, glasba nam bo krajšala čas visoko nad oblaki. Témo in variacije iz Mozartove Sonate št. 11 v A-duru bo zaigrala slovita pianistka Mitsuko Uchida, Capriccio per Siegfried Palm Krzysztofa Pendereckega bo zaigral naš  violončelist Miloš Mlejnik, Donizettijev Godalni kvartet v A-duru bodo poustvarili člani godalnega kvarteta Martfeld, Varšavski koncert Richarda Addinsella bo zaigral pianist Misha Dichter, londonskemu orkestru Philharmonija bo dirigiral Neville Marriner. Oddajo »Čas, prostor in glasba« je posnel Stane Košmerlj, stalni bralec je Ivan Lotrič, oddajo je pripravil Pavel Mihelčič.
Stoletje Hlapcev, 2.del

Stoletje Hlapcev, 2.del

ARS Oder, 26. november 2018 ― Janez Pipan je v stoletju Hlapcev, kolikor mineva od njihove praizvedbe, zadnji interpret, ki je to Cankarjevo delo postavil na slovenski poklicni oder Janez Pipan je v stoletju Hlapcev, kolikor mineva od njihove praizvedbe, zadnji interpret, ki je to Cankarjevo delo postavil na slovenski poklicni  oder. V sezoni 2017/2018 je Hlapce režiral v ljubljanski Drami, z Markom Mandićem v vlogi Jermana in mu ob bok postavil Jerneja Šugmana kot Župnika. Po Šugmanovi tragični smrti je v vlogo Župnika zasedel Klemna Slakonjo. Nedavna režija Hlapcev je bila povod, da je Janez Pipan kot gost sodeloval na simpoziju Stoletje Hlapcev, ki je pred kratkim potekal v Slovenskem gledališkem inštitutu. Z njim se je pogovarjala teatrologinja Ana Perne. Vabimo vas k poslušanju posnetka, ki smo ga naredili na simpoziju Stoletje Hlapcev!
Stefan Zweig: Knjiga kot vrata v svet

Stefan Zweig: Knjiga kot vrata v svet

ARS Esej na radiu, 26. november 2018 ― Besedilo je bilo objavljeno v slovenščini leta 1937 v reviji Modra ptica Avstrijski pisatelj Stefan Zweig je veliko potoval in bral. Rodil se je na Dunaju leta 1881 in umrl v Riu de Janeiru leta 1942. V oddaji boste slišali njegov esej Knjiga kot vrata v svet. Besedilo je bilo objavljeno v slovenščini leta 1937 v reviji Modra ptica. Prevedla ga je M. Pres, bereta ga pa Eva Longyka Marušič in Bernard Stramič. Glasbeni vložki so odlomki iz Blumine za orkester Gustava Mahlerja v izvedbi Bamberških simfonikov. Dirigent: Karl Anton Rickenbacher. Oblikovalec zvoka je bil Vojko Frelih. Urednika oddaje sta Mihael Kozjek in Andrej Rot.
Umrl režiser Zadnjega tanga v Parizu Bernardo Bertolucci

Umrl režiser Zadnjega tanga v Parizu Bernardo Bertolucci

Misli, 26. november 2018 ― V starosti 77 let je umrl italijanski filmski režiser Bernardo Bertolucci, poročajo tuje tiskovne agencije. Kariero je začel kot asistent še enega filmskega velikana Piera Paola Pasolinija, s svojimi filmi pa se je uveljavil v 60. in 70. letih. Veliko pozornost je vzbudil s filmom Zadnji tango v Parizu, ki je z erotičnimi prizori razburil javnost.
Založniki otroške literature z vsega sveta odkrivali slovensko otroško literaturo in ilustracijo

Založniki otroške literature z vsega sveta odkrivali slovensko otroško literaturo in ilustracijo

Javna agencija za knjigo, 26. november 2018 ― Konec novembra je JAK organizirala tridnevno specializirano študijsko potovanje za tuje založnike otroške in mladinske literature. 15 udeležencev iz desetih držav, povečini urednikov uglednih založb, kakršne so britanska založba Walker, nemška Moritz Verlag in francoski Actes Sud Junior, je Slovenijo obiskalo v času Slovenskega knjižnega sejma.

Še en uspešno izveden celovečerni koncert Godbe Tuhinjska dolina

Kamnik.info, 26. november 2018 ― V soboto, 24. 11. 2018, smo v telovadnici OŠ Šmartno v Tuhinju prisluhnili Godbi Tuhinjske doline. Drugi celovečerni koncert, ki so ga godbeniki izvedli pod vodstvom dirigenta Miha Kosca, nas je tokrat popeljal skozi različne žanre, od slovenske ljudske glasbe, klasike, jazza, popa do filmske glasbe. Prisluhnili smo avtorski skladbi Primoža Kosca z naslovom Trije ... The post Še en uspešno izveden celovečerni koncert Godbe Tuhinjska dolina appeared first on Kamnik Info.

Svet vmes: Serija II: Črke – Dijaška soba »Abeceda«

OUTSIDER, 26. november 2018 ― Arhitekturna pisarna Svet vmes s projektom dijaške sobe nadaljuje zaporedje posegov v Gimnazijo Kranj, ki se je začela s Serijo I: Številke 1810 v avli šole. Neformalno, družabno življenje v šoli je bilo generacijo za generacijo omejeno na šolske hodnike, toalete, zapuščene kote šolskih igrišč ter večinoma ločeno od formalnega prostora učilnice, nad katerim je…
Elza Kastl Obereigner

Elza Kastl Obereigner

ARS Likovni odmevi, 26. november 2018 ― Prva kiparka v Ljubljani Razstava Elze Kastl Obereigner (1884-1973) predstavlja doslej spregledano in pozabljeno kiparko. S svojimi plastikami je stopila pred ljubljansko javnost leta 1902. Njen mladostni kiparski opus je v Mestnem muzeju Ljubljana na ogled prvič po več kot 100 letih. S kiparstvom se je ukvarjala v mladosti, pozneje pa s slikarstvom. Znana je bila po svojih portretih, v Ljubljani je slovela kot poslednja miniaturistka. Za pripravo razstave so raziskali zaprašeno podstrešje hiše, v kateri je živela in odkrili ohranjen opus malih plastik. Po skrbnem konservatorsko-restavratorskem delu so umetničine portretne buste, skupaj z nekaterimi umetničinimi osebnimi predmeti, znova zaživele. Ob razstavi je izšel tudi katalog. V današnji oddaji Likovni odmevi se bo Maja Žel – Nolda pogovarjala s kustosinjo razstave Barbaro Savenc in umetničino vnukinjo Angeliko Hribar.

MARIJA MOJCA PUNGERČAR – TRI BOTANIČNE ZGODBE

KUD Trivia, 26. november 2018 ― Samostojna razstava, Ustvarjalni center Švicarija v Tivoliju v Ljubljani, atelje N1. 20. 12. 2018 – 18. 4. 2019 Vabljeni na odprtje razstave Marije Mojce Pungerčar, ki bo v četrtek, 20. 12. 2018, ob 18.00!  Z novo samostojno razstavo pa Marija Mojca Pungerčar praznuje tudi 35-letnico svojega umetniškega delovanja. Kot umetnica se je prvič predstavila 5. […]

Mokronog med prvo vojno

Kamra.si, 26. november 2018 ― Knjižnica Pavla Golie Trebnje in Občina Mokronog-Trebelno vas v sodelovanju s Slovenskim filmskim arhivom pri Arhivu Republike Slovenije ob 100-letnici konca prve svetovne vojne vabita na predstavitev dokumentarnega filma Sarabanda za 17. regiment, 1976 (Viba film Ljubljana; scenarist Živojin Šulović; režiser Jože Pogačnik; direktor fotografije Ubald Trnkoczy) in predavanje Marjete Bregar, kustosinje Dolenjskega muzeja Novo mesto, Mokronog med prvo vojno. V četrtek, 29. novembra 2018, ob 18. uri v Krajevni knjižnici Mokronog. Dokumentarni film je bil novembra 1975 posnet v Mokronogu in okolici. V njem nastopajo domačini, nekdanji avstro-ogrski vojaki, ki pripovedujejo o svojih doživetjih z bojišč prve svetovne vojne. Dogodek bomo fotografirali, fotografije pa uporabili v namen obveščanja in promocije knjižnice.
Hribar in Kreft o vračanju Marxa

Hribar in Kreft o vračanju Marxa

ARS Arsov forum, 26. november 2018 ― Kako vidita današnji čas, ko se zanimanje za Marxa v javnem diskurzu in v politiki povečuje? Kako 200 let po rojstvu Karla Marxa beremo in dojemamo njegovo teorijo? Akademik red. prof. dr. Tine Hribar in red. prof. dr. Lev Kreft sta delovala v času pred demokratičnimi spremembami v Sloveniji, ko je bil Marx osrednji filozof naše družbe, in po osamosvojitvi, ko Marx ni bil zaželen. Kako vidita današnji čas, ko se zanimanje za Marxa v javnem diskurzu in v politiki povečuje?

Poklon Ptuju in fotografiji

Štajerski tednik, 26. november 2018 ― Letošnje leto je tudi leto mojstra fotografije Stojana Kerblerja, ki velja za eno osrednjih osebnosti na področju fotografije na Slovenskem v zadnjih 50 letih. Po razstavi v Miheličevi galeriji na Ptuju se mu je s pregledno razstavo njegovih del poklonila tudi Slovenija, z razstavo v Moderni galeriji v Ljubljani.

Razstava Vurberk

Kamra.si, 26. november 2018 ― Zgodovinski ahiv na Ptuju vas v ponedeljek, 3. decembra 2018, ob 17. uri vabi na otvoritev razstave Vurberk - nemirna zgodovina gradu in gospostva, od nastanka do bomb(astič)nega uničenja. Razstava, posvečena 780. letnici najstarejše omembe Vurberka, ponuja vsebinsko poglobljen in zanimiv ter slikovno bogat vpogled v izjemno pestro zgodovino gospostva in gradu, ki je danes, žal, le še bleda senca nekdanje arhitekturne lepote, veličine in pomembnosti.

1942 – I. zasedanje AVNOJ-a

Zgodovina na dlani, 26. november 2018 26. novembra leta 1942 se je v bosanskem mestu Bihać začelo I. zasedanje Protifašističnega sveta narodne osvoboditve Jugoslavije – AVNOJ-a (Antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Jugoslavije), to je vrhovnega političnega in predstavniškega organa nastajajoče Jugoslavije. Do sprejema prve ustave se je AVNOJ sestal še dvakrat. Drugo in najpomembnejše zasedanje je bilo… Preberi The post 1942 – I. zasedanje AVNOJ-a appeared first on Zgodovina na dlani.

26. novembra 1929 se je v Begunjah na Gorenjskem rodil Slavko Avsenik, slovenski glasbenik in skladatelj

Kamra.si, 26. november 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...26. novembra 1929 se je v Begunjah na Gorenjskem rodil Slavko Avsenik, slovenski glasbenik in skladatelj. Umrl je 2. julija 2015 v Ljubljani.  Prvi začetki Avsenikove glasbe segajo v leto 1953, ko je Slavko Avsenik v Ljubljani ustanovil svoj trio, ki je v letu 1955 prerasel najprej v Gorenjski kvartet, kmalu nato pa v Kvintet bratov Avsenik. Tako sta z bratom Vilkom postavila temelje povsem novi, izvirni obliki narodne glasbe, ki je do tedaj še ni bilo.Pomembna prelomnica pri razvoju ansambla je bila, ko je urednik bavarskega radia, Fred Rauch, dobil posnetke ansambla od tedanjega urednika glasbene oddaje Slovenska ura Helmuta Hartmana. Skupaj sta poimenovala ansambel z vzdevkom Oberkrainer. Posnetki, predvajani v oddaji Po željah, so imeli velik uspeh, kateremu so sledila številna povabila tujih menedžerjev in podpis desetletne pogodbe za snemanje plošč s podjetjem Telefunken.
Cerknica 1968/69 – 6. a razred

Cerknica 1968/69 – 6. a razred

Stare slike (Cerknica), 26. november 2018 ― V šolskem letu 1968/69 se je 6.a razred postavil pred fotografa s svojo razredničarko Vero Kravanja. Zanimiv razred. V razredu je imela razredničarka tudi svojega sina. Verenka se spominja svoje razredničarke kot najbolj pravično učiteljico. Svojega sina ni nikoli sama spraševala. Vedno so mu morali sošolci postavljati vprašanja in stalno jih je sekirala, da postavljajo […]

26. novembra 1800 se je na Slomu v Unišah pri Ponikvi blizu Grobelnega rodil Anton Martin Slomšek, slovenski škof, pisatelj, pesnik, pedagog in blaženi

Kamra.si, 26. november 2018 ― Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...26. novembra 1800 se je na Slomu v Unišah pri Ponikvi blizu Grobelnega rodil  Anton Martin Slomšek, rojen kot Anton Slomšek, slovenski škof, pisatelj, pesnik, pedagog in blaženi. Umrl je 24. septembra 1862 v Mariboru.  Po osnovnem pouku na Ponikvi je obiskoval v Celju 3. razrede glavne šole 1814 in 1814/19 gimnazijo, filozofki zimski tečaj 1819/20 v Ljubljani, letni 1820 v Senju in 1820/21 v Celovcu, kjer je končal tudi bogoslovje (posvečen 8. septembra 1824). Služboval je kot kaplan od septembra 1825 do aprila 1827 na Bizeljskem (Sv. Lovrenc v Krajini) in do oktobra 1829 v Novi cerkvi, kot spiritual do oktobra 1838 v semenišču v Celovcu, kot nadžupnik in dekan do oktobra 1844 v Vuzenici ter kot kanonik in višji šol. nadzornik do aprila 1846 v Št. Andražu na Koroškem. Dne 25. aprila 1846 je prevzel kot opat celjsko mestno župnijo, a že 30. maja ga je salzburški nadškof, kardinal Frider knez Schwarzenberg imenoval za lavantinskega škofa in ga 5. julija v Salzburgu posvetil. Iz Št. Andraža se je Slomšek po razmejitvi škofij 1859 preselil na novi sedež lavantinske škofije v Maribor, kjer je bil 4. septembra ustoličen.
še novic